Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Parndorfi bevásárlóközpont – Rengeteg magyar áll a pult mögé ruhát hajtogatni

Az eladói munka során egy parndorfi üzletben rengetegféle szokással, nyelvvel és embertípussal találkozhatnak az ott dolgozó magyarok. Ezt megélhetik kulturális sokként, de akár hasznos tudással is gazdagodhatnak.
– Majdnem két éve dolgozom Ausztriában a kereskedelemben, egy luxusruházatot árusító üzletben. Naponta ingázok Magyarországról a bevásárlóközpontba, amit sokan ismernek. A parndorfi outletben sok a magyar vevő és a dolgozók kétharmada is honfitársaink közé tartozik.

Sokan Mosonmagyaróvárról, még többen Győrből járnak ide munkába. Így könnyen találunk útitársakat, ezzel csökkenthetjük a benzinköltséget, ami egyébként eléggé jelentős – kezdte mondandóját egy határszélen élő asszony.

Diplomával eladó

– A nyilvánvaló anyagi okok mellett aki akar, talál más előnyöket is az itteni munkában. Mindennap három különböző nyelven szolgálok ki vevőket, magyarul, angolul és németül, ez biztosítja számomra a szellemi kihívást. Van olyan ismerősöm, aki még több nyelven kommunikál eladóként. Multikulturális környezetben dolgozom, sok, a miénktől vagy akár az osztrák kultúrától eltérő szokással találkozom, új nézőpontokat ismerek meg, ami persze nem mindig jelent kellemes élményt. Olykor az idegen higiéniai vagy udvariassági formák elsőre kulturális sokként érik az embert, de egy idő után hozzá lehet szokni. Sok a visszajáró vevőnk, velük személyesebb kapcsolatot is ki tudunk alakítani – fogalmazott az egyébként diplomás hölgy.Olvasónk beszélt arról is, hogy a szakmai előrelépés tekintetében nem sok lehetőség van a parndorfi bevásárlóközpontban. Itt a store manager (üzletvezető) pozíció a legmagasabb elérhető tisztség. Az egyik boltból azonban könnyen átkerülhet egy másikba, aki állást akar váltani, mert ha már valahol dolgozott a centerben, előnnyel indul, ha másik üzletben akar elhelyezkedni. Erre gyakran van példa. S az eladókat sokféle munkaidő-beosztásban alkalmazzák. Lehet részmunkaidőben is dolgozni, például csak szombatonként vagy heti tíz, húsz, huszonöt vagy harminc órában. Így sokan találhatnak az élethelyzetükhöz passzoló munkát. Az is igaz azonban, hogy hétköznapokon este hétig, kilencig tartanak nyitva az üzletek, szombaton is délután hatig. Előfordul, hogy az eladó este tízre ér haza és másnap reggel nyolckor már újra a boltban kell lennie.

Késnek a juttatások

– Minden juttatást megkapok, ami jár, de a cégvezetés miatt néha kicsit késve. A túlórára, a munkaidőre vonatkozó szabályok betartása nem mindig valósul meg, mert kevesen vagyunk az üzletben dolgozók. S nem teremtettek olyan helyet, ahol a pihenőidőt eltölthetjük. Viszont a munkaszüneteket mindig kiadják és általában szabadságra is akkor engednek el, amikor kérem – folytatta a nő, aki szerint az itthoni eladói munkától eltér a kinti. „Magyarországon tapasztalataim szerint szinte csak hajtogatásból áll, odakint teljes személyre szóló tanácsadást jelent a vevők kiszolgálása, kedvességet, udvariasságot, kellő odafigyelést várnak el tőlünk" – emelte ki.

Csak a főnök osztrák

– Az üzletben, ahol én dolgozom, egyedül a főnök osztrák, a többi alkalmazott magyar. Nem kell engedélyt kérnünk, ha magyarul akarunk beszélni, de amikor ott van, németül társalgunk – ez így illik. A nyelvtudásukat jól fejleszthetik az ingázók, ha szeretnék. Általában az osztrák, a más országokból érkező vevők is barátságosak velünk, igyekeznek úgy beszélni, hogy megértsük őket, ám e téren kivételek itt is akadnak – fogalmazott a parndorfi eladó, aki nem szeretne Ausztriába költözni, de szívesen vásárol kint élelmiszert, friss árut, ruhát és benzint, főként a minőségi eltérések miatt.

– Ausztriában a szakszervezetek kőkeményen fellépnek a dolgozókért, elérik, hogy ha kell, a hatóságok büntetést szabjanak ki a munkaadóra. A munkavállalással kapcsolatos ügyintézés is gyors, bár a külföldiekkel nem annyira kedvesek, de sajnos erre több magyar okot adott – zárta mondandóját az asszony.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autók ütköztek Sopronnál

A 84-es út Sopronon átvezető szakaszán karambolozott egymással két személyautó kedden délelőtt. Tovább olvasom