Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Parlament elé kerülhet az ügy

A Magyar Posta Rt. dönthet arról, működtet-e állandó szolgáltatóhelyet a kis településeken.
A Magyar Posta Rt. szabadon dönthet arról, működtet-e állandó szolgáltatóhelyet vagy sem olyan településeken, ahol hatszáznál kevesebben élnek. Lenkovics Barnabás ombudsman szerint ez a szabályozás ütközik – többek között – az alkotmányban rögzített hátrányos megkülönböztetés tilalmával.

Idén módosíthatják

Lenkovics Barnabás elmondta: több kistelepülés vezetője alkotmányossági jogorvoslatot kérve fordult az ombudsmani hivatalhoz e helyzet megváltoztatására. Az ombudsman kezdeményezni fogja a postatörvény módosítását, annak alkotmányos követelményekkel való összhangba hozatalát. – Várom az illetékes minisztériumok válaszát – közölte lapunkkal az ombudsman. – Egyetértésük esetén még idén sor kerülhet a törvénymódosításra. Amennyiben elutasítják az indítványt, akkor – remélhetően még ebben az évben – az Országgyűlés elé visszük a kérdést.

50 százalékos megtakarítás

– A Magyar Posta Rt. is megkapta az állampolgári jogok biztosának ilyen irányú jelentését – mondta megkeresésünkre Tomecskó Tamás, a részvénytársaság szóvivője. – A Magyar Posta a mobil posták működtetésével eleget tesz az egyetemes postai szolgáltatói kötelezettségnek. Győr-Moson-Sopron megyében 23 mobilposta-járat működik, 47 település közel húszezer lakosát kiszolgálva. Az érintett 47 község közül 35-ben működött korábban posta. Összességében – az egyszeri költségen túl –, a mobil posta munkája ötvenszázalékos működési költségmegtakarítást jelent a társaságnak.

– A mobil posta bevezetése jó lépés volt, mert a megváltozott körülményekhez igazította, ésszerűsítette a szolgáltatást – közölte Gulyás Ernő, a MP Rt. Nyugat-magyarországi Területi Igazgatóság igazgatója. – Ha megváltoztatják a postatörvényt, akkor kötelességünk eleget tenni az abban foglaltaknak. Erről azonban egyelőre szó sincs, se törvénymódosításról, se más korrekcióról nem döntött a parlament. Ugyanakkor az újraindítás országos szinten komoly költséget róna a Magyar Posta Rt.-re, s növekvő veszteségekkel kellene szembenéznie a társaságnak.

Már megszokták a lakók

– A 355 lakosú Répceszemerén már megszokta a lakosság a mobil postát, de nagy hátránya a dolognak, hogy akinek nincs ideje várni a kapuban a postást, az kimarad a szolgáltatásból – mondta Radics László, a település polgármestere. – Ezt a problémát úgy hidaltuk át, hogy ilyenkor a küldeményeket a polgármesteri hivatal munkatársai veszik át. Ettől függetlenül azt hiszem, sokan örülnének, ha az ombudsmani javaslat sikerrel járna, s ismét lenne kispostánk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Útmutató forradalmi történések

Az 1956-os események 49. és a köztársaság kikiáltásának 16. évfordulójára emlékezett Sopron is. Tovább olvasom