Kisalföld logö

2018. 10. 20. szombat - Vendel 9°C | 19°C Még több cikk.

Per: megoszlanak a pártok véleményei

Megoszlik a frakciók véleménye az újabb mélygarázsperről, melynek megindításáról zárt ülésen döntöttek a legutóbbi közgyűlésen. A mérleg: egy igen, három nem és egy tartózkodás.
Mint arról lapunk múlt héten már beszámolt, a Sopron Holding Zrt. pert indít az SPT Mélygarázs Kft. ellen (Újabb mélygarázsper indul – Kisalföld, június 30., 9. oldal). A frakciók álláspontja változatos képet fest.
– A konfliktusok tárgyalásos megoldásának a híve vagyok – fogalmazott Nagy Tamás (MDF). – Egy ügy jogi útra terelése előtt ki kell vizsgálni a lehetséges megoldásokat. Ebben az esetben azonban olyasvalamiről döntött a képviselő-testület, amiről jóformán információnk sem volt. Kifogásolom például, hogy a szerződések irataiba tilos betekintenünk. A közgyűlésen lehetőséget kellett volna adni az SPT Mélygarázs Kft. ügyvezetőjének, hogy megválaszolja a kérdéseinket. Ha felmerül a törvénysértés, azt azonnal ki kell vizsgálni, de a per csak az utolsó eszköz lehet.

Németh Árpád (Civil Összefogás) véleménye szerint az újabb per minden kétséget kizáróan hátrányos a város számára, függetlenül annak kimenetelétől.

– Az alapproblémát abban látom, hogy olyan politikai ellenfelet támad a városvezetés, amelyik döntő befolyással bír a pénzek elosztásánál – fogalmazott Németh Árpád. – Olyan ez, mintha szívességet kérnénk valakitől, miután rágyújtottuk a házat. Ebből így vagy úgy, csak a város húzhatja a rövidebbet. A perköltség néhány utca rendbetételére elég lenne, ahelyett, hogy valaki politikai tőkét kovácsoljon belőle.

Rádonyi László (Fidesz) másképp vélekedik. – A per tárgyát képező tartós bérleti szerződést – a közgyűlés felhatalmazásának értelmében – csak a mélygarázsra vonatkozó jogerős használatbavételi engedély kiadása és a mélygarázs ingatlan-nyilvántartásba való bejegyzése után lehetett volna aláírni, és nem 2006. augusztus 1-jén – magyarázza a frakcióvezető. Véleménye szerint jogos a követelés, melyet a kft. ellen támasztanak. – A szerződésben megfogalmazottak, az adott garanciák, a vállalt kötelezettségek gazdasági szempontból hátrányosak az önkormányzat számára. Ilyen okiratok aláírására sem a holding akkori vezérigazgatója, sem a volt polgármester nem kapott a közgyűléstől felhatalmazást. Sőt, a szerződés tartalmáról sem tájékoztatták a közgyűlést.

Kalmár István (MSZP) szerint értelmetlen a per, mivel az több felől is hátrányos a város számára. – Úgy látom, hogy a városvezetés az ügyvédei foglalkoztatása érdekében indítja sorozatban a pereket – mondta el Kalmár István. – Kárt okoznak és ennek a város lakói isszák meg a levét. A perköltség, melyet az adófizetők pénzéből térítenek meg, több százmillió forint lehet. Az ügyvédi iroda sem dolgozik ingyen, a díjról azonban hallgatnak a városvezetők. Előbb- utóbb kiderül a per anyagi vonzata, de félő, hogy a város nagyot bukik, akármi is lesz a végeredmény.

Kóczán Zoltán (SZDSZ) álláspontja szerint sem előnyös a perindítás. – A városvezetés látja, hogy bukásra vannak ítélve az eddigi keresetei és a téma napirenden tartása motiválja az újbóli vádaskodást – fogalmazott Kóczán Zoltán. – A perek miatt a közgyűlés munkájában is feszültség figyelhető meg. Az együttműködés nem problémamentes, gondoljunk csak a legutóbbi pályázatokra. Ebből nem nyerhetünk, csakis veszíthetünk. Sopron anyagi, erkölcsi és politikai veszteséget könyvelhet el.

Cziráki Viktória

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új szakorvos vezeti a traumatológiai osztályt

Dr. Klára Tamás (46 éves) ortopéd és baleseti sebész főorvos személyében új vezetője van a soproni Erzsébet-kórház traumatológiai osztályának, ahol az ellátás palettája a tervek szerint a sportsebészettel is gazdagodik. Tovább olvasom