Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Petőfi-színház: a nagy klasszikusok és meglepetések évada

Számos újítással, a kőszínház falain kívüli előadásokkal is készül a következő évadra a soproni Petőfi-teátrum társulata. Két darab azonban lekerül a repertoárról.

A soproni Petőfi-színházban hétfőn tartották az évadnyitó társulati ülést. Elöljáróban Horváth Zoltánné, a Pro Kultúra Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, az elmúlt évben egy alapjaiban újjászervezett színházi vezetés kezdte meg a munkát.

A visszajelzések alapján állítható, hogy a soproni közönség is befogadta, elfogadta az új stílust. A jövőben két csapat, a marketing és értékesítés, valamint a kultúra és közművelődés is segíteni fogja a munkát.

A bevezető után Pataki András, igazgató-főrendező ismertette a 2013/14-es évad főbb tudnivalóit.

– Eredetileg úgy terveztük, hogy műsoron marad a Tigris és a hiéna, valamint a Csíksomlyói magyar passió. Ám anyagi okok miatt ezen darabok levétele mellett döntöttünk – kezdte Pataki András. – A felnőtt bérlet keretében hat előadást mutatunk be. A fiatalság felé nyitás jegyében már az óvodásokra is gondoltunk akkor, amikor műsorra tűztük például A három kismalac című bábelőadást. Így még inkább megismerhetik, megszerethetik a színházat. Emellett nagy figyelmet fordítunk arra, hogy becsábítsuk az általános- és középiskolásokat, valamint az egyetemi hallgatókat is.

Pataki András szerint sikeres volt a nyári színházi előadássorozat is, amelyet így a jövőben is folytatni szeretnének.

– Az elmúlt évadban eladott bérletszámaira azonban nem lehetünk büszkék, a felnőtt bérletekből mintegy 2600 darab fogyott – részletezte az igazgató. – Több oka is van a csökkenésnek, amelyek nem csak rajtunk múltak. Idénre nézve már jó hír, hogy meglehet háromezer bérletvásárló, összességében az évad teljes előadásait nézve a tízezer.
Mint elhangzott, a színház a határon túli műhelyekkel is együttműködésre törekszik, továbbá, amennyiben hívják, akkor vendégjátékon is részt vesznek.

A Nemzeti Színházban például ötször adhatják elő majd a Magyar Elektrát.

– A kőépület falain kívül is élni kíván a színházunk – folytatta Pataki András. – Az MKB Sportarénával még szorosabb közös munkára törekszünk, s ennek jegyében itt mutathatnánk be a nagy musicalokat. A tervek szerint 2014. augusztus 19-20-án, a fertőrákosi Barlangszínházban már előadhatjuk a Végtelen Európa című színdarabot.

Amennyiben erre műszaki okok miatt nem lesz lehetőség, akkor helyszín a Petőfi-színház lesz.

2015-től, amikortól már teljesen elkészül és használható lesz, a fertőrákosi játszóhely is fontos szerepet kap. Az egyik fő célunkból, abból, hogy nem szeretnénk előadásgyár lenni, továbbra sem engedünk. Vallom, a színvonalas előadásokhoz komoly műhelymunka kell. Mi pedig megteremtjük ennek a feltételeit.

Az igazgató végezetül megjegyezte, a városvezetés is támogatja a törekvéseiket.

Ennek keretében 15-18 színész lakhat a városban, így ők a soproniak közt élhetnek, tovább erősítve a néző és művész közti közvetlen kapcsolatot.

Végezetül Fodor Tamáspolgármester méltatta a színházvezetés törekvéseit. S bízik benne, hogy a társulat a jövőben is képes lesz megfelelni a nézők mind magasabb elvárásainak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Talált drogból sodorták a cigit a soproni fiatalok

Az éjszaka csellengő gyermekekre a soproni járőrök figyeltek fel. Az egyik kiskamasz nadrágjából… Tovább olvasom