Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 13°C | 25°C Még több cikk.

Patikaügy: nyílt levél a postaládákban

Sopron - Csütörtökön a városvezető politikusokat hívták egyeztetésre a soproni gyógyszerészek, valamint Horváth Tamás kamarai elnököt tájékoztatták a kialakult helyzetről. Céljuk, hogy meggyőzzék a városatyákat arról, álljanak el az új egészségházzal kapcsolatos szerződéstől.
A gyógyszerészek nyílt levelét találhatták postaládáikban tegnap a soproniak. Szakmai szervezetük mindent megtesz, hogy a városvezetés ne építtesse meg a Selmeci utcai egészségügyi centrumot, mert ezzel ellehetetleníti a város gyógyszerészeit és aránytalanul nagy előnyhöz juttat egy idegen vállalkozást. A napokban aláírásgyűjtésbe is kezdenek. Tegnap a városvezető politikusokat hívták egyeztetésre.


„Abszolút versenyellenes"

– Hogyan lehet 99 évre szerződést kötni? Hol lesz akkor már az okirat, s hol lesznek a szerződő felek? – tette fel kérdéseit Horváth Tamás, aki a Magyar Gyógyszerész Kamara elnökeként volt hivatalos a rendezvényre. – A Szirt Invest kialakíthat egy abszolút versenyellenes helyzetet, ahol minden szempontból ő diktál majd. Az orvosok és a lakosság megnyerése lehet a célravezető megoldás. Hallassuk a hangunkat! – foglalta össze a teendőket az elnök, majd hozzátette, a nyílt levél aláíratásával szimpatizánsokat nyerhetnek a gyógyszerészek, a Gazdasági Versenyhivatal döntése viszont kétesélyes.

A soproni gyógyszerészek Horváth Tamás kamarai elnököt és a városvezetőket hívták tegnap egyeztetésre. Fotó: Magasi Dávid
A soproni gyógyszerészek Horváth Tamás kamarai elnököt és a városvezetőket hívták tegnap egyeztetésre. Fotó: Magasi Dávid

A szerződés a lényeg

Később megérkeztek Simon István és Abdai Géza alpolgármesterek, Zombori István, valamint Sass László fideszes képviselők.

– Ennek az ismeretlen fővárosi cégnek olyan előnyöket adott az önkormányzat, amilyet soha senkinek – mondta Simon Istvánnak dr. Kárpátiné Gangl Teréz.

– A lépésünk nem a gyógyszerésztársadalom ellen szól – kezdte a megszólított alpolgármester. – A nyílt levéllel jócskán elébe mentek a folyamatnak. Nekünk nem feladatunk vizsgálni, ki az ajánlattévő és honnan jött, még csak az sem fontos, hogy miből van pénze. Minket csak az érdekel, hogy a szerződésben foglaltakat pontosan és időre teljesítse. Biztosítékokat építettünk a szerződésbe, semmi bizonytalanságot nem vállalunk. De ha önöknek bármi hiteles információjuk van a beruházóról, ami miatt tartanunk kellene tőle, akkor osszák meg velünk – reagált az alpolgármester a felvetésekre.


„Most sem igazságos"

– Ha az önkormányzat elfogadná a támogatásunkat és pályázati pénzzel kiegészítené azt, akkor hitel nélkül megújulhatna a Lenkey úti rendelő. Az alapellátás a város tulajdonában maradna, a rendelők tovább működhetnének. Így viszont fennállhat a veszély, hogy a beruházó egyszer meggondolja magát s horribilis bérleti díjat kér majd. Miért kell ezt felvállalni? – kérdezte dr. Kocsis Krisztina.

– Azt gondolom, butaság lenne 500 milliós beruházással nagyvonalúan jelentkező vállalkozót elküldeni, hogy aztán majd mi hitelt vegyünk fel a rendelők rekonstrukciójára. Eggyel több gyógyszertár lesz a városban, több szeletre kell vágni a tortát. Miért baj ez? Most sem igazságos a verseny, mert van olyan patika, amelyik mellett több orvos is rendel, és van olyan, ahol egy sem – mondta az alpolgármester.

A találkozón az álláspontok nem közeledtek. A gyógyszerészek továbbra is kiállnak igazuk mellett és hétfőn az orvosokkal vitatják meg a témát. Reményüket fejezték ki, hogy a jövőben az önkormányzat partnernek tekinti őket. 

Olvasóink írták

52 hozzászólás
 • 52. Makó utca! 2008. szeptember 16. 09:57
  „Nem került a nyilt levél a szemétbe a mi lépcsőházunkba, hanem a
  közös képviselő kifüggesztette. A lakók elolvasták és érdeklődnek melyik patikába lehet aláirni az iveket?”
 • 51. Nyugdíjas soproni ember 2008. szeptember 16. 09:53
  „Hol lehet aláírni az aláírásgyűjtő ivet?”
 • 50. /joco1-az igazi 2008. szeptember 15. 17:15
  „A "Nyilt levél" az egy röplap. semmire nem jo. Voltam egy kb.20 lakásos "tömbházban_a legtöbb "nyiltlevél" a zsemétgyüjtöbe kötött ki. Miért?Mert már nincs hitele sem a reklám, sem a politikai"bedobott" cetliknek.Senki nem olvassa el öket.
  Bocsi én a nyilt-levél tartalmával egyettértek, de a modszerrel nem. Nyilt lakossági forum-tv sajto- ja és az sem lenne rossz ha a"támogato" arcusi páros is ott lenne.Tudom vágyálom, de hátha.”
 • 49. meti 2008. szeptember 15. 11:50
  „Rendben gyűjtsünk aláírásokat! Azonban azt meg kell fogalmazni, meg kell szervezni! Sőt legelőszőr is a célját kell meghatározni: a projekt teljes elutasítása, vagy a demokratikus játékszabályok kikényszerítése! Ennek érdekében jó lenne egy fórumot megszervezni, néhány politikust megkérni, lehetőleg mi két oldalról: pl.: Nagy Tamás; Biczi László; a patikák alkalmasak lehetnek az aláírás gyűjtésre!
  Nos akkor hogyan tovább?”
 • 48. Aláírásgyűjtés 2008. szeptember 15. 09:46
  „Aláírásgyűjtés gyógyszerészek, csak halkan mondom aláírásgyűjtés!”
 • 47. joco 2008. szeptember 14. 11:36
  „?????????????????????????: na mivan fidesznyik "elv-társak" már reagálni sem tudtok?.”
 • 46. Genus loci 2008. szeptember 13. 18:56
  „A városvezetésben a közügyet szolgáló orvos nagyon balga lépése
  kiállni a tömeg elé és meggyözni, hogy a soproni polgárok nem értennek semmihez, csak ö ért a vállakozáshoz. Az állampolgárok meghallagtásának hiánya 2010-be nem polgármesteri munkakör megerősítésének hiányához, felesége egészségügyi miniszteri státusza fog következni, hanem alapos bukásához. De ezt majd meg fogjuk látni , ahogy Nagy Tamás is megfogalmazta a soproni nép nem feled és megmutatja nagyságát, erejét összerartozását.”
 • 45. intel 2008. szeptember 13. 16:39
  „Biczi Úr!

  Tudja milyen kevesen tudják miről vitázunk itt?
  Semmi tájékoztatás nincs a Soproni polgárok fele! Ez viszont Nektek a hibátok is, mert nincs kommunikálva!
  Amit leirtál, miért nem lehet hivatalosan bebizonyítani?
  Apeh ilyet nem vizsgál? Vagy a gazdasági versenyhivatal, hogy nem volt megpályáztatva a Soproni cégek közt?

  Szerintem jogászokkal megkellene vizsgáltatni, és egy Napló adát is megérne!”
 • 44. /joco1-az igazi 2008. szeptember 13. 11:05
  „Biczi Úr!(42) csak az nem értem, hogy ha ez igy van miért nem "szerveznek" egy olyan nyilt-társadalmi- forumot , ahol ezeket meg lehetne beszélni/ tiltakozni?
  Megj: ha Ön más nick-néven "reagálna" akkor is fel lehetne ismerni az érvei alapján, de jobbos -fidesznyik urak- véleménye-bocsi- a pártutasitásuknak megfelelö- "nyilatkozatai " is felismerhetöek”
 • 43. mindigatutit 2008. szeptember 13. 09:18
  „nekem is az szúrt szemet,hogy szerintem irreális áron kínálták a telket,hogy még véletlenül se legyen érdeklődő.persze most mondhatják,hogy látják mi meghírdettük a telket.ja,persze”
 • 42. Biczi László 2008. szeptember 13. 08:14
  „Kedves Fórumozók!
  Először is egy apróságra reagálva. Látom időről-időre felmerül egyesekben, hogy esetleg nem csak a saját nevemen fórumozok. Biztosíthatok mindenkit, hogy kizárólag a saját nevemben írok a kisalföld online fórumain. Hozzájárulok az IP címem visszakövetéséhez is, ha ez szükséges.
  Ettől függetlenül, alapvetően creat-el értek egyet.
  Azért még egy apróság:
  Megnéztem hol és mikor jelent meg az állítólagos pályázat.
  Nos, június 25.-i Helyi Témában volt egy hirdetés, amiben a Selmeci utcai telket ajánlották eladásra. A hirdetésben szó nem volt egészségházról, vagy hasonlóról. Sima telekeladás volt meghirdetve, egyéb ingatlanok mellett. Igaz, volt egy telefonszám is a további felvilágosításra. Ez egy szerdai nap volt. Ehhez képest június 1.-én, hétfőn, már létrehozták a Soproni Egészségház ingatlanhasznosító Kft.-t, aminek a feladata a soproni egészségház felépítése és működtetése. A pályázat beadási határideje június 15.-e volt, a bírálaté június 22.-e.
  Tehát 22 nappal a bírálat előtt már létrehozta valaki azt a céget ami felépíti az egészségházat, jóllehet még nem is tudhatta, hogy nyerni fog!
  Nekem ez sántít!”
 • 41. joco 2008. szeptember 13. 06:02
  „Egyet már elértünk/elért a Eü.házas vita, kezd bomlani az "egyatábor,egyazászlo" helyi képzödménye: "KDNP"-es ön.korm.képviselök azon "gondolkoznak" hogy önálló frakciot alakitanak és(ebben a témában) LESZAVAZZÁK az arcusi párost.”
 • 40. creat 2008. szeptember 12. 21:07
  „Defoe 2008.09.12. 20:53
  lehet, hogy nem fejeztem magam ki elég világosan, akkor bocs, de végülis összességében én sem értek egyet ebben a formában az egészségházzal!”
 • 39. Defoe 2008. szeptember 12. 20:53
  „Csak az a baj Creat, hogy ez a patika nem az emberekért lesz
  Feladatköre, az egészségház ellátása. Ebböl lehet oriási pénzt leszakítani!”
 • 38. nemelég 2008. szeptember 12. 18:49
  „gordon walker, a mondatok NAGYBETŰS kezdését nem a jogi egyetemen, hanem az általános iskolában tanítják.
  A témához szólva: a pályázat nyári uborkaszezonban történt fű alatti, hipergyors kiírása és szinte azonnali elbírálása némi jogellenességet feltételez, márha egy Sopron számára amúgy ismeretlen -vélhetően fideszközeli - cég a befutó.
  Simon úrnak teljesen természetes, hogy valaki netán ebben a "buliban" mossa tisztára a pénzét... hisz mégcsak nem is vizsgáltatná a pályázatot nyerő vállalkozás erkölcsi mivoltját.”
 • 37. intel 2008. szeptember 12. 18:13
  „Több tájékoztatást!
  Rengeteg ember nem tudta, hogy mit kapott, mert nem ismerte a részleteket, de sokan elitélik amit a város tesz!
  Legelső dolog az lenne, hogy a városi tévén fizetett hirdetésbe, tájékoztassuk az embereket, mire készül a város!

  Aztán jöhet az aláirás gyüjtés.
  Simon Úr nyilatkozata, nonszensz!
  Ha nem érdekli miből van a pénze bárkinek is aki Sopronba akar fektetni, akkor Sopron lassan lehetne egy korrupt pénzmosoda.
  Ilyet sajtónak nyilatkozni, egyzserüen felháborító!”
 • 36. creat 2008. szeptember 12. 17:04
  „budai 2008.09.12. 16:22
  teljesen egyetértek veled, ami törvényi előírás, azt a sapka színétől függetlenül be kell tartani
  kérdés: a jelenlegi városvezetés 2 éve van pozicióban, vajon ők mit tettek az ügy érdekében eddig?
  még egy kérdés: a Lenkey utcai épületben mikor jártál legutóbb, mert abban emlékezetem óta lift üzemel, pedig már néhány holdtöltét megértem
  attól tartok, itt nem csak a támadás politikai, hanem a kiindulás maga is
  úgy emlékszem, hogy a fidesz néhány hónapja, amikor te is a 300 forint ellen szavaztál, arról beszélt, hogy az egészségügyet állami feladatként, közpénzből kell fedezni, a magántőke bevonása ördögtől való és és még a Semjén is füstölővel járta emiatt a világot
  erre pár hónap múlva ugyanezek az emberek egy isteni szikrától megvilágosodva hirtelen rájöttek, hogy legjobb dolog, ha a magántőke épít ide egy rendelőt, szerinted ez mi , ha nem politika?
  egyébként, hogy tudd, én nagyon jó ötletnek tartanám az egészségházat, néhány kikötéssel
  először is ne ott, hanem esetleg néhány száz méterrrel odébb a gyár utcai elhanyagolt területe, lés legfőképp az önkormányzat bármiféle garanciavállalása nélkül, csupán önerőből
  nem értem, miért kell a vállalkozó és az orvosok közé közvetítőnek az önkormányzat
  a vállalkozó megépíti, ha olyan jók a feltételek, mint ahogy itt többen vélik, akkor az orvosok odamennek, olcsó bérlet, jó felszereltség, a magára adó orvos miért szalasztaná el a jó üzletet? ő is pénzből él
  viszont, ha nem működne igy az épület, akkor a vállalkozó balhéja lenne, és bukna rajt
  igy meg bent van egy pont a tervezetben, hogy ha nem működik a ház, akkor az önkormányzat visszavásárolja
  vagyis a vállalkozónak semmi kockázata, nem tud bukni, mert akkor az önkormányzat megtámogatja a vállalkozót, kivásárolja az épületet
  kérdem én, ilyen módszerekkel miért nem támogat az önkormányzat soproni vállalkozókat, hogyha csődbe akarnának menni, akkor támogatná őket? ez egy igazi piacpolitika, mi?
  még egy megjegyzés: én egyáltalán nem bánom, ha a sok patika mellé mégegy nyílik, ha evvel a lakosság olcsóban tudja beszerezni a szükséges szereket.”
 • 35. creat 2008. szeptember 12. 16:44
  „bal-fék 2008.09.12. 16:39
  én nem hiszek a lélekvándorlásban
  de a következő életemben oroszlán vagy viziló szeretnék lenni....))))))”
 • 34. bal-fék 2008. szeptember 12. 16:39
  „creat! Te véletlenül nem krupié voltál "előző életedben"?”
 • 33. budai 2008. szeptember 12. 16:38
  „folytatás: ingyen és bérmentve teljes modern felszereléssel és általa üzemeltetve.Annyit cserébe kérve hogy a az uj rendelőkben megadott számu orvos rendeljen. Szerintem az önkormányzat nagyon jó vásárt csinált Sopron város javára ,ellentétben az előző városvezetéssel akik csak fosztogatták a város vagyonát és hatalmas (titenkétmilliárdos=12000000000 )adósságot halmoztak fek amelyet még unokáink unokái is nyögni fognak.Hogy a patikusok lázadnak? még jó, hiszen konkurencia érkezett.De az ellentételezés mérhetetlenül nagyobb.Nagy Tamás úr pedig miért nem idáig verte a tam-tam-ot az "iskoláknak szánt " önkormányzati területtel kapcsolatban.Walter barátjával kellett volna az iskoláknak odaajándékoztatni a területet.Uraim ez a támadás politikai és kellő érvekkel nem alátámasztott.”
52 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Wallner-villa eladó: már csak 120 millióért

Sopron - Már 120 millió forintért hirdeti Sopron önkormányzata az előző városvezetés által… Tovább olvasom