Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Pénzváltók: Már nem pörög az üzlet

Aki tehette, már beváltotta a megtakarított euróját forintra. A pénzváltók szerint mostanság stagnál a forgalom. Helyzetkép a határ mentéről.

Ritka a vevő, mint a májusi szárazság

A felhők közül néha-néha előbukkan a nap Kőszegen, a határ felé vezető úton. Az itt lévő pénzváltók egyiknél állunk meg. Az alkalmazottal van időnk beszélgetni, ugyanis egyelőre senki sem akar pénzt váltani. Aztán negyedóra elteltével egy magyar rendszámú autós kanyarodik elénk. A középkorú férfi 50 euróért kér forintot.

- Miért váltja be az eurót? - tesszük fel az obligát kérdést.
- Mert kell a pénz, majd autójába pattan és erős gázt adva elhajt.
Ismét várunk. Van idő a beszélgetésre. Nosztalgiázunk, hogy milyen jól is ment a Gorenje időszak idején.

Kis nosztalgia

Megtudjuk, Sopronhoz hasonlóan Kőszegen is volt olyan idő, amikor szinte mindenhol osztrákok voltak. Mostanra a nyugati szomszédaink már nem nagyon járnak át hozzánk. Sokszor megtörténik, hogy ők csupán annyi pénzt váltanak, hogy fedezze a parkolási díjat.

Egy osztrák nő áll meg. Húsz eurót vált. Átnéz egyet Kőszegre és ezért kell neki a forint.

Fél óra alatt két "vásárló". Az alkalmazott szerint ez kifejezetten rossz arány.

Indulnánk, ám egy újabb magyar autós áll meg. Két középkorú nő kétszer 45 eurót vált. Az aznapi Ausztriában megkeresett munkabérükért kérnek forintot. Percek alatt lezajlik a művelet.

A roham már lecsengett

Azt vesszük észre, hogy hiába kapnánk egy euróért 270 forint körüli összeget, most már nincs nagy roham a pénzváltóknál. Mindez úgy tíz napja lecsenget. Akkor ugyanis tíz forinttal magasabb volt az árfolyam.

- Aki tehette már beváltotta a megtakarított pénzét, igazán nagy forgalmunk akkor volt, amikor, a válság kezdetekor 300 forint közelében volt az euró - ezt már Mihályi Gábor, ügyvezető-pénzváltó tulajdonos mondja. - Május elején valóban nagy volt a forgalom, akkor előfordult, hogy elfogyott a forint és az ügyfeleknek várniuk kellett. Ám ez csupán egy napig tartott. A céges ügyfeleink is elmaradnak, ugyanis nekik sincs pénzük.

Most már nem kapkodnak az euróért. Köztes időszakban vagyunk.
Most már nem kapkodnak az euróért. Köztes időszakban vagyunk.


A vasi megyeszékhelyen, már csak a város nagysága miatt is nagyobb a pörgés. A forgalom viszont itt is hullámzik.

Köztes árfolyamnál vagyunk

- Észrevesszük, amikor egy-egy nagyobb külföldi utazást szerveznek - számol be tapasztalatiról a szombathelyi Vecto pénzváltó ügyvezető igazgatója. - Ilyenkor megemelkedik a cseh korona, vagy a horvát kuna iráni igény. Azt vesszük észre, hogy a vállalkozások esetében sok esetben másodlagos az árfolyam. Ők akkor váltanak, amikor pénzre van szükségük.

Az ügyvezető igazgató szerint 240 forintos árfolyam mellett érni meg igazán kijárni Ausztriába vásárolni. Az osztrákok tömegével pedig 300 forint feletti váltásnál jönnének át hozzánk. Most éppen a köztes időszakban vagyunk.

S végül, de nem utolsó sorban nézzük, mi a helyzet Sopronban. A városban és a környéken élők közül számosan dolgoznak Ausztriában. Ők rendszeres forgalmat jelentenek.

A pénz útja

- Az itt élő szolgáltatók jelentős része az eurót is elfogadja - mondja az egyik pénzváltó tulajdonosa. - A cégeknek a rezsit, a munkabért viszont forintban kell kifizetniük. Azaz, azt az eurót, amelyet az osztrákok nem váltanak be, végül mégis hozzánk kerül.

A megkérdezett pénzváltók egybehangzó véleménye szerint hosszú éveknek kell még eltelni, amíg a forgalom eléri a válság előtti szintet. Az 1990-es évek közepi nagy kereslet visszatérésére pedig szinte semmi remény.

Olvasóink írták

 • 19. fatslimboy 2010. május 27. 17:24
  „ez igy van én is sokat váltok a spárnál,ez egy olyan hely amiről már irtam.”
 • 18. SZILAJ 2010. május 24. 21:53
  „Akinek esze van az úgyis a Spárnál vált... Sokkal többet adnak ott érte...”
 • 17. fatslimboy 2010. május 23. 22:20
  „éveken keresztül heti rendszerességgel a limitbe,de sajnos már az alkalmazottak viselkedése a kuncsaftokhoz sem a régi,valaki tele szájjal akart kiszolgálni,van aki saját telefonjait bonyolította talán épitkezett,de volt olyan aki ki sem jött a hátsó helyiségből,meg hát ez a telefonos árfolyam kérdzés,ott állsz a pultnál és olyan árfolyamot adnak nagy kegyesen 5 perc várakozás után amit máshol már az ajtóba megkapsz és légy megtisztelve"hülyének nézve"olyan boltokba váltok ahol mindig ugyan az a személyzet ahol ismernek és mindig kedvesek.álltalában a belvárosban.de a limitet örökre elkerülöm az biztos!!!!!!”
 • 16. ödenbürger 2010. május 22. 18:36
  „fatslimboy- hol szoktál váltani ? szinte mindenhol becsapják. csak aki bankszámla keresztül váltja át, jó arfolyamat szokott kapni....”
 • 15. fatslimboy 2010. május 21. 16:56
  „jól megy nekik csak nem mindenki mutogatja magát,és komplexusokkal küzdve nem rakja ki a kocsijára a nevét
  "limit000000000"bár ahogy a városban beszélik inkább hivhatná magát hitel mátyásnak mivel ki sem látszik a tenger sok adoságból.de az tényleg igaz,hogy nagyon szar árfolyamon váltanak úgy gondolják a limitesek hogy akár 10ft-ot is nyerhetnek egy euron,de az a hibás aki oda jár,én is náluk váltottam éveken keresztül ,de inkább már tisztesegesebb pénzváltókat keresek fel.az én megdolgozott talérjaimat ne magukra költsék.
  az a taktikájuk előszőr jó árat kapsz,hogy oda szokj aztán folyamatosan húznak lefelé.de a válság öket is elérte mert rugdalják ki az alkalmazottakat köztük kis gyermekes anyukákat is és csökentik a fizetéseket csak hogy a hiteleiket fizessék.”
 • 14. kisember1 2010. május 21. 10:23
  „Én egyáltalán nem úgy látom, hogy az Eurómat be kellene váltanom forintra azonnal.”
 • 13. iparos 2010. május 21. 08:36
  „Képzeljétek el a bankokat, milyen haszonnal dolgoznak! A pénzváltok joval magasabban váltanak , és még igy is oriási a nyereségük.”
 • 12. amazingabor 2010. május 20. 22:23
  „már nem pörög, de éveken keresztül pörgött...”
 • 11. Valjan 2010. május 20. 19:00
  „Kezdem sajnalni a penzvaltokat......”
 • 10. gall 2010. május 20. 12:04
  „7#---ott a pont.”
 • 9. Zekker 2010. május 20. 11:33
  „Spar/Interspar üzletekben van a legjobb árfolyam.
  Már csak ott váltok.”
 • 8. dzsi 2010. május 20. 11:27
  „Az emberek többsége azért nem megy többek közt a limitbe váltani,mert jóval a napi árfolyam alatt váltanak...A tapasztalt vendégek a ciklámen-be viszik..ahol általában 10-ft-al többet adnak!!
  Az osztrák meg azért nem jön,mert az élelmiszer és sok más dolog olcsóbb mint nálunk...aki átjön max kozmetika,fodrász.”
 • 7. unkown 2010. május 20. 10:53
  „a pénzváltók sem hinném, hogy a pénz átváltásából élnek olyan jól, előbb hiszem el, hogy kétes eredetű pénzeket mosnak át rajtuk... gondoljunk csak a legutóbbi pesti gyilkosságra, ha minden igaz ő is pénzváltásból élt,és az utcán kapott egy golyót...”
 • 6. janika 2010. május 20. 10:35
  „Lehet, hogy majd ezek is úgy tesznek , mint a bankok! Deviza helyett forintot adnak és majd deviza árban követelik vissza!”
 • 5. Primax 2010. május 20. 09:55
  „Az előzőekhez :
  És bárki elmehet pénzváltónak. Akkor nem kellene itt jajongani a mások szép autói miatt...”
 • 4. miracle 2010. május 20. 09:52
  „Kétségtelen, de senki sincs rá kötelezve, hogy eurót váltson náluk.”
 • 3. xd86 2010. május 20. 09:29
  „igen meg lehet nézni a Limit pénzváltó autóit. Limit-4 rendszámmal a legújabb 7-es BMW, a másik autó amit láttam pedig Porsche 911 Turbo Cabrio. Kb 50 milla a kettő együtt, szegénynek most egy évig kell várni a következőre :(”
 • 2. naplopo 2010. május 20. 09:04
  „vagy nem 4x, hanem csak 1x mennek több1000 km-re nyaralni....”
 • 1. NoBo 2010. május 20. 07:09
  „Ugye nem baj, hogy nem kezdem el sajnálni a soproni pénzváltókat?????
  Ahogy elnézem őket, náluk a válság az, hogy nem évente vesznek új
  luxusautót, hanem kétévente...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cziráky Margitra emlékeztek

A Bagatell Alapítvány egy többfordulós vetélkedő döntőjét és gyermekrajz-kiállítást szervezett az… Tovább olvasom