Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Petőfi Színház: Móricz-művel kezdik az évadot

Sopron – A Petőfi Színház most következő évadjához biztosítottak az anyagi feltételek, a műsorterv minden igényt kielégít – mondta lapunknak Nyerges Ferenc, a Pro Kultúra ügyvezetője a színtársulat évadnyitó ülésén.
Móricz Zsigmond Légy jó mindhalálig című művének musicalváltozatát, valamint egyik színdarabját; Békeffi István és Eugene Scribe egy-egy vígjátékát, Tamási Áron tanulságos székely góbés játékát, továbbá – többek között – Csurka-komédiát és Osborne Dühöngő ifjúság című drámáját mutatja be új színházi évadja során a Petőfi Színház megújult, harminchárom tagú társulata.

Huszonegy vendégművész – közte Nemcsák Károly, Pápai Erika, Szabó Anikó, Szacsvay László, Tóth Judit, Újlaki Dénes – játékának is örvendhet a nagyérdemű.

A gyermekbérletes előadások között találjuk a Szép magyar népmesék sorozat első részét, Presser Gábor–Sztevanovity Dusán–Horváth Péter A padlás című musicaljét és Nemes Nagy Ágnes–Novák János Bors néni című gyermekmusicaljét.

A soproni teátrumban ősztől olyan hírességek rendeznek előadásokat, mint például Koncz Gábor, Eperjes Károly, Huszti Péter, Mikó István, Cseke Péter, Kerényi Imre.

Az első bemutatót – Móricz Zsigmond–Kocsák Tibor–Miklós Tibor Légy jó mindhalálig című musicaljének soproni premierjét – szeptember 15-én tartják. Javában zajlanak a színházban a próbák; emiatt az évadnyitó társulati ülést tegnap a Liszt-központ Petőfi Termében rendezték meg. Nyerges Ferenc, a Pro Kultúra Sopron Kht. ügyvezetője köszöntötte az új társulatot, mondván: a helyi színház az évad végén elismerésekkel – Kabos-díjjal, Aranymaszk-díjjal, Pro Kultúra Aranygyűrűvel és a Sopronyi-Thurner Mihály Színházi Nagydíjjal – jutalmazza az évad legkiemelkedőbb alakításait.

Darvasi Ilona színigazgató – egyebek mellett – elmondta: az idei évadban operettet csak bérleten kívüli előadásban állítanak színpadra. Ami a bérletes előadásokat illeti, a szeptember 15-i első premiert követően októberben négy, novemberben és decemberben egy-egy, januárban két, februárban és márciusban egy-egy, míg áprilisban három bemutatót láthat a közönség.

Pódium-előadásokat is rendeznek, amelyeken Huszti Péter, Eperjes Ká- roly, Nemcsák Károly és Tolcsvay Béla, valamint a Piros Ildikó–Benkő Péter páros lép a közönség elé.

A 80. születésnapját ünneplő Békés Italával is találkozhatnak a színházrajongók.

– A soproni színpadra kerülő darabok erőt, hitet és jókedvet adnak a nézőknek – fejtette ki a társulati ülésen Huszti Péter, az igazgató művészeti tanácsadója, aki a szép, ízes magyar nyelv megőrzésében látja a mai színház egyik legfontosabb sze-
repét.

– Az egyre sivárabb köznyelv és Tamási Áron, Móricz Zsigmond nyelve között óriási a különbség – tette hozzá, majd így folytatta: hinnünk kell abban, hogy szükség van ránk.

A soproni önkormányzat részéről Simon István alpolgármester üdvözölte a Petőfi színtársulatát, jelentős mérföldkőnek nevezve Sopron színházi életében a most következő évadot. Mind a műsorválasztás, mind a társulat összetétele kapcsán csak elismeréssel szólt a színházvezetés eddigi munkájáról.

– Sopronban noha többször is jártam, a Petőfi színpadán még sosem szerepeltem – mondta lapunknak Koncz Gábor Kossuth-díjas, érdemes művész. – Ezúttal nemcsak játszom – a Tamási- és a Csurka-darabban –, hanem a Kisszínházban Osborne Dühöngő ifjúság című drámáját rendezni is fogom.

A társulat tagjai nevében az idén hatvanesztendős Benkő Péter szólalt fel. Mint hangsúlyozta, életének legkellemesebb évei a soproni társulathoz fűzik, amely – mint fogalmazott a Jászai-díjas művész – „mentsvár ebben az elvadult világban".Gosztonyi Miklós

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízezer forinttal kevesebbet adott ki az automata?

Sopron–Budapest - Egy soproni házaspár állítása szerint tízezer forinttal kevesebb készpénzt… Tovább olvasom