Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Paradigm Shift: négyszáz közül nyertek a Zúzdán

Közel négyszáz rockegyüttes közül a fertőszentmiklósi Paradigm Shift győzött a Zúzda országos tehetségkutató versenyen. A tagok közül egy sem hivatásos zenész. Most megnyílt előttük a hírnévhez vezető út.

A Zúzda Tehetségkutató Versenyt második alkalommal rendezték meg. Az Újbudán zajló eseményre az interneten bemutatkozó anyaggal jelentkezhetett minden hazai, illetve határon túli zenekar.
– Közel négyszáz csapat jelentkezett a felhívásra.

Folyi Krisztián gitáros
Folyi Krisztián gitáros


Az internetes előválogatásból 64 zenekar került az előselejtezőbe. Mire a döntőig jutottunk, velünk együtt már csak öt zenekar maradt – mondta Folyi Krisztián, a Paradigm Shift együttes vezetője.

Gosztola Tibor billentyűs
Gosztola Tibor billentyűs


– Nagyon sok jó zenekart láttunk-hallottunk, így nem számítottunk arra, hogy minden fordulóban első helyen jutunk tovább. Az első helyezéssel nemcsak elismeréssel gazdagodott a csapatunk, hanem anyagi támogatással, profi videoklippel, stúdiófelvétellel, honlappal, koncert- és turnélehetőségekkel tértünk haza.

Az első hely eléréséhez a hangszeres játék, sok stílus beágyazása, számos ritmus- és hangnemváltással megtűzdelt, jól megírt, kreatív kompozíciók és persze a sok gyakorlás segített minket hozzá.

Tóth Krisztián basszusgitáros
Tóth Krisztián basszusgitáros


A Paradigm Shift 2009 őszén indult: a fiúk a maguk szórakoztatására együtt zenélgettek. Több tagcsere és hangszerváltás után az országos sikert elért együttes jelenleg Gosztola Tibor billentyűsből, Tóth Krisztián basszusgitárosból, Markó József dobosból és Folyi Krisztián gitárosból áll.

Hétköznapi foglalkozásukat tekintve egyikük sem a zenével keresi a kenyerét, de a zenélést elhivatottsággal művelik, mintha második munkahelyük lenne. A zenekar két évig csak a próbaterem falain belül, minden nyilvánosság nélkül, névtelenül működött.

Markó József dobos
Markó József dobos


Az első fellépés előtt választották a Paradigm Shift nevet. Jellemző előadásukban az ének hiánya: ők a hangszereikkel szeretnének annyira kifejezően játszani, olyan atmoszférát teremteni, ami pótolja ezt a „hiányosságot".

– Az ének nélküli zenekar legnagyobb előnye, hogy a zenészeket nem köti meg a kíséret, mindenki felszabadultabban, változatosabban tud játszani. Nagyon szabad műfaj, ezért jelennek meg nálunk is keményebb vagy rockosabb részek között a líraibb, klasszikus zenés vagy akár keleties és bossa novás, latinos elemek is – zárta Folyi Krisztián.

Az együttes legutóbb október 26-án lépett fel Budapesten. Turnéra is készülnek, mivel az is a tehetségkutatón kapott nyeremény része, de jelenleg inkább az első komoly stúdióanyaguk, majd a második videoklipjük elkészítése az elsődleges cél.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Írországban képviselik hazánkat

Írországba utazik a soproni Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar, ahol egyedül képviselik hazánkat a… Tovább olvasom