Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Petőfi-színház: Két úr szolgája a színpadon

Goldoni Két úr szolgája című komédiájának szombat este 7-kor kezdődő premierjével kezdődik a Petőfi Színház idei évada. A bérletesek száma tavalyhoz képest majdnem ötven százalékkal nőtt.

– Több évet éltem Olaszországban, alaposan megismerkedhettem a commedia dell’ arte, a XVI. század közepén Itáliában kialakult rögtönzött színjáték hagyományaival, amely azóta is színházi diadalmenet. Így mertem hozzányúlni a komédia műfajának egyik koronázatlan királya, Carlo Goldoni igen népszerű darabjához – vallotta a rendező, Katona Imre, aki újrafordította a művet.

– A Két úr szolgája a komédia etalonjának számít sokrétű társulati igényével; olyan, mint a tragédiáknál a Hamlet.

Készülődés a bemutatóra: Pataki András, Pilnay Sára, Papp Attila és Katona Imre. Fotó: G. M.
Készülődés a bemutatóra: Pataki András, Pilnay Sára, Papp Attila és Katona Imre. Fotó: G. M.


– Az idei programkínálatunkat a klasszikusok évadának neveztük el. E művel is világszínházi tradíciókhoz kapcsolódunk – hangoztatta Pataki András színigazgató. – A commedia dell’ arte alapvetésnek számít, s a színtársulat

fiatal vonulatának ad lehetőséget a kibontakozásra. Érdekessége az előadásnak, hogy ilyet csak akkor láthatna a nagyérdemű, ha szerencsés pillanatban jár Itáliában.

– Katona Imrével már dolgoztam együtt korábban is. Nagy öröm volt számomra, amikor felkért, játsszam el Beatrice szerepét – mondta Pilnay Sára, a Kaposvári Egyetem színművész szakának harmadéves hallgatója. – A szerep kihívása abban áll, hogy férfit is, nőt is kell alakítanom darabbeli szerelmem megmentése érdekében.

Papp Attila eleveníti meg Arlecchinót, aki akaratán kívül két urat próbál meg szolgálni. A rendező, Katona Imre szerint nincs még egy olyan végtelen műgonddal megáldott szín- művész hazánkban, aki jobban tudna élni e karakter sajátosságaival a színpadon. Papp Attila úgy fogalmazott: „pályafutásom során még nem volt ilyen fajsúlyos szerepem".

Jelentősen nőtt a bérletesek száma. Az elmúlt színházi évadhoz képest hatezer-százról kilencezerre, majdnem ötven százalékkal nőtt a bérletesek száma – jelentette be Pataki András színigazgató. – Ebben nagy szerepet játszott az is, hogy az ifjúság felé fordultunk. Meg kell dicsérnünk az iskolákat, nagy nyitottsággal fogadták törekvéseinket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zenél a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar

Csütörtökön este tartotta évadnyitó társulati ülését az 1829 óta működő szimfonikus zenekar. Tovább olvasom