Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Per Sopronban: malacrablás is szerepel a bűnlajstromon

A nyomozati anyag több mint 1600 oldalra rúg annak a betöréssel, lopással és orgazdasággal vádolt tíztagú társaságnak a büntetőperében, amely hétfőn kezdődött a Soproni Járásbíróságon. Kedden a tanúk meghallgatásával folytatódik a per.

Valójában tíz vádlott állt volna a Soproni Járásbíróságon dr. Gajdos Anikó bíró előtt sorozatosan elkövetett tavalyi bűncselekmények miatt, de közülük ketten nemrég Angliába mentek, egyikük pedig nem jelent meg a tárgyaláson.

A tíz ember legtöbbje már büntetett előéletű.

Dr. Kovács Krisztián ügyész részletezte a vádat: betörés, lopás, orgazdaság. Röjtökmuzsajon, Sopronban, Harkán, Csáfordjánosfán, Ivánban, Cirákon, a Sopronkövesd és Nagylózs közötti majorban s Ausztriában.

A tízből hét vádlott jelent meg, hárman előzetesből érkeztek a tárgyalásra. Fotó: G. M.
A tízből hét vádlott jelent meg, hárman előzetesből érkeztek a tárgyalásra. Fotó: G. M.


Volt, ahol 3,1 millió forint értékű volt a zsákmány, s akadt, ahol csak pár tízezer forintnyi. Kerti traktort, fűnyírót, fűkaszát, motorfűrészt, de talajszintmérőt és térfigyelő kamerát éppúgy elloptak, mint biciklit, segéd-motorkerékpárt vagy épp huszonnégy 80–90 kilós malacot. Az akkori rendőrségi információk szerint a disznókat fejszével agyonverték, furgonba rakták, s az elkövetők a haldokló állatokon utazva hajtottak haza, Ivánba.

Nem irigyeltük a bírót: a zömében iváni és répceszemerei kötődésű vádlottak – többen rokonok – bírósági vallomásai nemigen vágtak egybe a nyomozati szakban elmondottakkal.

Elhangzott az is, hogy a malacokat „saját lábukon" hajtották be a furgonba, míg más vádlott szerint azok már döglöttek voltak, amikor odaértek. „Nem volt pénzünk élelemre" – mondta magyarázólag az ötletgazda.

A bíró és az ügyész keresztkérdései azonban sokat segítettek a vádlottak pontos emlékezőképességének visszanyerésében, a különböző bűncselekmények elkövetői szerepkörének tisztázásában. A tárgyaláson kiderült továbbá, hogy egymást is kijátszották a lopott holmik értékesítésénél. Rokonság ide-oda, a szembesítések sem hoztak mindig eredményt.

A büntetőper kedden negyvenöt tanú meghallgatásával folytatódik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A soproni születésű Terézia Mora kapta a Német Könyvdíjat

Terézia Mora magyar származású író kapta a Német Könyvdíjat, az elismerést hétfőn adták át… Tovább olvasom