Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Parkolás: több lehet a fizetős zóna Sopronban

A Szent Mihály utcában az indokolatlanul ott várakozó autók jelentős száma miatt a lakók nem tudnak hol parkolni. Ez az egyik oka a tervezett módosításnak.

Legutóbb 2010. decemberében döntött a közgyűlés a fizető parkolási zóna bővítéséről, az azóta eltelt időszak gyakorlati tapasztalatai alapján most javaslat született a szükséges módosításokra:

Szent Mihály utca bevonása a fizető parkolási rendszerbe

A Fövényverem utcai parkolóhelyek fizetővé tétele miatt a díjmentes várakozóhelyeket kereső autósok járművei a Szent Mihály utcában tűntek fel. A Pozsonyi úti temető parkolója 2 órás időkorláttal használható, ezért innen is számos gépkocsi ˝költözött˝ át a Szent Mihály utcába.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a problémát alapvetően azok az autósok jelentik, akik Ausztriába járnak dolgozni, és járműveiket nem fizetős parkolóban igyekeznek elhelyezni. Így aztán éppen az érintett lakók lesznek képtelenek ingatlanjuk közelében, vagy akár csak utcájukban parkolni.

Mindezek alapján az előterjesztésben - amit június 30-án, közgyűlésen tárgyal majd a képviselő-testület - javasolják a Szent Mihály utca bevonását a fizető parkolási rendszerbe. Az intézkedés megszüntetné a szabálytalan, rendezetlen várakozást.

Parkolási tilalommal ellátott utcák bevonása

A fizető parkolási övezetek területén, parkolási zónával körülzártan több olyan - jelenleg nem fizetős - utca is található, melyekben a közlekedési szabályok alapján nem lehet parkolni.

A rendeletben való megjelenésük mégis indokolt, hiszen az ezen utcákban élő lakosok csak abban az esetben jogosultak lakóhelyük közelében lakossági bérlet megváltására, ha a rendelet ezt lehetővé teszi. E technikai módosítással az érintettek számára szabályosan kiadhatóak lesznek az egyébként őket megillető lakossági parkolóbérletek.

Csengery utcai lakók parkolási lehetősége

A Csengery utca bizonyos szakaszain nincsenek parkolóhelyek, és itt egyes lakóházak kialakítása is olyan, hogy az ingatlan területére nem lehet gépkocsival beállni. Az előterjesztés szerint a rendelet szövegében beépülne egy rendelkezés, ami megnyugató megoldást jelenthetne erre a problémára és nem érintené hátrányosan (komoly parkolási díj megfizetésével) a várakozóhellyel nem rendelkező ingatlantulajdonosokat.

Amennyiben tehát a közgyűlés elfogadja a határozati javaslatokat, akkor a Szent Mihály utcát bevonják a fizető parkolási rendszerbe. Továbbá a következő módosítások léphetnek életbe:

 - Azon gépkocsi-tulajdonosok, akiknek állandó lakcíme a Csengery utca-Batsányi utca - Arany János utca közötti szakaszán van, és saját ingatlanán a gépjárművet az épület adottságai miatt elhelyezni nem tudja, a lakóhelyéhez legközelebb eső parkolóba lakossági parkolóbérletet válthat.

- Azon gépkocsi-tulajdonosok, akiknek állandó lakcíme az alábbi, parkolási zónával körülzárt utcákba esik, a lakóhelyéhez legközelebbi parkolóba lakossági parkolóbérletet válthat:

Csatkai E. utca
Füredi sétány
Hátsókapu 8.
Ikvahíd
Petőfi tér 2.
Teleki P. utca 1-17, 20-22.
Templom utca 23-27.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. ÁrtatlanBárányka 2011. június 23. 20:55
  „Nem akarom kifizetni a tartozásokat.
  Minek?
  Úgysem egy tanárra, vagy takarítónőre költik....”
 • 27. coolzsu 2011. június 23. 20:19
  „menten megszakad a szívem... szegény autósok! most majd kénytelen lesznek évi háromezer kemény magyar forinttal többet költeni... hát ilyet...! azon az utcán olyan meseautók állnak, hogy valahogy nem tudom sajnálni őket.... a fogtechnikus luxusjárgányával, a kidobósrác bömbijével, az állandóan járdára parkoló terepjáróval az élen... a jómúltkoriban ott jártam, amikor a tűzoltókocsi nem fért el köztük! mert ugyan egy oldalon lehet csak parkolni, de ez se érdekli egyiket se - a vasgyűjtős román csóka kisfurgonjától nem fért át a tűzoltó!!! szerencsére nem szirénás vonuláson volt, de ez így akkor se normális helyzet... persze, a morált nem fogja javítani egy cseppet se a felfestés, de talán több hely lesz a normálisabbaknak”
 • 26. öröksoproni 2011. június 23. 11:09
  „Van még utca, ami nem fizetős? Most majd jönnek a lakótelepi utcák?

  Ki az, aki a Szent Mihály utcában parkol és Ausztriába jár át dolgozni??”
 • 25. soproni 2011. június 22. 22:03
  „ÁrtatlanBárányka. Gondolom Halász utcai vagy :) Vigyázz a kapuban parkolással,mert van ismerősöm akit büntettek már azért,mert a saját bejáratánál állt. :)A hólapátolásról csak annyit,hogy azt büntetik aki nem lapátolja el a havat a háza előtti járdán,de az nem lényeg,hogy az utak sokszor járhatatlanok voltak nagyobb havazás esetén.”
 • 24. bennevagyok 2011. június 22. 16:35
  „ÁrtatlanBárányka:
  csak a rend őre meg ne lássa, hogy sárga csíkon állsz!”
 • 23. bobo 2011. június 22. 15:34
  „" ÁrtatlanBárányka
  Kedvezményes bérletet akkor kapsz, ha nincs súlyadótartozásod, nincs semmiféle tartozásod a Holding felé, illetve köztartozásod sincs. Nekem van. Mindegyik."

  "A havat eltakarítom a maradék járdáról, de a parkolóhelyről szerintem nem nekem kellene, hiszen a Holdingnak végeznék ezzel ingyenmunkát, hisz a parkolási bevételt is ők teszik el."

  Kérd meg őket, hogy hólapátolással törleszthess.”
 • 22. ÁrtatlanBárányka 2011. június 22. 15:29
  „Nem akarok semmit sem megakadályozni. Félreértesz.
  Nekem annyiban jött ki jól a dolog, hogy a kapum előtt sárga csík van, így mindig azon parkolok, más meg nem áll oda.
  Nem zavar, ha állnak előttem.
  A parkolóhely háromnegyede a járdán van, egynegyede az úttesten.
  A havat eltakarítom a maradék járdáról, de a parkolóhelyről szerintem nem nekem kellene, hiszen a Holdingnak végeznék ezzel ingyenmunkát, hisz a parkolási bevételt is ők teszik el. A szolgáltatásnak annak is részének kellene lenni, hogy eltakarítják, nem csak az, hogy felfestik.”
 • 21. soproni 2011. június 22. 15:06
  „ÁrtatlaBárányka! Nem akarlak elkeseríteni,de a házad előtt a közúton az parkol aki akar.Sőt,ha ezt megakadályozod pl. székkel,vödörrel,virágládával....akkor még jól meg is büntethetnek,hisz ezt közterületen teszed.Nem tudom,hogy hol laksz,de gondolom a járda sem a Te tulajdonod.Ennek ellenére a havat neked kell majd takarítanod,de csak a járdáról.”
 • 20. norbi29 2011. június 22. 12:01
  „Soproni
  igazad van az a 4-8000 ft-t senkit nem vág padlóra
  ugyan ugy nem segit a holdingon sem, azaz ennyi erőből adhatják a lakóknak ingyen is, hisz semmiféle szolgáltatást nem nyujtanak érte, csak egyszerüen felfestik a csikokat. takaritás stb nem jár érte
  azaz semmiért pénzt kérnek.

  ÁrtatlanBárányka
  természetesen a hó eltakaritása a te dolgod, nem képzeled hogy azt majd az urak megcsinálják :)))))

  Igen "tisztelt" városvezetőktől meg nem sajnálnám én akár az egész városra szóló ingyen bérletet sem, ha látnám, hogy tesznek is valamit a városért. És nem csak saját zsebükre dolgoznak.”
 • 19. intar 2011. június 22. 11:20
  „Az észak -koreai rendszert kell bevezetni! (?) Csak állami és pártvezetők rendelkezhetnének személygépjárművel.
  (Akkor nem kéne ezt a sok baromságot hallgatni!)”
 • 18. józanparaszt 2011. június 22. 07:23
  „16: George Orwell már megírta....”
 • 17. ebm 2011. június 22. 07:15
  „szerintem...... minden utca legyen fizetős sopronban.....”
 • 16. laza 2011. június 22. 00:21
  „Nobo! igazad van. Ha mindenkinek fizetni kell a parkolásért akkor miért pont annak nem kell aki kitalálja fizetőparkolást. Micsoda városvezetés van Sopronban. Szánalmas!!!! Elvárják az emberektől a jegyek bérletek vásárlását "nem kevés pénzért" ők meg ingyen parkolnak a legdrágább belvárosi zónában, sorompóval elzárt területen! Pofátlanság!!!!!!!!!!!!!”
 • 15. ÁrtatlanBárányka 2011. június 21. 23:05
  „Amire viszont kiváncsi volnék, hogy a fizetős parkolóhelyről köteles-e a Holding eltakarítani a havat?”
 • 14. ÁrtatlanBárányka 2011. június 21. 22:54
  „Kedvezményes bérletet akkor kapsz, ha nincs súlyadótartozásod, nincs semmiféle tartozásod a Holding felé, illetve köztartozásod sincs.
  Nekem van. Mindegyik.
  Viszont felfestették tavaly a házam elé a parkolóhelyet. Így most nem tudok a házam előtt parkolni sehogysem. :-)
  Megmosolyogtató.
  Egyébként nem kérdezett meg senki arról, hogy zavar-e engem a dolog, hogy "külsősök" parkolnak az utcánkban.
  Arra mondjuk jó volt, hogy napközben nincs egy teremtett autó sem az utcában.”
 • 13. látó 2011. június 21. 21:18
  „Egy javaslat: jelöljék inkább ki a nem fizető zónákat, kevesebb adminisztráció...”
 • 12. NoBo 2011. június 21. 21:14
  „Mekkora süket duma. Tiszta pénzszedés a pénzherdáló városvezetés részéről.
  Maguknak ügyesen megoldották a belvárosi ingyen parkolást, mindenki mást
  sorompóval kizárva. Plusz minden kedves képviselőnek ingyen parkolóbérlet
  az egész városban.... Hányinger az egész....”
 • 11. coolzsu 2011. június 21. 20:22
  „abban az utcában észvesztő az autósok hordája! keresztben, járdán, mindkét oldalon, ahol épp sikerül! hogy nem fér el a mentő, a tűzoltó pl, senkit sem érdekel! igenis legyen fizetős, ahogyan minden más belvárosi utca! az ott lakó fillérekért megkapja a bérletet, ahogyan mindenütt máshol is, annyit kibír, akinek kocsija van! ha minden belvárosi, vagy ahhoz közeli utca fizetős, akkor a Szt. Mihály miért lenne más?! igenis, igazuk van! ugyanolyan lakók, ugyanolyan utca, mint a többi, vagy legalábbis az lesz innentől”
 • 10. Nagy_Imre_Vancouver 2011. június 21. 19:16
  „Ha a lakok nem tudnak parkolni javasolnam csak a lakoknak kijelolt zonak letrehozasat.
  Ez itt eleg elterjedt dolog.
  http://vancouver.ca/engsvcs/parking/admin/rpo_gen.htm
  A tabla olcsobb mint a parkolo automata.
  Ha a leszedes a legyeg akkor viszont ne a lakok erdekeire hivatkozzon a varosvezetes.”
 • 9. soproni 2011. június 21. 14:15
  „Nagyon helyes,ha végre rendet tesznek a Szt.Mihály utcában.Az amúgy is keskeny úton egész nap mindkét oldalon parkolnak az autósok (egyik oldalon szabálytalanul és büntetlenül),ami nagyon megnehezíti a közlekedést.A biciklis út felfestést is feleslegesen csinálták,mert nekem még soha nem sikerült azon bicajoznom,így felkényszerülök a járdára.
  norbi29! Sehol nem adnak ki a lakóknak ingyenes bérletet,de szerintem az évi 4 ezer forintos díj,senkit nem vág földhöz.Az ott lakóknak pedig biztoisítani fogják a kedvezményes bérletek megvásárlását,mert ez mindenhol így van.”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SVSE: Horváth Ottó és Varga Alfréd a vezetőségben

Információink szerint Horváth Ottó az SVSE labdarúgó szakosztályának elnöke, míg Varga Alfréd a… Tovább olvasom