Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Pert nyertek a soproni orvosok

Dr. Mike Erzsébet egyike volt azoknak, akik kezdeményezték az eljárást, és ott volt tegnap Szombathelyen.
A soproni orvosok peréről a Kisalföld már többször beszámolt. Legutóbb márciusban, amikor a Vas Megyei Munkaügyi Bíróság hozott elsőfokú ítéletet, amelyet – hivatalból – megfellebbezett a kórház. A Vas Megyei Bíróság tegnap helybenhagyta az elsőfokú ítéletet. Eszerint összesen közel tízmillió forintot és kamatos kamatait kell kifizetni a 11 soproni orvosnak.

Dr. Mike Erzsébet egyike volt azoknak, akik kezdeményezték az eljárást, és ott volt tegnap Szombathelyen.

– Természetesen örülök a jogerős ítéletnek, de többről van szó, mint tizenegy orvos kezdeményezéséről és az elmaradt díjazás kifizetéséről – mondta a Kisalföldnek dr. Mike Erzsébet. – Ez az egész orvostársadalom ügye. Azoké az orvosoké, akik az ügyeletekkel együtt akár 32 órát is dolgoznak egyfolytában. Az ítélet után át kell szervezni az ügyeleti rendszert, hogy pihent orvosok végezhessék felelősségteljes munkájukat.
– Vegyes érzelmekkel fogadtam a bíróság ítéletét – jelentette ki dr. Payer Erzsébet, a pszichiátria szakmavezető főorvosa. – Vegyes érzelmekkel, mert a kórház a magyar jogszabályok szerint járt el, amelyet azonban felülírt az uniós szabályozás, és ezt fogadta el irányadónak a bíróság. Ezért már korábban is kértem a kórházjogászt, hogy perelje tovább az államot. Nem a pénz miatt indítottunk bírósági eljárást, hanem az elv miatt, ezért örülök az ítéletnek. A nekem járó pénzt – amennyiben megkapom – a pszichiátriai osztály fejlesztésére ajánlom fel.
Dr. Hajas Árpád is jelen volt az ítélet kihirdetésénél.

– Természetesen örülök, hogy nekünk lett igazunk, de nem a pénz miatt, hanem azért, mert bíróság mondta ki, hogy az ügyelet teljes jogú munkaidőnek számít.

– Értesültem az ítéletről – válaszolta a Kisalföld érdeklődésére dr. Baranyai Tibor, a kórház főigazgató főorvosa. – Természetesen megvárjuk, míg kézhez kapjuk, de addig is egyeztetést kezdeményezünk az önkormányzattal és a minisztériummal, mert ez nem csak a kórház ügye. Ugyanis mi – éppúgy, mint más kórházak – az érvényben lévő magyar jogszabályok szerint jártunk el. Költségvetésünkben az összeg kifizetésére nincs forrás, de ezen túlmenően is át kell gondolni a rendszert, mert az ügyeleti idő teljes munkaidőnek való elismerése jelentős költségekkel jár, országos szinten mintegy 40 milliárd forintra becsülik.

Dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke elmondta, azért precedensértékű az ítélet, mert a bíróság nemcsak a jogalapot ítélte meg, hanem az ahhoz kapcsolódó kártérítést is. Várhatóan hasonló ítélet születik a többi ilyen jellegű perben is.
Becslések szerint az ügyeleti idő teljes munkaidőként történő elismerésének országos költsége 40 milliárd forint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Városnézés útikönyv nélkül

Különleges kezdeményezésbe kezdett Sopron, Pécs és Eger városok önkormányzata, valamint a Magyar Tudományos Akadémia. Célul tűzték ki, hogy megoldják: akár az úgynevezett 3G-s mobiltelefonon keresztül is el lehessen igazodni a városban. Pontosabban útikönyvek, leírások nélkül a telefon segítségével keressék fel a műemlékeket, nevezetes helyeket. Tovább olvasom