Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Peresztegen új tornatermet szeretnének

Peresztegen sem a téesznek, sem az önkormányzatnak nincs pénze felújítani a szövetkezet tulajdonában álló, ingyen a falu rendelkezésére bocsátott tornatermet. Az iskolások számára új tornaterem építését tervezi az önkormányzat.
– Leromlott állapota miatt nem használhatjuk a művelődési ház tornatermét, így két éve már csak az iskola folyosóján vagy a közeli pályán edzhetünk – legyint lemondóan a nyolcadik osztályos Bognár Áron, aki főképpen a labdajátékokat kedveli. – A suliban persze hiába is keresnénk bordásfalat, gyűrűt vagy más sporteszközt. Össze sem lehet hasonlítani a tornateremben eltöltött órát egy „sima" testnevelésórával...

– Alig várjuk, hogy olyan középiskolába kerüljünk, ahol megfelelő tornateremben kedvünkre mozoghatunk majd – veszi át a szót a többiek nevében Láng Lívia nyolcadikos tanuló, aki még élénken emlékszik a tornatermi időkre.

Ingyen használt helyiség

A téesz-épületegyüttes mintegy négyszáz négyzetméteres traktusában alakították ki két évtizeddel ezelőtt a tornatermet, mintegy háromszáz méterre az iskolától. – Az iskola tanulói, de a helybéliek is, ingyen és bérmentve használhatták a helyiséget. Egészen addig, amíg két éve ki nem derült: a tornaterem felújítása elengedhetetlen. A parketta több helyen felpúposodott, balesetveszélyessé vált, a vakolat néhány helyen a téglákig kopott, s a kéménnyel sincs minden rendben – tájékoztat Győri Edit, az iskola igazgatója.

Érdekellentét

A felújítás azonban fogas kérdésnek bizonyult.
– A kilencvenes évek végén, a falu ingatlankataszterének összeírásakor vált nyilvánvalóvá, hogy a tornateremnek otthont adó épület nem önkormányzati, hanem téesz-tulajdon – mondja Virágh Imre alpolgármester. – Idővel azonban teljességgel leromlott a tornaterem állapota, s hogy elkerüljük az esetleges baleseteket, sérüléseket, le kellett mondanunk a használatáról. A faluvezetés kezdeményezte, hogy a téesztől jelképes áron megkaphassuk és felújíthassuk a közösségi célokat szolgáló létesítményt, de nem jártunk sikerrel: hiába kértük a téesz vezetését, nem adták nekünk az ingatlant – folytatta az alpolgármester.

Sok millióba kerülne

– Az igaz, hogy a tulajdonos kötelessége az ingatlan rendben tartása, de mi térítési díjak nélkül adtuk használatba a falunak a tornatermet – fogalmaz Rákos András, a téesz végelszámolója. – A komplett renoválás sok millió forintba kerülne, ezt a téesz nem vállalhatja fel. Annál inkább sem, mivel a végelszámolás alatt álló társaság értékesíteni kívánja ingatlanjait. A tornateremnek otthont adó helyiség sorsáról pedig egyelőre nem született konkrét döntés.

– Azt a bizonyos ingatlant tizenhatmillió forintra értékelték fel, a téesz tízmillió plusz áfát kért tőlünk – összegzi a történetet Pereszteg jegyzője, Zambóné Németh Ilona. – Mivel legalább ugyanennyit kellene ráköltenünk, ezért a képviselő-testület úgy határozott, nem vásároljuk meg a tornatermet. Arról is döntött az önkormányzat, hogy a téesz által kért összeget önrészként fogjuk kezelni akkor, ha pályázati lehetőség adódik egy új tornaterem létrehozására. Terveink szerint az iskola mellé kerülő, 380 négyzetméteres terem öltözővel, vizesblokkal, orvosi szobával hosszú időre megoldaná a problémát. Bízunk abban, hogy mielőbb pályázati források nyílnak előttünk elképzeléseink megvalósítására.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bizalmat kapott Bozsvári

Fertőszéplakon az időközi helyhatósági választáson újra Bozsvári István kapott bizalmat a… Tovább olvasom