Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Pert nyert kórháza ellen

Jogerőre emelkedett a munkaügyi bíróság ítélete, s ennek értelmében a soproni Erzsébet-kórház összesen 34 millió forintot köteles kifizetni a radiológiát korábban üzemeltető Sop-Rad Kft. hat dolgozójának, köztük a jelenlegi főigazgató-főorvosnak.

Szabálytalan volt 3 orvos és 3 asszisztens elbocsátása 2000-ben – mondta ki a bíróság, s jogerőre emelte a korábbi munkajogi döntést. Ennek értelmében 34 millió forintot tartozik kifizetni a város kórháza a radiológiát korábban üzemeltető kft. hat dolgozójának. A helyzeten az sem változtat, hogy időközben újra a kft. vezetője, dr. Baranyai Tibor lett a kórház kinevezett főigazgató-főorvosa s egyben a radiológia szakmai vezetője. Az elsőfokú határozatot még tavaly szeptemberben hozta meg a munkaügyi bíróság, a per előzménye pedig 2000-re nyúlik vissza.

34 milliós kártérítést ítélt meg a bíróság

A radiológiára kiírt közbeszerzési eljáráson ugyanis nem az addigi üzemeltető, hanem egy mályi cég, a PannonLab Kft. nyert, annak ellenére, hogy érvényes és a feltételeknek megfelelő pályázatot nyújtott be a Sop-Rad Kft. is. (Sőt, az első fordulóban csak ők pályáztak.) A PannonLab, már mint az osztály üzemeltetője, az ott dolgozók közül nem vett át három asszisztenst, két orvost és az osztályvezető főorvost, ezért ők éltek rendkívüli lemondási jogukkal, s munkaügyi bírósághoz fordultak.
Két évvel később a bíróság kimondta: a kórház jogszerűtlenül járt el, amikor nem foglalkoztatta tovább a felpereseket, akik részéről viszont jogosnak ítélte a rendkívüli lemondást. A bíróság ezért kártérítést ítélt meg a hat szakembernek, amely a végkielégítéssel, az elmaradt munkabérek társadalombiztosítási vonzataival és a perköltségekkel mintegy 34 millió forintot tesz ki.

„ A rám eső részt nem veszem fel"

Érdekes helyzet állt elő az ítélet jogerőssé válásával a soproni kórházban, hiszen a pert nyert csapat élén dr. Baranyai Tibor, az Erzsébet-kórház élére időközben kinevezett főigazgató-főorvos áll.
– Számítottunk rá, hogy megnyerjük a pert, hiszen már első fokon is nekünk adott igazat a bíróság, ezért a helyzet a kórházat sem érte váratlanul – mondta a Kisalföldnek dr. Baranyai Tibor, hozzátéve, az ítélet még a kinevezése előtt megszületett. – A rám eső részt nem veszem fel, azt vagy a Sopron Egészségügyéért vagy a Modern Képalkotó Eljárások Fejlesztéséért Egészségügyi Alapítvány számlájára utalom – jelentette be a főigazgató.

A kasszában maradhatna a pénz...

– Meg kell vizsgálni a körülményeket, és meg kell várni az ítélet érvényesítését – vélekedik az ügyről az önkormányzat egészségügyi és szociális bizottságának elnöke, dr. Molnár Ágnes, aki elnökként és soproniként is úgy gondolja, akkor, amikor a kórház több mint négyszázmillió forintos mínusszal működik, meg kell gondolni, szabad-e érvényesíteni a munkajogi per végeredményét, azaz ki kell-e fizetni a 34 milliót. Dr. Molnár Ágnes szerint lenne rá lehetőség, hogy a kórház kasszájában maradjon ez a pénz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aláírást gyűjtenek a bezárás ellen

Sopronban a tervek szerint összevonnak két középiskolai kollégiumot. A koedukált intézményben így az… Tovább olvasom