Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Peresztegi befutó az orvoskamaránál

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) szombaton tartotta Budapesten megismételt rendkívüli küldöttközgyűlését. Az országos szervezet dr. Éger István peresztegi háziorvos személyében új elnököt választott.
Dr. Éger István
Mint arról július 28-i számunkban tudósítottunk, a Magyar Orvosi Kamara rendkívüli küldöttközgyűlést hívott össze, hogy döntsenek az elnökség visszahívásáról. A bizalmatlansági indítvány oka az volt, hogy a szervezet vezetése – a kamara döntésével szemben – nem kezdeményezte a kórháztörvény visszavonását a miniszterelnökkel folytatott tárgyaláson. A júliusi ülés a szükségesnél kevesebb résztvevő miatt határozatképtelen volt.

– Az országos elnökség minden tagjáról külön-külön szavaztunk – folytatta dr. Grubits János soproni főorvos, a megyei orvoskamara alelnöke. A leváltott elnök helyére a küldöttek három jelöltre voksolhattak. A szavazatok hatvan százalékát dr. Éger István peresztegi háziorvos kapta, így ő lett a Magyar Orvosi Kamara új elnöke. A MOK egyik titkári posztjára dr. Láng Andor, a Soproni Orvosi Kamara elnöke kapott bizalmat.

A megoldások keresése jegyében

A MOK új elnöke, dr. Éger István lapunk kérdésére kifejtette: az általuk kritikával illetett, ám július elsejével mégis hatályba lépett kórháztörvénnyel kapcsolatban már nem tehetnek egyebet, mint hogy a megoldások keresése jegyében jelezzék az egészségügyi kormányzatnak a gyakorlatban felvetődő anomáliákat. Ezen túlmenően az elnök hangsúlyozta, legégetőbb kérdésnek az orvosok díjazását tekinti.

Kevés a fizetés

– A hazai orvosok bére töredéke az unió tagországaiban dolgozókénak – nyilatkozta dr. Éger István. – Félő, hogy csatlakozásunk után tárt karokkal fogadják külföldön a magyar orvosokat. Az egzisztenciális okok miatt Nyugatra tartó egészségügyiek miatt fellépő orvoshiány valószínűleg az eddiginél is nagyobb problémákat kelt az itthoni alap- és szakellátásban. A soproni kórházban például már ma is több mint harminc a betöltetlen orvosi álláshelyek száma, s a megüresedő háziorvosi praxisok betöltése is egyre nehezebb.

Munkaidő, továbbképzés

Az előttünk álló feladatok másik sarkalatos pontját az orvosok jogállásának témája jelenti. Éppen ezért a küldöttközgyűlés jogerős határozatban döntött arról is, hogy felkérjük a miniszterelnököt, küldje vissza az orvosok és az egészségügyiek jogállásáról szóló törvénytervezetet a minisztériumba. Az új előterjesztés készítői pedig maradéktalanul vegyék figyelembe a kamara ajánlásait, amelyek nemcsak az orvosi díjazások uniós szintre történő ütemezett bevezetését, hanem – egyebek mellett – az orvosok munkaidejének és továbbképzésének átfogó kérdéseit is érintik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebb ingatlant adtak el

A soproni önkormányzat ebben az évben ingatlanértékesítésből 552 millió forint bevétellel számol.… Tovább olvasom