Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Perrel fenyeget az édesapa

Sopron - „Ha nem kellett volna élettársamnak és az akkor 9 hónapos kislányunknak elmenni az anyaotthonból, nem vették volna el gyerekünket a gyámügyesek" – panaszolta egy édesapa. A gondozási részlegvezető szerint addig maradhattak, ameddig kérték.
– Március 3-án kellett elhagynia a soproni Vasvári utcai családok átmeneti otthonát az élettársamnak, Hajnalkának (32) az akkor 9 hónapos kisbabánkkal. Ekkor vették el a nyílt utcán a gyámügyesek a bébit – akit Koroncóra vittek nevelőszülőkhöz –, miközben mi a polgármesteri hivatal felé igyekeztünk albérleti segélyért – fogott történetükbe Domokos Sándor (51).

– Azt mondták, harminc nap múlva, ha sikerül albérletet találnunk, visszahozzák a kisbabát. Azóta két hónap telt el, rendezett viszonyokat teremtettünk, mégsem kaptuk vissza a ma már 11 hónapos Hajnalkát. Ha akkor még maradhatott volna az élettársam a bébivel a Vasvári utcai intézményben, minderre nem került volna sor. Márpedig maradhatott volna, mert két család kiköltözésének is tanúi voltunk. E miatt a jogsértés és az erkölcsi kár miatt a bírósághoz fogok fordulni, csak kapjuk vissza már a gyerekünket.

Domokos Sándor és párja, Hajnalka rendezték életkörülményeiket, napokon belül visszakaphatják kislányukat. Fotó: Magasi Dávid
Domokos Sándor és párja, Hajnalka rendezték életkörülményeiket, napokon belül visszakaphatják kislányukat. Fotó: Magasi Dávid

Az apa elmesélte: február végén anyagi gondjaik voltak, nem tudták fizetni az albérletet. A kényszerhelyzetben a gyámügyesek tanácsolták nekik a családok átmeneti otthonát. Élettársa és a kisbaba azonban nem is szobában lakott, hanem az előtérben. Neki már végképp nem jutott hely, így ő az utcán élt majdnem egy hétig, onnan is ment a munkahelyére.

– Domokosék írásban kérték a családok átmeneti otthonában az elhelyezést, egész pontosan február 28-tól március 3-ig – mondta Kerényiné Kovács Judit, a Vasvári utcai intézmény gondozási részlegvezetője. – Mi jó szándékkal próbáltunk segíteni. Az üresedésre vonatkozó állításuk azonban téves: akkor is és március 3-án is létszám fölött vették igénybe az otthon férőhelyeit. Nálunk utoljára csak áprilisban volt kiköltözés. Az idő letelte után Domokosék úgy mentek el tőlünk, hogy albérletbe költöznek.

Mivel a Sopronban élő anyuka állandó lakhelye Tatabánya, a gyerek ügyében a tatabányai gyámhivatal járt el. Érdeklődésünkre elmondták: miután a szülőknek sikerült rendezni életkörülményeiket, megszüntették a kis Hajnalka nevelőszülőknél történő ideiglenes elhelyezését. Így napokon belül visszakaphatják gyermeküket. Erről telefonon a szülőket kedden értesítették.

Olvasóink írták

 • 9. orgona 2008. május 11. 22:10
  „Az meg nemjutott eszükbe,de gyermeket szülni a bizonytalansagba az igen, persze azon nem kell gondolkodni .”
 • 8. egy nő 2008. május 09. 20:27
  „a perköltséget miből fizetik?”
 • 7. egy anya 2008. május 08. 17:01
  „másikanya, ismerem őket . igazad van nem csak annak lehet anyagi gondja aki dohányzik, annak is aki nem törödik semmivel és senkivel, és felelőtlenül gyereket vállal. nézd meg ők sem a legfiatalabbak, és már van a hölgynek gyereke akit nem ő nevel.”
 • 6. másik anya 2008. május 07. 23:21
  „egy anya!Honnan tudod hogy dohányoznak?Csak azoknak lehetnek anyagi gondjai akik dohányoznak?”
 • 5. másik anya 2008. május 07. 23:16
  „anya56!Állandó munkaviszony,lakhatás biztositása a mai világban?Egy terhesség 40 hétig tart,azalatt bármi előfordulhat.Röviden a mi példánk:a férjem 6 éve dolgozott a munkahelyén én 3 éve amikor várandós lettem.Volt lakás is.Mielőtt megszületett a kislányom előtte 1 hónappal megszünt a férjem munkahelye.(nem kis cég volt,váratlanul ért minden dolgozót)Az igaz hogy hamar talált másik munkahelyet,de az csak átmeneti megoldás volt,mert nem keresett annyit amennyi a törlesztés és a rezsi volt.4 hónap telt el,mire talált egy normális munkát,ahol aránylag jó fizetést kapott,és szépen lassan kifizettük az elmaradottságainkat.Ennyit a biztos háttérről.Soha senki nem tudhatja hogy mikor kerül olyan helyzetbe hogy segitségre lesz szüksége.És nem mindig a saját hibájából.Most már mi is újra szépen élünk,megvan minden amire szükségünk van,de ki tudja mit hoz a jövő!!!”
 • 4. R 2008. május 07. 21:45
  „Nem lennének ilyen gondok ha a SOK üressen álló önkormányzati lakásokat odaadnák a RÁSZORULOKNAK!Nem pedig olyan embereknek akiknek van lakásuk és amit kapnak az önkormányzattol kiadják albérletbe.Meg a drága polgármesterünk igazán körülnézhetne milyen sok lakás van üressen!!!!Szerintem ha ilyen családoknak adnák ki bérbe biztos válalnák azt,hogy felújjitság és nem egy lepusztult lakásba élnének.De legalább lenne hova hazamenni!”
 • 3. anya56 2008. május 07. 19:36
  „Nem az otthon hibája.
  Nem értem azokat az embereket akik biztos háttér ( állandó munkaviszony, lakhatás biztosítása stb..) hiányában vállalnak gyermeket.Ez egyszerűen felelőtlenség, és már meg van pecsételve ennek a kisbabának a sorsa.
  Ez az állandó anyagi helyzetben a libikokázás ez borzasztó.Nincs garancia arra, hogy megint nem szorulnak a Családok Átmeneti Otthonára,a gyed/gyes kevés, az édesapa sem a legideálisabb korban van a munkerő piacon....
  Sajnálom Őket és sikeres életet kívánok nekik.”
 • 2. egy anya 2008. május 07. 17:10
  „a szülőket- de legfőképp- a kislányt sajnálom. de azért nem az anya otthon a hibás, hogy ők ide jutottak. ha esetleg a sok cigaretta árát félre tették volna, akkor kitudják fizetni az albérletet.”
 • 1. nevelőszülő 2008. május 07. 09:33
  „El lehet helyezni gyermeket ideiglenesen nevlőszülőknél, de a kiskorú gyermeknek a legjobb helye, - ha még nem is olyan ideálisak az életkörülményei - szüleinél, édesapjánál és édesanyjááél vam. A nevelő szülő lehet hogy elllátja a gyermeket,
  mert ez a munkája, átmentileg ez a a feladata, de a kiskorú iránti szertet és viszont szeretet csak csak a vérszerinti
  édesapja és édesanyja tudja számára biztosítani.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanfolyamok és főzőshow-k az új szaktanteremben

Sopron - Multifunkciós szaktantermet adnak át pénteken a Danubius Hotels Szakképző Iskolában. A… Tovább olvasom