Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Párbeszédet sürgetnek a frakcióvezetők

Sopron - A Kisalföld folytatta az önkormányzat egyéves működésének értékelését. Ezúttal a frakcióvezetőket – és Nagy Tamás MDF-es képviselőt – kértük, hogy fejtsék ki véleményüket az elmúlt hónapokról, az együttműködés lehetőségeiről és arról, milyen fejlesztéseket tartanak fontosnak a város jövője érdekében.
Vélemények az elmúlt évről

Kisalföld: – Az önök frakciója miképp látja az önkormányzat elmúlt évi tevékenységét?

Kalmár István (MSZP):
– Eddig nem volt megszokott, hogy egy önkormányzati ciklusváltás során ennyi feljelentés és polgári per induljon, mint 2006 októbere után. A vizsgálatok minket igazolnak, hiszen kiderült, tisztességes négy év van mögöttük. Épült a város, mi pedig dolgoztunk. Elismerem, aki dolgozik, az hibázik is, azonban most stagnálás, visszaesés jellemző Sopronra. Törvénysértést tapasztaltunk az ügyvédi megbízás, a GYIK és az szmsz kapcsán. Viharos időszakként értékelem az egy évet. Hiányzik az együttműködés, hiszen frakciónk háromszor kezdeményezett találkozót a városvezetéssel, ebből mindössze egyszer jött el az egyik alpolgármester.

Rádonyi László (Fidesz–KDNP): – Az elmúlt egy év alapján kijelenthetjük, alaptalanok voltak azok a vádaskodások, melyek az önkormányzat működőképességét kérdőjelezték meg. A jelenlegi városvezetés megőrizte mind a város, mind pedig intézményei működőképességét, továbbvitte és befejezte a folyamatban lévő fejlesztéseket, beruházásokat, megfelelt kötelezettségvállalásainak. Nem hiszem, hogy bárki is visszafejlődést tapasztalna a városban. A város vezetése betartotta ígéreteit. Átvilágítottuk a polgármesteri hivatalt és a cégeinket, megtettük azokat a lépéseket, melyeket szükségesnek láttunk.
Nagy Tamás (MDF): – Ha az egy évet értékeljük, az eredményekről is kell szólni. Közös érdem a kórház ügye, amiben összefogott minden párt. A Fidesz betartotta azt az ígéretét, mely szerint ingyenes tömegközlekedést biztosít a kismamáknak, kisgyerekeseknek. A polgármesteri hivatal átalakításában azonban politikai szempontok is közrejátszottak. Bosszúhadjárat indult a beruházások kivitelezőivel szemben. A távhődíj és a szociális otthonok térítési díjai nagymértékben emelkedtek. A beharangozott adócsökkentés mindössze száz forint. A jelenlegi vezetés elfogadhatatlan szmsz-t alkotott, ezt a demokrácia deficitjeként értékelem.

Kóczán Zoltán (SZDSZ): – Az öt ciklus alatt ennél negatívabb kezdést még egyszer sem tapasztaltam. A jelenlegi vezetés az első pillanattól kezdve nyíltan konfrontálódott az előzővel. Lejáratás, bosszúhadjárat indult. Amit egy év alatt csináltak, az pótcselekvés volt, önigazolásként pedig az előző városvezetést jelentgetik fel. Milliárdos adóssággal, ellehetetlenüléssel ijesztgettek, most a frakcióvezető azt mondja, minden rendben van. Észre kellene venni, hogy itt nem a polgármester irányít.
Szekeres Csaba (Civil Összefogás): – A választások során Sopronban még soha nem került sor arra, hogy egy párt koalíció nélkül vezethesse a várost. A kompromisszumra mindig szükség volt, ezúttal azonban nincs. Sokkal következetesebb politizálást vártam volna. A Fidesz tagjai az szmsz-módosítás ellen ellenzékből felszólaltak, városvezetőként pedig semmibe veszik a demokratikusabb működést célzó javaslatomat. Sajnálatos, hogy a három kis frakció véleményét a nagy pártok folyamatosan figyelmen kívül hagyják.

Kalmár István: – A Deák tér, a Széchenyi-iskola, az ISPA-program a szocialista városvezetés érdeme, most ezeket viszik tovább. A választás óta nem születtek új fejlesztési elképzelések. A turizmus kapcsán elmondható, visszaesett. A Pro Kultúra idegenforgalmi tevékenységét korlátozták, kiadványok nem készülnek, ez az év végi adatokon is visszaköszön.

Az igazán nagy probléma az, hogy ha valaki hatalomra kerül, akkor elfelejti, milyen ellenzékben lenni. A Fidesz tagjaival együtt szólaltunk fel akkor, amikor az MSZP antidemokratikusan módosította az szmsz-t. Most elvártam volna, hogy hatalomra kerülve legyenek következetesek, ne felejtsék el, mit mondtak három évvel ezelőtt.
Szekeres Csaba
Rádonyi László:
– Nem akartuk ellehetetleníteni a beruházásokat, a késések oka az, hogy hiánypótlások tömegét kellett kezelni. A mostani szervezeti és működési szabályzattal jól működik az önkormányzat, és nincs olyan kérdés, amit ne lehetne megbeszélni a közgyűléseken.
Nagy Tamás: – Legnagyobb probléma abban áll, hogy a fő jobboldali érték, a demokrácia nem valósul meg. Ezt tükrözi például az ügyvédi szerződés meg nem mutatása, holott a közigazgatási hivatal is ezt szorgalmazza. Amennyiben a napokban ebben nem lesz pozitív változás, azt kell tennem, amit nem szerettem volna, a nyilvánosság érdekében kénytelen leszek bírósághoz fordulni.

Kóczán Zoltán: – Ha a Fidesz nem látja be a hibáit és folytatja ezt a stílust, akkor az együttműködésnek az esélye sem teremtődik meg a következő három évben.

Fontos az együttműködés

Kisalföld: – Mit lehet tenni a viszálykodás ellen, az együttműködés érdekében?

Kalmár István: – A választások legnagyobb vesztese a mi pártunk és Walter Dezső volt polgármester, mégis mi kezdeményeztünk egy egyeztetést, melyre egy alpolgármester jött el. Több alkalommal felajánlottuk együttműködésünket, például amikor megtudtuk, milyen projekteket szeretnének véghezvinni. A segítségünket mindig elhárították, esélyt sem adva az együttműködésre. Más pártokkal ugyanakkor jó az együttműködés.

Rádonyi László: – A városfejlesztési tanács üléseire – ahol Sopron fejlesztésének hosszú távú elképzelései szakemberek által kerülnek bemutatásra – valamennyi képviselő meghívást kap és megteheti javaslatait. A Fő tér korábbi vezetés által készíttetett projektje nem kapott építési engedélyt, ezért át kellett dolgozni. Ugyanígy a Deák tér tervét, amit legalább négyszer kellett megmenteni, hogy az igényelt pénz ne vesszen el. Az együttműködés hiánya – úgy gondolom – az előző négy évben alakult ki.

Nagy Tamás: – Azt gondolom, hogy a soproniak számára elég volt a két nagy párt külön-külön megnyitóiból, a hintaszentelésből, a márványtábla-avatásból. Együtt, összefogva kell ezért a városért dolgozni. A közgyűlés alkalmas is lenne, ha nem a nagypolitika érkezne le minden hónap utolsó csütörtökén a városházára.

Kóczán Zoltán: – Az elmúlt ciklusban a koordinációs megbeszéléseken igenis volt érdemi egyeztetés az ellenzékkel. Ezt hiba volt megszüntetni. Együttműködésről nem lehet ott beszélni, ahol feljelentésdömpinggel támad a városvezetés.

Szekeres Csaba: – Soha nem látott állapotok uralkodnak, a közgyűlésben úgy látszik, teljesen megszűnnek az emberi kapcsolatok és a párbeszéd. Ideje lenne beismerni a hibákat és egymástól elnézést kérni. Az MSZP-nek bocsánatot kell kérni az általuk hozott elhibázott döntésekért, a Fidesznek pedig az indokolatlan feljelentésekért.

Kalmár István: – Nagy mértékű fejlesztést diktáltunk – amelyet újraválasztásunk zálogának tekintettünk –, ezért bizonyára követtünk el hibákat. Sok mindenben nem értünk egyet, de ez a politika sajátja. Nem a frakciók és nem is a frakcióvezetők között van a probléma, nekünk a városvezetéssel nincs semmi kapcsolatunk, nincs találkozási pontunk. Sokszor úgy érzem, még a saját frakciójukat is elzárják az információk elől. Ez bizalmatlanság velük szemben is, nem szólva az ellenzéki frakciókról. Gesztusokat a hatalomban lévőknek kellene gyakorolniuk. Ha így lenne, akkor lehetne elindítani valamifajta párbeszédet.

Rádonyi László: – Vannak közös eredményeink, ilyen a kórház, melyért mindenki lobbizott, maga mögött érezve a soproni polgárokat, tekintet nélkül arra, hogy jobbra vagy balra szavaznak. A Fidesz senkit sem akar megsemmisíteni, ez tévedés. Az, hogy a korábbi városvezetés „nagy" tempót diktált az elmúlt négy évben, nem magyarázat a kapitális hibákra. A Fidesz–KDNP-frakció része a jelenlegi városvezetés, így a közgyűlés elé egyeztetett előterjesztések kerülnek.

Nagy Tamás: – Úgy gondolom, hogy a párbeszédhez feltételeket kell teremteni. A párbeszéd feltételeinek megteremtését pedig úgy hívják, hogy demokrácia. Legyenek szakmai előkészítő egyeztetések, legyen lehetőség interpellálni, legyen lehetőség napirend előtt hozzászólni, legyen lehetőség a médiába eljutni – szerencsére sok pozitív példa is van, például a Kisalföld –, de már vannak olyan visszajelzések, hogy az önkormányzat pénzügyi támogatást nyújt különböző médiacégeknek, meghatározva, hogy ki, mikor szerepelhet, kinek a sajtótájékoztatójára lehet kimenni. Ezen azonnal változtatni kell, és én úgy gondolom, ha ez megtörténik, akkor lesz párbeszéd is.

Kóczán Zoltán: – Azt gondoltam, hogy nem ezen a fórumon fog a két nagy párt kibékülni, de azért az mégis szomorú, hogy erre a kérdésre egyik fél sem adott igazán választ. Nagyon sajnálom. Úgy gondolom, a kis pártok képviselőinek, vagyis nekünk kell egy ilyen szerepet vállalnunk, még akkor is, ha esetleg a jelenlegi hatalmi pozícióban lévő fideszesek vagy a szocialisták falába ütközünk. Ezért kezdeményezem, kezdeményezzük közösen, hogy felvállaljuk ezt a missziót, nekünk kell ezt a kibékülést – nem azt mondom, hogy összeborulást – elérni, ha már ez a két párt alkalmatlan erre.

Szekeres Csaba: – Én is úgy gondolom, hogy nem velünk van a probléma, hanem a két pártnak kellene szóba állni egymással, mert ez az ára, hogy az előbbi felvetés sikeres legyen. Jelenleg mindkét nagy pártot az a gondolat uralja, hogy lehetőleg meg kell akadályozni, hogy bármilyen komoly eséllyel rendelkezzen a másik fél a következő választáson. Továbbra is fenntartom, hogy az ellenfél politikai értelemben való megsemmisítése a célja a két nagy pártnak.

Fejlesztések

Kisalföld: – Milyen fejlesztéseket tartanak fontosnak, és mit lehet tenni azok megvalósításáért?

Kalmár István: – Annak érdekében, hogy minél többet tudjunk a 8000 milliárd forintos uniós forrásból Sopronba hozni, ahhoz együtt kell működnünk. Ugyanakkor egy ellenzéki párt nem teheti meg, hogy ne hívja fel a figyelmet az erős csúsztatásokra. Ilyen például, amikor Fodor Tamás azt mondja, hogy 3,5 milliárd forintot hozott az elmúlt egy évben Sopronnak. Két és fél milliárdot a GYSEV nyert el, nem a város. Az a GYSEV, amelynek felügyelőbizottsági elnöke Walter Dezső.
Nyolcszázmillió forint pedig az ISPA-program megtakarításából ered, ezt nem nyerték meg, csak újra felosztották. Az erős csúsztatások ellenére azt mondom, együttműködésre lenne szükség, és nem médiahadjáratra. Itt van például a hulladékgazdálkodási projekt. Lecseréltek mindenkit, ellentétben Győrrel, ahol megtartották a társulás szocialista elnökét. Sopronban ugyanezt a feladatot Hruby József látta el, de kilépett, mert nem értett egyet azzal, hogy a Fidesz mindenkit kicserélt, kiszorítja a korábbi szakértőket. Itt van például a Fő tér és a belváros rekonstrukciója. Komoly esély van rá, hogy Sopron nyerjen a pályázaton. Tudom, hogy voltak tervtanácsi fenntartások a mi elképzelésünkkel szemben, de most nem tudjuk, hogy mit adtak be, ezért nehéz segíteni. Fontos tehát a hulladékprojekt, a belvárosi rekonstrukció és az utak, a közlekedés helyzete, valamint az északnyugati elkerülőút megépítése is.

Rádonyi László:
– Számokkal dobálózva nem feledkezhetünk meg arról, hogy a 8000 milliárd csak lehetőség. Az uniós forrásokat a legsikeresebb országok is csak 65 százalékban tudták lehívni. Tehet eleve csúsztatás, hogy ennyi pénz áll a rendelkezésünkre. A hulladékgazdálkodási projekt továbbvitele a város és környékének elemi érdeke, és megvalósulásának nem Hruby József a záloga. Sajnos a projekt finanszírozásának szerkezetét a kormány teljesen megváltoztatta, az önrész nagysága jóval nagyobb lesz, ráadásul az előző vezetés megígérte a részt vevő falvaknak, hogy önrészüket kifizeti, hogy miből, azt nem tudom. Fő tér. Kijavítottuk a hibás terveket, és amikor be lehet adni a pályázatot, beadjuk. Mindenkit arra kérünk, segítse, támogassa, hogy Sopron belvárosa megszépüljön. Úgy vélem, Sopron fejlesztésének támogatása, bármelyik kormány számára megkerülhetetlen.

Nagy Tamás: – A fejlesztésekben nagyon fontosnak tartom, hogy a kis- és középvállalkozókra tegyük a hangsúlyt, és főleg a soproniakra. Még mindig nem látom annak a lehetőségét, hogy helyzetbe hoznák a helyi vállalkozókat. A közeljövő egyik nagy feladata lesz a közlekedési problémák megoldása, és nem csak elkerülő,- hanem bevezető utakra is kell gondolni. Meg kell oldani a belvárosi parkolást, elengedhetetlen a turizmus fejlesztése is. Brüsszelben jártam a közelmúltban és az ott tapasztaltak alapján mondom, hogy az innovációs parkba az alternatív és megújuló energiák felhasználásával foglalkozó cégeket kellene telepíteni.

Kóczán Zoltán:
– 2002 októberében én is úgy gondoltam, hogy véget értek a pangás évei. És így is történt, mert soha nem látott fejlődés kezdődött el. Azon túl, ami megvalósult, olyan programok is előkészítésre kerültek, mint az északnyugati elkerülőút, a Lőporos út tervezése, a Fő tér terveinek az elkészítése, az ISPA-projekt felfuttatása, vagy a Deák tér. Ezek az elképzelések már az első hónapokban léket kaptak. Egy előzetes megállapodás alapján kétmilliárd forintot nyerhettünk volna az Ikva mederrendezésére és záportározók építésére. Be sem adták a pályázatot, és a Fő térre sem, pedig nem volt előfeltétel az építési engedély.

Szekeres Csaba: – Kóczán Zoltán elmondta, hogy milyen fejlesztések kezdődtek 2002-ben. A tisztánlátás kedvéért azért elmondom, hogy ezek teljes egészében hitelből történtek. Hogy ezek helyes vagy helytelen döntések voltak, az majd csak 50 év múlva derül ki. A hitelek visszafizetésére egyelőre nem látszik forrás. A fejlődés záloga szerintem a működési hiány megszüntetése. Ez most nagyjából kétmilliárd forint. Ez komoly probléma, hiszen állandóan többet költünk, mint amennyi pénzünk van. Ennek megszüntetéséhez egyrészt racionális döntések szükségesek, másrészt pedig bátrak, amiket egyelőre nem látok. És elengedhetetlen az összefogás, az összes frakció összefogása. A város fejlődésének neuralgikus pontja a közlekedés, hiszen kaotikus állapotok uralkodnak.

Kalmár István: – Ne próbáljuk kisajátítani a fejlesztéseket. A kórház 90 milliós beruházását – az összeget még az előző ciklusban nyerte a város – úgy adták át, hogy az önkormányzati képviselőket meg sem hívták. Említettem a turizmus fejlesztését – erre komoly pénzek lesznek –, hiszen a városnak nincs más kitörési pontja. Továbbá szeretném segíteni a soproni iskolákat, hogy elnyerjék a felújításhoz beadott EU-s pályázatot.

Rádonyi László: – A kis- és középvállalkozások fejlesztéséhez kormányzati feltételek is szükségesek. A csökkenő állami támogatások nem kedveznek az önkormányzatoknak. Az elmúlt ciklusban elindított fejlesztések – nem termelő beruházások – hitelből valósultak meg, amelyeket valamikor az önkormányzatnak vissza kell fizetni. Az ipari parkot lehet és kell is fejleszteni, de ezzel nem fér össze ötemeletes lakóházak építése.

Nagy Tamás: – A fejlesztések ügyében se a múltat feszegessük. Ha vannak ötleteink, üljünk össze. Vegyük tudomásul, hogy mi összefogásra vagyunk ítélve, abban a pillanatban, ha azt szeretnénk, hogy a város fejlődjön. Tegyük félre a sérelmeket. Javaslom, hogy csináljunk ötletbörzét, és zárjuk ki a múltra való mutogatás lehetőségét. Ez lenne az első lépés, hogy előbbre jussunk.

Kóczán Zoltán: – Kérem, ne keverjünk fogalmakat. Az, hogy a városban működési hiány van, az nagy baj, ezt az elmúlt tíz évben szedtük össze és folyamatosan göngyöljünk magunk előtt. Ezt kellene megszüntetni. Az, hogy a fejlesztéseket miből finanszírozzuk, az teljesen más kérdés. Ha a fejlesztések gyümölcse, eredménye a soproni polgárok mindennapi életébe bekerül, akkor volt értelme.

Szekeres Csaba: – Én nem azt mondtam: baj, hogy hitelből történtek a fejlesztések, hanem azt, hogy ezek helyes döntések voltak-e, azt körülbelül ötven év múlva fogja az utókor megítélni, ha visszafizettük a hiteleket, de egyelőre nem tudjuk, hogy miből. A problémákat összességében kell látni. Ami nagyon fontos lenne a jövőre nézve – az unió is ilyen irányban halad –, a magántőke bevonása az önkormányzati feladatok ellátásába, persze szigorú keretek között, így tehermentesítve a költségvetést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszépült a Juharfa utcai lottózó

Sopron - Több mint tízmillió forintért felújították, s egységes üzleti arculattal, szakbolti… Tovább olvasom