Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Pert indíthat, amiért megalázták

A kiszolgáltatott, elesett embernek minden sértés, megalázás duplán fájdalmas. Egy soproni rokkantnyugdíjas nőt azért nem alkalmaztak, mert külsejében kivetnivalót találtak.
Mit mond a jog?

– A hátrányos megkülönböztetés, vagyis a diszkrimináció tilalma az uniós országok törvénykönyveiben széles körben kidolgozott, sőt a mi munkatörvénykönyvünk is részletesen tartalmazza – mondja dr. Szekeres Csaba ügyvéd. – Amennyiben próbaidőre szerződést kötött a hölggyel a cég, akkor ez elsősorban munkaügyi bírósághoz tartozó ügy. Ám akár kötöttek szerződést, akár nem, a nyilvánosan elhangzó megkülönböztetés miatt személyiségi jogi pert is lehet indítani. A bíróság pedig kártérítést ítélhet meg az önérzetében megsértett nőnek.
Cs. Judit ma is összerándul, ha arra a napra gondol, amikor az egyik soproni áruházba takarítónőnek jelentkezett.

„ Ilyen kifogást még soha nem hallottam"

Mivel korábban leszázalékolták és így csökkent munkaképességűnek nyilvánították, hatórás állást keresett magának. Ki is próbálták az egyik áruházban takarítónői munkakörben, de egy óra munka után leendő főnöke – többek előtt – kijelentette: esztétikailag nem tartja megfelelőnek a feladat elvégzésére. – Nagyon bántott, hogy mindenki előtt történt ez, hiszen az ilyesmit bizalmasan szokták közölni – panaszkodott Cs. Judit. – Ráadásul ilyen kifogást még soha, senkitől nem hallottam, átlagos kinézetű nőnek tartom magam.

Ezután hónapokig jártam a várost, vagy húsz céget megkerestem, de sehol sem kaptam munkát. Végül megkerestem a szociális foglalkoztatóban Világos Katalint, a mozgássérültek egyesületének elnökét. P azonnal megértette a helyzetemet, azt hogy havi 25 ezer forint rokkantsági segélyből nem lehet megélni. Segített, hogy felvegyenek bedolgozói munkakörbe, és ha nem is fényesen, de azóta boldogulok valahogy ebben a városban. Hiszen eredetileg pesti vagyok, két éve költöztem Sopronba.

Ügyes, megbízható munkaerő

– Tapasztalatból ismerem az embereket. Juditon láttam, jóravaló teremtés, nem tehet arról, hogy egészségügyi okok miatt rokkantosították – magyarázza Világos Katalin, a mozgássérültek egyesületének elnöke.

– Szégyenletesnek és megalázónak tartom, hogy manapság egy nővel bárki ilyen hangnemben beszélhet. Nálunk munkát talált magának, hol biztonsági övekhez gyárt alkatrészeket, hol gyertyaöntéssel foglalkozik. Ügyes, megbízható munkaerő.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veterán traktorok vonultak

Látványosság helyszíne volt tegnap délután Brennbergbánya Fő tere: huszonegy veterán traktor vonult… Tovább olvasom