Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Pénzbírság a bányának

Sopron - Ötszázezer forintos bírsággal sújtotta az üzembentartót és a bánya feltöltését rendelte el a bányászati hivatal a soproni homokbánya nemrégiben történt beomlása nyomán. Rendszeresen ellenőrzik a területet.

A bányakapitányság és a környezetvédelmi hatóság is rendszeresen ellenőrizte és a jövőben is ellenőrzi a Pozsonyi út melletti homokbányát, mely hónapokkal ezelőtt beomlott és csak a szerencsének köszönhető, hogy nem sérült meg senki. (Leomlott a homokbánya partfala, Kisalföld 2007. szeptember 11.) Mint ismeretes, a területen beomlott a bányafal, mely magával rántotta a szomszédos szőlőskert egy részét is.

– Az elvégzett vizsgálat kiderítette, hogy a bányát szabálytalanul művelte az üzembentartó, részben ezért alakult ki a rézsűcsúszás – fogalmazott Szabados Gábor, a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal elnöke. Hozzátette, a lehullott nagy mennyiségű eső is közrejátszott a balesetben. – A bányakapitányság megállapította a veszélyhelyzetet, melynek elhárításáról a Sopron Holding Zrt. rögtön intézkedett. Ezenkívül ötszázezer forintos bírsággal sújtotta a bánya üzembentartóját, aki szabálytalan kitermeléssel közvetve előidézte a balesetet.

Szabados Gábor hozzátette, a szabálytalan bányaművelés következtében olyan „vízcsatorna" alakult ki, ami kimosta a talajt és ezzel rásegített a rézsűcsúszásra.

Mint kiderült, elrendelték a bánya inert hulladékkal – azaz építési és bontási hulladékkal, kitermelt földdel – való feltöltését is. A felelős műszaki vezető megindította a szabálysértési eljárást, és figyelmeztetésben részesítette az üzembentartót.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több a járőr a közterületeken

Sopron - A Soproni Rendőrkapitányság fennállása óta a legnagyobb létszámmal, 307 rendőrrel kezdte az… Tovább olvasom