Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Példátlan zárva tartás

Példátlan lépésre szánta el magát a soproni és a nagycenki múzeum igazgatósága. Az intézményeket – technikai okok miatt – három, illetve négy napig zárva tartják.
Zárva vannak a kapuk
A soproni Fő tér az ország egyik leglátogatottabb tere, múzeumai vonzzák a turistákat és iskolaév végén az osztálykirándulások diákjait. Ezekben a napokban azonban hiába kopogtatnak a látogatók, a múzeumok csak pénteken nyitják ki ismét kapuikat. A hivatalos indoklás szerint technikai okok miatt tartanak zárva az intézmények. Hogy mit takar a sokak számára megfejthetetlen „ technikai ok " , arról Nemes Andrást, a soproni és Kenessei Károlyt, a nagycenki múzeum igazgatóját kérdeztük.

Ügyészségi vizsgálat is figyelmeztet

– Szerencsére nem kell a háttérben semmilyen különös indokot keresni – válaszolta telefonon érdeklődésünkre a Felvidéken tartózkodó Nemes András. – Egyszerűen arról van szó, hogy a teremőröknek – a közalkalmazotti törvény értelmében – ki kell adnunk az ünnepek után járó szabadnapot. Erre egyébként a múlt év őszén lezajlott ügyészségi vizsgálat is nyomatékosan felhívta a figyelmünket. Tapasztalataink alapján a mostani időszak a legalkalmasabb arra, hogy bezárjuk az intézményeket, hiszen már túl vagyunk a nagy iskolai rohamokon és a hétfő egyébként is szünnap. A Soproni Ünnepi Hetek időszakában viszont nem szeretnénk, ha a városba látogatók zárt ajtókat találnának. Döntésünk megjelent a sajtóban, tehát – elvileg – senkit sem érhetett meglepetés. A hét végén – péntektől – a már ismert megszokott nyitvatartási időben várjuk vendégeinket.

Felújítási munkák Nagycenken

– Sajnos télen beázott a kiállítóterem mennyezete és nagy darabon lehullt a vakolat – adott magyarázatot Kenessei Károly. – A javítást előbb-utóbb el kell végeznünk, sokáig nem halaszthattuk volna. Mivel a munkákat a kiállítótérben végzik, ezért nem fogadhatunk látogatókat. Ugyanakkor nekünk is ki kell adni a teremőrök szabadnapját, így a kettőt összekapcsoltuk. Mi azonban már csütörtökön nyitva leszünk.

Nem tudtak róla

A két múzeum zárva tartásáról nem tudtak a megyei múzeumok igazgatóságánál és a soproni polgármesteri hivatalban sem, csupán lapunkból értesültek a tényről. Mint megtudtuk, ebben sincs semmi különös, hiszen a múzeumok nem városi fenntartásúak, a megyénél viszont önálló intézményként kezelik őket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az én városom

Sopron szabad királyi várossá nyilvánításának 725. évfordulója tiszteletére a Soproni Képzőművészeti… Tovább olvasom