Kisalföld logö

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 17°C | 30°C Még több cikk.

Pártfogói segítik a lakásfelújításban

Vitáris Ilonával Sopronban egy belvárosközeli régi ház előtt találkoztunk. A fiatal nő életében először költözhet önálló otthonba, egy első emeleti, szoba-konyhás lakásba. A következő napokban pártfogói segítségével újulnak meg a romos falak.

Ilona elmondta nekünk hányattatott sorsát, azt, hogy szülése óta soha nem lehetett kettesben gyermekével. A beszélgetésből az is kiderült, rengeteg munka vár még rá addig, míg lakhatóvá varázsolja a lakást. A nő harmincévesen hozta világra fiát, Gergőt, ám a babával már nem mehettek haza élettársa apjának soproni lakásába, a kórházból egy távoli anyaotthonba került az újszülöttel. Innen 2007-ben hívta haza gyermekének az apja, ám önálló otthont akkor sem tudtak teremteni, így a Családok Átmeneti Otthonában találtak menedéket.

– Nyolc szobánk van, szinte mindig telt ház van az intézményben – mondta el a Kisalföldnek Németh Imréné családgondozó, aki egyengeti Ilona sorsát. – Folyamatosan pályázunk az önkormányzatnál, hogy a pártfogoltjaink önálló otthont teremthessenek. Ilona a napokban vehette át a lakáskulcsot.

Ilona végre saját lakásba költözhet kisfiával, de a berendezésben is csak az otthon segítségére számíthat. Fotó: Magasi Dávid
Ilona végre saját lakásba költözhet kisfiával, de a berendezésben is csak az otthon segítségére számíthat. Fotó: Magasi Dávid

A fiatal nő elmondta, a lakást szociálisan rászorulók kaphatták, akik vállalni tudták, hogy 950 ezer forintért felújítják azt. – Én állandóan takarékoskodtam, félreraktam a családi pótlékot és a gyest, kerti munkát vállaltam az otthonban, azért, hogy minél többet gyűjthessek. A felújítás után tíz évig biztosan itt lakhatok, a mindenkori lakbér ötven százalékát kell csak térítenem, ami 6490 forint jelenleg – tette hozzá az újdonsült lakástulajdonos, aki úgy látja, megérte a sok lemondás, hiszen végre először kisfiával saját otthonba költözhet.

– A kapcsolat továbbra is megmarad, a családgondozást folytatjuk, de meg kell adni a lehetőséget Ilonának az önálló életre. Munkahelyet keresünk neki, hogy elég pénze legyen a megélhetésre. Egyelőre azonban a felújításra koncentrálunk. Azon dolgozunk, hogy minél hamarabb barátságossá és élhetővé tegyük a lakást. A Családok Átmeneti Otthonának dolgozói és néhány lakó is örömmel vállalta, hogy segít Ilonának a festésben, takarításban. Még sok a munka, a lakás 2002 óta lakatlanul állt, így egyelőre víz- és gázszerelőre várunk, hogy megnézze, mennyire biztonságosak a vezetékek – mondta el a családgondozó, aki hozzátette: szinte félévente szerepelnek sikeresen a pályázatokon, így előbb-utóbb minden rászoruló lakáshoz juthat.

Olvasóink írták

 • 7. Sophia 2009. augusztus 09. 10:41
  „"..a lakás 2002 óta lakatlanul állt.." Talán eddig nem tudták odaadni senkinek?Pedig sok a rászoruló!
  Sok örömet kívánok a hölgynek és kisfiának az "új","saját" lakásban!”
 • 6. Kukac40 2009. augusztus 09. 09:45
  „Operátor azért mert nagyon sok embernek lenne szüksége segítségre de inkább saját maga megoldja. Ha valakinek van közel 1 milkója azzal már a bank is szóbaáll. Egy kicsi használt saját lakás vásárlása jobban megoldotta volna a problémájukat. Igaz, hogy így olcsóbb.”
 • 5. operátor 2009. augusztus 09. 08:47
  „Már közbeszoltak az irigyek.(dyka1113) Miért ilyen gonoszok az emberek?”
 • 4. Virgo14 2009. augusztus 07. 21:27
  „Mihez vársz segítséget? Azért ha internetezni tudsz, talán annyira nem lehetsz rossz helyzetben, mint a cikkben szereplők!?”
 • 3. dyka1113 2009. augusztus 07. 09:49
  „nekem nem segít valaki?”
 • 2. ursula 2009. augusztus 06. 21:28
  „Virgo14!
  06-99/524-362”
 • 1. Virgo14 2009. augusztus 06. 20:04
  „Szeretnék segíteni! Tud valaki valamilyen elérhetőséget adni?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teraszok: Önnek melyik a kedvence?

Sajnos nem élünk mediterrán országban, ahol az év 12 hónapjából legalább 8 alkalmas a szabadtéri… Tovább olvasom