Kisalföld logö

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Pejáchevich, a színházmentő

Sopronnak komoly mecénása és ismert alakja volt a maga korában (1745–1815) a horvát származású verőcei gróf Pejáchevich Károly, sorozatunkban most róla mesélünk. A neki emléket állító köz a Petőfi teret és a Hátulsó utcát köti össze.

A gróf népszerűségét mecénásként érte el. Miután az 1769-ben megépült soproni színházban egy évekig tartó sikerszériát követően visszaesett a látogatottság, a város saját kezelésébe vette a teátrumot. Ennek ellenére nem következett be változás, s a társulat csődközelbe jutott.

A kora klasszicista homlokzatú Pejáchevich-palotát a család egészen a XIX. század végéig birtokolta.
Ekkor jelentkezett Pejáchevich Károly, aki 1788-ban átvette a színház bérleti jogát. Vállalta az épület renoválását, a világítás költségeit és a zenészek fizetésének a felét is. Elvárták tőle, hogy bálteremről is gondoskodjon. Erre a célra külön épületet emeltetett, földszintjén kávéházzal. Ez volt az első kaszinó, ami a család palotájával szemben, a mai általános iskola helyén állt.

A grófról elnevezett köz a Petőfi teret és a Hátulsó utcát köti össze. Fotó: Magasi
A grófról elnevezett köz a Petőfi teret és a Hátulsó utcát köti össze. Fotó: Magasi


Sorra érkeztek a jobbnál jobb színtársulatok a városba, sűrűn követték egymást a hangversenyek, a báli rendezvények. A gróf rezidenciája 1808 júliusában leégett a hetekig tartó esőtlen kánikulában, amikor tűzesetek sora nehezítette a mindennapokat. A csapást a gróf lelkileg soha nem heverte ki, még a pince is hamuvá égett. Ennek ellenére mégis jókora vagyon maradt a tucatnyi Pejáchevich gyerekre.

Az első kaszinó is Pejáchevich gróf nevéhez fűződik.
A família neve 1784-ben került először soproni iratokra, fát vásároltak a rezidenciának szánt Petőfi téri saroképület átalakításához. A kora klasszicista homlokzatú Pejáchevich-palotát aztán a család egészen a XIX. század végéig birtokolta.

A soproni utcák elnevezéséről a Papírmanufaktúra Kft.-nél kapható, Hárs József Mesélő utcák Sopronban című kiadványában is olvashatnak.

Olvasóink írták

  • 1. Keglovich 2010. június 21. 12:39
    „A Pejáchevich köz elnevezését s a gróf érdemeinek felelevenítését köszönjük meg Molnár László nyugalmazott múzeum igazgatónak aki sokat tett a várostörténeti emlékek felkutatásáért s azok népszerüsítéséért.

    Minden elismerésem Laci bácsié akitől sok érdekes dolgot hallottam s tanultam Sopronról.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kalandozás a Tízforrás Fesztivál körül

Alig egy hónap múlva kezdődik a Tízforrás Fesztivál Hegykőn. Kis kedvcsináló, érdekességek a… Tovább olvasom