Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

Petőfi 1848-ban és azután

Miként magyarázták 1948-ban a csaknem száz éve halott Petőfi Sándor eszméit és miként a XXI. században, hogy volt illő idézni a lánglelkű költő szavait a szovjet megszállás idején és miként ’56-ban?
Miért volt fontos a forradalom és szabadságharc a hetvenes évek ünnepelő – dolgozó – népének  és miért a rendszerváltozás idején? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a Civitas Pinceszínház Pilvax címmel ismét műsorra tűzött előadása.

Petőfit alaposan kevesen ismerik, mégis mindenkinek megvan róla a maga véleménye: körülbelül így hangzik a Civitas Pinceszínház régi-új, évről évre aktualizált Pilvax című darabjának tételmondata. A társulat idén ismét bemutatja, hogy az egyes történelmi korokban milyen volt a mindenkori hatalom által formált vélemény a lánglelkű költőről. Bizarr asszociációkkal, kordokumentumokkal, archivált rádiófelvételekkel, újságcikkekkel idézik fel a március idusához kapcsolódó eszméket.

Tanúi lehetünk Petőfinek mint szocialistának, kommunistának, demokratának, nacionalistának és annak, hogy a világszabadság kifejezés hogyan nyert korszakról korszakra új értelmet. A társulat tizenkilencedik alkalommal veszi elő a humorban is bővelkedő dokumentumműsort, melyben a különböző megemlékezések, dokumentumok, irodalmi írások, politikai beszédek sora igazolja, hogy kik és hogyan használták ki Petőfi nevét, forradalmi gondolatait.
– Mind a mai napig tart a költő kisajátítása, nézzünk-hallgassunk csak meg egy-egy március 15-i ünnepséget, magáért beszél – véli Kövesi György rendező.

– Minden párt utal arra, hogy a költő, ha élne, bizonyára az ő álláspontjukkal értene egyet, éppen emiatt mi évről évre újdonságokkal gazdagíthatjuk a darabot. Figyelemre méltó, hogy a műsor megítélése is hogyan változik az idővel: 1988-ban például be akarták tiltani. Biztosan lejött valaki a színházba, aki aztán besúgott minket. Akkor még nem volt ritka az ilyesmi. Engem bevittek és próbáltak rávenni, hogy szüntessük meg a darabot, de nem hajlottam a „szép szóra".

Aztán a rendszerváltozás után már nem volt ilyen problémánk. Diákoknak és felnőtteknek egyaránt érdekes, tanulságos lehet az előadás, amit ma és holnap este nyolc órai kezdettel még megtekinthetnek az érdeklődők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatják az utak felújítását

Még bizonytalan, hogy folytatják-e a soproni Csengery utca felújítását, az önkormányzati utak… Tovább olvasom