Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 23°C Még több cikk.

Pereszteg-Sopron: két alagút, 24 km, négy sáv

Még idén elkezdődhet a tervezett M85-ös gyorsforgalmi út Sopron Pereszteg közötti szakaszán a régészeti feltárás. Az utat 2012. év végére adhatják át.

Még ha nagyon lassan is, de történt némi elmozdulás az elmúlt években a tervezett M85-ös gyorsforgalmi út országhatár és Pereszteg közötti szakaszának megépítése ügyében. Végleges átadási időpontot félve írunk le, ám jelenleg úgy tűnik, hogy a közeljövőben már az új úton
autózhatunk.

A tervezett 24 kilométer hosszú új utat két szakaszra, országhatár–Sopron, valamint Sopron–Pereszteg részekre osztották. Portálunk információi szerint előbbi esetében már elkezdődött az engedélyezési eljárás.

Az oroszághatár és Sopron között a terv szerint – az élővilág védelme miatt – két alagút is épül. Az egyik 190, a másik pedig 490 méteres lesz.

Az út északról kerüli el a várost, és az egykori határállomás helyén csatlakozik az ausztriai A3-as autópályához. A tervek szerint ez a szakasz 2013-ra készül el.

Terv: 2013-ban az országhatár és Pereszteg közötti szakaszon már gyorsforgalmi úton közlekedhetünk. Fotóillusztráció: Magasi
Terv: 2013-ban az országhatár és Pereszteg közötti szakaszon már gyorsforgalmi úton közlekedhetünk. Fotóillusztráció: Magasi

A Sopron–Pereszteg közötti rész munkálatai előbbre tartanak. Itt már elkezdődtek a területfelvásárlások, továbbá a régészeti feltárást még idén szeretnék elkezdeni. A gyorsforgalmi út tulajdonképpen Nagycenkig épül meg, a nyomvonal innen tovább halad a jelenlegi 84-es főúton, majd Pereszteg és Pinnye között kétszer egy sávon csatlakozik rá a 85-ös főútra. A tervezett átadási határidő 2012. év vége.

A két projekt teljes költségvetése több mint ötvenmilliárd forint. A szükséges pénz jelentős részét uniós forrásból szeretnék előteremteni, sikeres pályázat esetén 85 százalékos támogatás kérhető.

Az ügyben további fejlemény, hogy a közelmúltban alakult meg az M9 Térségi Területfejlesztési Társulás. Az eredeti elképzelések szerint az M9-es gyorsforgalmi út Sopronból indult volna és Szombathelyen keresztül érte volna el a Balatont. A kormányzat ezt a tervet még 2008 nyarán elvetette, és az út eleje Kőszeg lett. Így a vasi megyeszékhely és Pereszteg között csupán egy kiemelt – kétszer egysávos – főutat építenének meg.

A szervezetet azért hozták létre, hogy visszaállítsák az eredeti terveket, azaz a kezdőpont Sopron (Pereszteg)  legyen. A társuláshoz a város is csatlakozni szeretne. Minderről jövő héten hétfőn rendkívüli ülésen dönt a képviselő-testület.


A két projekt teljes költségvetése több mint ötvenmilliárd forint. A szükséges pénz jelentős részét uniós forrásból szeretnék előteremteni,  sikeres pályázat esetén 85 százalékos támogatás kérhető.


Olvasóink írták

49 hozzászólás
 • 49. pancser 2010. január 25. 18:36
  „48! Ha Önnek nem tetszik ha az autók biztonságosan közlekedhessenek az autópályán, költözzön istenhátamögöti vidékre, élje dédszülei életét. a tiszta levegőt csak a sparheltben eltüzelt kukorica kóró füstje zavarja, a konyhasarokban a lavór, a retyi a hátsó udvarban, éjszakára jó a vízzel félig telt vödör is a szoba sarkában az ágy végében. Libatollas paplan alatt kefélni az asszonnyal csudajó, ha nem elég kemény, majd kidugja a dunna alól. Az udvaron kellemes tehénszag vegyül a disznósz.rszaggal, nem ám az autók bűze. Kedves "48" ébredjen már fel, az a világ szerencsére elmúlt amiről naívan ábrándozik!”
 • 48. józanparaszt 2010. január 25. 08:16
  „pancser: észre kell vennünk, hogy az ember is csak a természet és a biológia törvényeit figyelembe véve maradhat fenn, vagy megdöglünk! de ha Önnek tetszik az autópálya zaja és büze költözzön a leállósávra...”
 • 47. Cingár 2010. január 24. 20:26
  „38!
  Szélsőségesek ők, mégpedig a szó pozitív értelmében, mert felismerték, hogy alapjaiban hibás az egész rendszer, nem apró lépésekre, nem finomhangolásra van szüksége, hanem totális újragondolásra. Radikális változásokat akarnak (vö. ,,nemzeti radikalizmus"), ezért a ,,szélsőség" fogalma technikailag elég jól rájuk illik az össztársadalmi vélemény-egyveleg palettáján, így aztán nagyon szépen lehet velük ijesztgetni az embereket, rájátszva a biztonság alapvető emberi igényére. Nem jó, ami van, de félünk a változástól, hátha még rosszabb lesz. Ez a társadalmi megalkuvás egyik alapvető tényezője, a korrupt hatalom ezért ezt a gondolatot és érzést mindenkor erősíteni akarja az emberekben (vö. a korábban írottakkal terrorizmusról, hidegháborúról, stb).

  Szélsőségeseink elég sokan vannak és a ,,demokratikus szólásszabadság" illúziójának védelme alatt elég nyíltan mertek ellenkezni ahhoz, hogy végül egymásra találjanak. Nem véletlenül akarják a szólásszabadságot éppen most drasztikusan korlátozni - ezt a reakciót nem a disznólábak váltották ki, hanem a Jobbik választási eredménye. (A disznólábakat szerintem azok tették oda, akiknek ez ürügyet adott szélsőségesezni és magyargárdázni egy jót.) Az említett ,,egymásra találás" pillanata 2006. szeptemberében jött el, ekkor törtek a felszínre az addig rejtve, izoláltan dolgozó feszültségek. Alapvető tévedés, hogy a 2006-os események azért történtek, mert a miniszterelnök mondott egy beszédet, amelyben beismerte, hogy hazudott. Amerikában is volt ilyen, Clinton is kiállt a nyilvánosság elé, beismerte, hogy hazudott, mégsem ment senki az utcára még tüntetni sem, nemhogy gyújtogatni vagy a CNN-t megostromolni. Az őszödi beszéd után sem ment volna senki sehova, ha mondjuk a gazdasági helyzet minimum az amerikaihoz hasonló lenne Magyarországon. Ez csak ürügy volt az embereknek arra, hogy hangot adjanak elégedetlenségüknek, kétségbeesésüknek, jogos pesszimizmusuknak, hogy azt tehessék, amit tenni akartak - és itt bejön az emberi természet, első fokozaton kiabálunk, másodikon verekszünk, pusztítunk, ha kell, öncélúan: mert dühösek vagyunk. ...

  http://2012.blogol.hu/read?perm=2566168#logdrb”
 • 46. xen 2010. január 24. 19:11
  „Más forrás szerint, Sopronban megszűnik az állomási jól működő P+R rendszer. Sokunkat, akik ezt megszívják...erősen érdekelne a dolog.Miért nem kapunk tájékoztatást?”
 • 45. Mankapunka 2010. január 24. 17:03
  „Mindent megtesznek,hogy ők legyenek az elsők,hisz a fődíj egy csíkos napernyő.............”
 • 44. pancser 2010. január 24. 12:27
  „41-hez! Legyen akkor Pozsony-Fiume, bár ez sem magyar, mert olaszul Rijeka Fiume.
  A fontosságot megint nem értem. Azon az alagútakkal tarkított úton töredéke forgalom van mint a 86-oson, Csornát is beleértve. De nincs min csodálkozni, hiszen Enesét mentik, Csornát meg a sz...n hagyják. Persze ha bolond a kormány, akkor mit várhatunk. Bízzunk az Alpárban, hogy ő majd elintézi, ha a szemünkben nőni akar. Hajrá Fidesz! Mentsük meg Csornát!”
 • 43. tomhagen 2010. január 24. 11:00
  „26.-tal értek maximálisan egyet. Nézzük pl. Csornát! A rendszerváltás óta folyamatosan két országgyűlési képviselője volt, egyik bal, másik jobb oldali. Mindegyikük helyi kötődésű. Mindegyikük pártja volt már "hatalmon". Egyorma szégyen mindegyikükre, ami most van ( közlejedés terén ) a vásosban... Középre ( a körök közé ) az ikszet....”
 • 42. miro132 2010. január 24. 10:59
  „csornai elkerülő :

  tisztán látszik hogy sajnos csak félmegoldás lesz a jelenlegi tervek szerint :

  http://index.hu/gazdasag/magyar/2010/01/22/mi_lesz_az_orszag_legzsufoltabb_utjaval/”
 • 41. miro132 2010. január 24. 10:57
  „39 : pozsony - fiume magyarul :)”
 • 40. akinemfél 2010. január 24. 09:06
  „Nem lesz már errefelé ekkora forgalom. Jon a Keleti orientácio és a katonai állam.”
 • 39. pancser 2010. január 24. 07:49
  „Pozsony-Rijeka autópálya ez lenne a legfontosabb! A 490 méteres alagúttal meg tele van a tököm. Sokba kerül nekünk az élővilág néhány gaz meg béka, hogy a környezetvédők szélsőségeseitől szabadítana már meg minket a Jóisten!”
 • 38. akinemfél 2010. január 23. 22:09
  „t-a-ibi
  Hajrá Jobbik ! Ez a legjobb választási program,ami eddig Magyarországon szuletett ! Segíts Te is,hogy
  minél tobb választásra jogosult magyar állampolgár megismerje ezt a fantasztikus programot !
  Vagy semmi kozod a Jobbikhoz ? A végén még kiderul,hogy...”
 • 37. t-a-ibi 2010. január 23. 19:44
  „35. hozzászólás akinemfél

  Egyezünk meg, annyi közöd van a Jobbokhoz, mint kurvának az ártatlanság hirdetéséhez.
  Ráadásul, csinálod amit vállaltál csak már túl átlátszó.

  Olvasd el azokat az írásokat, hozzáfűzésekét amit, nem idézetként közölsz.
  Ne nevettesd ki magad.”
 • 36. habanyag 2010. január 23. 18:21
  „Tisztelt Kisalföld! Kérem önöket,hogy számoljanak be az m9 Területfejlesztési Társulás munkályáról folyamatosan,ez egy érdekes téma. Köszönöm!”
 • 35. akinemfél 2010. január 23. 18:07
  „Kedves t-a-ibi !
  A Jobbik miniszterelnokjeloltjének szavait idézem neked a Jobbik 2010-es választási programjának
  (www.jobbik.hu Radikális változás) 7.oldalának 4. bekezdésének elejérol :
  "A Jobbik programja minden értelmes, tisztességes és igazságszerető
  magyar ember programja."”
 • 34. akinemfél 2010. január 23. 18:03
  „Esetleg nézzunk egy idézetet a www.jobbik.hu 2010-es választási programjának 10.oldalárol :
  a Kulgazdasági orientácionk Kelet felé fordítása kiemelt fejezetbol :
  "Hazánk külgazdasági kapcsolatait az egyoldalú euroatlanti orientáció
  helyett meghatározó súllyal kelet felé fordítjuk,
  a kölcsönös előnyökön nyugodva, a nemzeti érdek érvényesülésének
  elsődlegessé tételével."
  Nem lesz semmi ezekbol a tervekbol. Hajrá Jobbik !”
 • 33. akinemfél 2010. január 23. 17:58
  „Egy harmadik idézet a Jobbik programjábol a www.jobbik.hu-rol,idézet a választási program III.2.2. fejezetébol,amely a Csatlakozási szerzodés modosítása címet viseli :
  "A külföldiek és jogi személyek földtulajdonszerzési tilalmát
  fenntartjuk 2011 után is, akár EU-tagságunk megkérdőjelezése
  árán is.
  Lehet ezt másképpen érteni,mint hogy ezekbol a tervekbol nem lesz semmi ?”
 • 32. akinemfél 2010. január 23. 17:54
  „Egy másik érvelés a Jobbik programjábol www.jobbik.hu,a választási program 75.oldalán
  olvashato :
  "Az Európai Unió nem egyenlő Európával. Magyarország nem azáltal
  tartozott Európához a múltban, hogy belépett az Unióba,
  hanem a történelme jogán, és a jövőben sem az alapján leszünk
  európaiak, hogy tagjai maradunk-e az EU-nak,"
  Nem lesz semmi ezekbol a tervekbol,mert a Jobbik fog gyozni és ....
  Hajrá Jobbik !”
 • 31. vitriol2 2010. január 23. 16:52
  „moderálva off”
 • 30. t-a-ibi 2010. január 23. 16:25
  „29. hozzászólás akinemfél

  <moderálva>

  Leírom mert honnan tudnád, Burgenlandban is élnek Magyarok.
  Pontosan hol élnek többen? - azt nem árulom el, mert még gyaláznád őket, mint a Jobbikot”
49 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

28 éves nőt keres a soproni rendőrség

A Soproni Rendőrkapitányság közigazgatási eljárást folytat Atyi Edina Magdolna eltűnése ügyében. Tovább olvasom