Kisalföld logö

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -1°C | 9°C Még több cikk.

Pénzmosás ellen is sikeresek

Sopron - Jövőre az eddigi egy karton helyett két doboz cigaretta hozható be az országba vámmentesen. A lakosság részére 300 euróra emelkedik a vámmentes áruk értéke.
– A lakosságot érintő újdonság, hogy 2009. január elsejével a jelenlegi egy karton helyett mindössze két doboz cigaretta hozható be az országba vámmentesen. A vámmentesen behozható áruk értéke január elsejétől 300 euróra emelkedik – nyilatkozta lapunknak a jövő évi változásokról dr. Nagy János altábornagy, a vám- és pénzügyőrség országos parancsnoka, aki a Soproni Vámszakmai Napok egyik előadója volt. Az altábornagy a környezetvédelmi termékdíjra kötelezett vállalkozásokkal kapcsolatban részletezte: hozzájuk került a díj kezelése, beszedése, adminisztrálása és ellenőrzése. (A környezetvédelmi termékdíj – amely akár teljes egészében visszaigényelhető – az újrahasznosítást ösztönzi.) Az idei év a felvilágosítás és a célzott felkészítés időszaka volt. Az eddigi tapasztalat szerint azonban a mintegy százezer érintett cég közül mindössze huszonötezren jelentkeztek be ezen adónem alá. Az informatikai háttér kiépítése után január elsejétől komoly ellenőrzésekre – és a türelmi idő lejártával szankciókra – számíthatnak a vállalkozások. A jövő év persze nemcsak erről szól, hanem az elektronizálás további bővítéséről. Már az idén sok olyan fejlesztés valósult meg, ami az ügyfeleknek is egyszerűbb, kevesebb költséggel járó, gyorsabb és hatékonyabb ügyintézést tesz lehetővé. Az e-vám bevezetése során elindították az elektronikus határozathozatalt, így otthonról vagy az irodából teljes körűen lehet vámot rendezni. (Mindez alól természetesen kivételt jelent, ha pénzügyőri beavatkozásra van szükség.) A jövedéki termékeknél a vonalkódos zárjegy bevezetése jelentett könnyítést az adminisztrációban.

Csempészett cigaretta: Jövőre még inkább szigorodik a rendelet, egy karton helyett csak két doboz cigarettát lehet vámadómentesen behozni
Csempészett cigaretta: Jövőre még inkább szigorodik a rendelet, egy karton helyett csak két doboz cigarettát lehet vámadómentesen behozni

A bűncselekményekkel – pénzmosással – összefüggésben az altábornagy kifejtette: a pénzintézeteknél, biztosítóknál, ingatlanügynököknél évente mintegy tízezer gyanús tranzakciót ellenőriznek a vámszervek. A gazdaság fehérítését célzó intézkedések sikeresek voltak, amelyek eredményei nemcsak a vámhivataloknál, hanem az APEH-nél, sőt, az önkormányzatoknál kezelt adónemek bevételeinek alakulásánál is láthatók.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Családi juttatások Ausztriában

Sopron - „Családi juttatások Ausztriában" címmel rendez tájékoztatást november 21-én Sopronban… Tovább olvasom