Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Pénzbüntetés a zsirai önkormányzatnak

Zsira–Sopron - Jogerős építési engedély nélkül épült meg Zsirán az 1956-ban történtek emlékére állított emlékmű. Az önkormányzat pénzbírságot kapott, az emlékmű viszont megkapta a fennmaradási engedélyt.
Pénzbírság fejében fennmaradhat a zsirai ’56-os emlékmű. Az eredetileg kiszabott 190 ezer forintos büntetés várhatóan kevesebb lesz, ugyanakkor a zsirai önkormányzat több hiánypótlást is késve teljesített.

Kivitelezés a határozat megérkezte előtt

Az ügy előzményei még tavaly augusztusban kezdődtek, amikor az önkormányzat úgy döntött, hogy az 1956-os októberi események ötvenedik évfordulójára emlékművet állít a magyar–osztrák határ közelében. Az építésiengedély-kérelmet szeptemberben adták be a soproni műszaki irodához. Az idő rövidsége miatt a határozat megérkezte előtt nekiláttak a kivitelezésnek. Dorogi Árpád polgármester szerint nem volt más lehetőségük.

Teljesíteni akarták az ígéretet

– Amennyiben nem készül el az emlékmű az október 28-i átadásig, az súlyos következménnyel járt volna – jelentette ki a faluvezető. – Az avatásra magas rangú magyar és osztrák vendégeket hívtunk meg. Ausztria Locsmándon (Lutzmannsburg) tervezett egy emlékművet. Ki merte volna azt megkockáztatni, hogy nem teljesítjük az ígéretünket és az ötvenedik évfordulóra nem készül el az emlékmű?

Dorogi Árpád hangsúlyozta, számoltak a lehetséges következményekkel, de ezek akkor az ügy fontossága mellett eltörpültek. Úgy gondolták, ha utólag kérnek fennmaradási engedélyt, akkor az ügy rendeződik.

Változtatási tilalom

Varga Józsefné, a soproni önkormányzat építéshatósági osztályának vezetője a tények felsorolásával kezdte.

– A zsirai önkormányzat szeptember 29-én – az átadás előtt kevesebb mint egy hónappal – adta be engedélykérelmét – mondta el a vezető.
– Ez év február 25-én, harmincnapos határidővel bontásra kötelezték az önkormányzatot, mert a hiánypótlásnak többszöri felszólításra sem tettek eleget. Az érintett területen ráadásul az építés idején változtatási tilalom volt érvényben, amelyet csak idén márciusban töröltek. Mindvégig a jó munkatársi kapcsolatra törekedtünk, de az is kellett volna, hogy a zsirai önkormányzat tartsa be a jogszabályokat. Így fordulhatott elő, hogy idén június 22-én adhattuk csak meg a fennmaradási engedélyt.

A bírság kevesebb lesz

Varga Józsefné kiemelte, az építéshatósági osztály elődje, a műszaki iroda jogszerűen járt el. Az építésügyi bírságot elengedni vagy mérsékelni nem lehet. Elődje egy dologban tévedett, ezt javítani fogják: az eljárás megindításakor nem az új bírságrendelet volt érvényben, így nem e szerint kellett volna az építésügyi bírságot kiszabni. Várhatóan a bírság összege kevesebb lesz. Minderről e héten értesül Zsira község önkormányzata.

P. Horváth László

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iskolabusz a bejáró diákokért

Sopronhorpács - A nyárbúcsúztató falunap keretében adták át és szentelték fel Sopronhorpácson az… Tovább olvasom