Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Parlagfüves napraforgó Sarródon

Parlagfűvel fertőzött területekkel kapcsolatban közel hatvan bejelentés érkezett a megyei szakigazgatáshoz július elsejétől. A negatív rekord Sarród külterületéhez fűződik tizenhat hektárnyi, parlagfűvel borított napraforgótáblával.

– A megye egész területe fertőzött parlagfűvel: a legtöbb belterületi gyomos probléma a győri vonzáskörzetben található. Külterületi szempontból Sarród határa tartja a csúcsot, ahol tizenhat hektárnyi parlagfüves napraforgótáblát jelentettek az ellenőrzés során – tudtuk meg Havasréti Bélától, a megyei növény- és talajvédelmi igazgatóság igazgatóhelyettesétől. – Mivel Sarródon a hektáronkénti napraforgótőszám eléri a hetvenezret s a parlagfű mértéke alatta marad a hektáronkénti harminc százaléknak, ezért nem rendelhetünk el közérdekű kaszálást, csak bírságolással élhet az igazgatóság, amelynek összege elérheti a 400 ezer forintot.

Az ominózus sarródi napraforgótábla bérletbe kiadott birtok, a három tulajdonos az ország különböző vidékén él. A helyszíni szemlét követően Turi Lajos polgármester – aki maga is gyümölcs- és zöldségtermesztő – elmondta: kapa- és kaszanyomok árulkodnak a védekezésről, tehát ott, ahol a gyomirtó szer nem hatott, kézi erővel próbálták meg a gyomtalanítást, kevés sikerrel. A mezőgazdasági vállalkozók szerint elég sziszifuszi dolog a parlagfű elleni védekezés. Egyikük, Vámosi Lajos részletezte is: a gyomirtó szer drága, egy hektáron a költségek meghaladják a tízezer forintot, a kiszórásról nem is beszélve, a parlagfű pedig igen szapora növény. Permetezés után alig három héttel újabb egyedek jelennek meg. Egy hete aratták le a gabonát, de a tarlón már a parlagfű akar terjeszkedni. A napraforgónál még kacifántosabb a helyzet: ha a gyomirtó szer nem tud a csapadékkal a földbe jutni, nagymértékben csökken a hatása, márpedig az idei tavasz – és az eddigi nyár is – elég száraz volt. Nehezíti a sarródi gazdák dolgát, hogy néhány itt földet szerzett osztrák vállalkozó biogazdálkodást folytat, s a parlagfű – amíg ki nem vágják – fertőzi a környező földeket. Ami pedig a legsúlyosabb
hiányosság: nincs olyan gyomirtó szer, ami a fejlett napraforgó mellől ki tudná ölni a parlagfüvet...

– Július elsejéig irthatták ki a gazdák földjeikről a parlagfüvet. E határidő után ha bejelentés érkezik gyomos területekről, a megyei növény- és talajvédelmi igazgatóságnak mint hatóságnak kötelessége fellépni a földtulajdonosokkal szemben – tájékoztatott az igazgatóhelyettes, Havasréti Béla. – Gyomnövénnyel fertőzött földekkel kapcsolatban július elsejétől közel hatvan jelzés érkezett hozzánk. Ezek egy részét a körzeti földhivataloktól kaptuk-kapjuk, továbbá a 80/204-831-es zöldszámon is fogadjuk az értesítéseket.

Az igazgatóhelyettes leszögezte: minden bejelentés után eljárást indítanak. Belterületnél az önkormányzat, külterületnél igazgatóságuk az illetékes. A tulajdonosokat nyolcnapos határidővel felszólítják a kaszálásra, ám ez nehézkessé válik ott, ahol több – s esetleg másutt élő – gazdája is van egy ilyen földterületnek. A pénzbüntetés maximuma tavaly akár kétmillió, idén már ötmillió forintig terjedhet. Ha a tulajdonos bérletbe adja ki a földet, parlagfűprobléma esetén a bérlőt sújtja a bírság.

Gosztonyi Miklós

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopron és a francia kapcsolat

Budapest - A francia–magyar gazdasági év alkalmából rendezett hétvégi budapesti rendezvénysorozatra tizenhárom magyarországi települést hívtak meg, közöttük – mint erről beszámoltunk – Sopront is. Tovább olvasom