Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Páneurópai Piknik: Petőfi-emléklap a helytállásért

A Páneurópai Piknik szervezőinek, adott át elismerést a XXI. Század Intézet és a Terror Háza Múzeum.


Több mint hetven egykori segítő és politikus munkásságát, helytállását, bátorságát ismerték el a Petőfi Emléklap a Helytállásért elnevezésű elismeréssel hétfőn a Terror Háza Múzeumban.

A rendezvényen Schmidt Mária, a múzeum főigazgatója – mielőtt átadta az emléklapokat – köszönetet mondott mindazoknak az ismert és ismeretlenségben maradt segítőknek, akik a kommunista diktatúra ideológiai szorítása ellenére is emberséget mutattak. Akik hajdan nagyobb kockázatot vállaltak, mint az akkori állampárt vezetői.

Petőfi-emléklappal tüntették ki a Páneurópai Piknik egykori szervezőit és a keletnémet menekültek segítőit. A felvételen a hétfői ünnepségen megjelent soproniak egy csoportja.
Petőfi-emléklappal tüntették ki a Páneurópai Piknik egykori szervezőit és a keletnémet menekültek segítőit. A felvételen a hétfői ünnepségen megjelent soproniak egy csoportja.


A főigazgató úgy fogalmazott, a magyarok 1989. augusztus 19-én tanúbizonyságot tettek bátorságukról, szolidaritásukról és a felebaráti szeretetükről, amellyel példát mutattak az egész világnak. A Páneurópai Piknik a keletnémeteknek váratlan menekülési lehetőséget biztosított, hiszen nem fordították őket vissza a határon. A menekülők Magyarországon megtapasztalhatták a szolidaritás, az önzetlenség erejét, s legyőzhették saját félelmeiket.

Az ünnepségen beszédet mondott Balog Zoltán miniszter, aki a csillebérci menekülttáborban néhány napig lelkészként maga is részt vállalt a huszonöt évvel ezelőtt történtekben és akit most szintén kitüntettek. Ő arra hívta fel a figyelmet, hogy a szabadság nem magától értetődő, annak mindig ára van.

Az 1989. augusztus 19-én tartott Páneurópai Piknik, ahol több mint hatszáz keletnémet állampolgár használta fel a vasfüggöny megnyílásának rövid pillanatát arra, hogy Nyugatra szökjön, mérföldkő lett a német újraegyesítés folyamatában.

A rendezvényen az NDK-s menekültek áttörték a határt és a semleges Ausztriába menekültek. A hír nyomán Magyarországra özönlő több tízezer NDK-s menekült okozta nyomás végül a határok szeptemberi megnyitásához vezetett.

A mostani elismerést megelőzően 2014-ben Filep Mária, a Páneurópai Piknik debreceni ötletgazdája és egyik főszervezője, illetve Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetője vehetett át Petőfi-díjat.

A kitüntetett soproni piknikesek

Abdai Géza, Bella Árpád, dr. Csóka Pál, dr. Fodor Zsuzsanna, dr. Magas László, dr. Magas Lászlóné Szalay Enikő, dr. Soós István, dr. Szilágyi László, Erdélyi Géza, Erdélyiné Békés Ilona, Frankó István, Gazdag Imre, Győre Róbert, Hámori Gábor, Horváth Zoltán, Ivanics Ferenc, Kóczán Zoltán, Kósa Sinobu Itomi, Kótai Péter, Kováts Attila, Kőműves Géza, Lőrincz-Véger Gábor, Nagy László, prof. dr. Rumpf János, S. Kárpáti György, Schmiedl Róbert, Vecsera Ferenc, Vígh Szabolcs.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Foghíjak, torzók, romos házak a soproni belvárosban - fotók

Tettünk egy sétát Sopron belvárosában, fotóztunk, majd a látottakat megbeszéltük egy építésszel. Tovább olvasom