Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Páneurópai Piknik: jövőre jubileum

Sopron - Jövőre ünnepli a világ a Páneurópai Piknik 20. évfordulóját. Hogy a jubileum tényleg a sopronpusztai eseményekről szólhasson, széles körű összefogást sürget az esemény emlékét életben tartó alapítvány.
Rengeteg ötlet és elképzelés kering már a Páneurópai Piknik ’89 Alapítvány kurátorainak a fejében az 1989-es sopronpusztai határáttörés évfordulója kapcsán. Mint minden évben, idén is lesz megemlékezés, koncert, ünneplés az emlékparkban, de sokakat foglalkoztat már a 2009-es rendezvény is. Különös hangsúlyt kap jövőre a piknik évfordulója, hiszen 20 éve törték át itt a keletnémetek a határsorompót, amit akkor még felfegyverzett határőrök védtek. Történészek, szemtanúk, akkori és későbbi – magas rangú – politikusok magyarázták meg azóta – néha nem is egyformán – a történteket, de a tény így is, úgy is tény: a rendszerváltás itt kezdődött, sőt, a berlini fal lebontása is...
Az akkori eseményt néhány évig még csupán maguk a szervezők ünnepelték, de ahogy eszmélt körülöttük a világ, úgy bővült és szépült a piknik kultusza. Ez elsősorban a Páneurópai Piknik ’89 Alapítványnak köszönhető. Az egykori szervezőkből és az „ügyet" fontosnak érzőkből állók azzal a céllal hozták létre az alapítványt, hogy az esemény emlékét ébren tartsák és az évfordulókat méltón ünnepeljék.

– A piknik közügy, nemzeti ügy, a jubileumra pedig mozgósítanunk kell rejtett erőforrásainkat is – véli dr. Szilágyi László, a kuratórium tagja, aki szerint a jövő évi évforduló egyben az utolsó lehetőség lesz a történelmi tisztázásra. – Rengeteg lehetőség rejlik a húszéves évfordulóban, ezeket okosan kell kihasználnunk. A kulcsszó most az összefogás lesz. Együtt kell lépniük és tenniük a társadalmi szervezeteknek, a soproni és a fertőrákosi önkormányzatnak, a kuratórium tagjainak. Ugyanakkor az alapítványnak deklarált feladata, hogy a piknik semmiféle pártpolitikai céloknak nem lehet eszköze. A soproni önkormányzat partnerünk abban, hogy a jubileum igazi ünnep lehessen, s ez már csak azért is öröm, mert óriási a külföldi érdeklődés is az esemény iránt és a feladat már-már meghaladja az alapítvány erejét – mondta el dr. Szilágyi László, aki néhány részletet is elárult a jövő évi programból. Lesz történelmi játék, felállítják az eredeti határkaput, Trabant-találkozót szerveznek, az Európa-koncertet pedig a Duna TV-n nézheti majd a nagyvilág.

A piknik helyszínén van ugyan egy kút, de a szivattyúhoz nincs áram, sem infrastruktúra, így pedig nehéz lesz tömegeket fogadni Sopronpusztán. Fotó: Magasi Dávid
A piknik helyszínén van ugyan egy kút, de a szivattyúhoz nincs áram, sem infrastruktúra, így pedig nehéz lesz tömegeket fogadni Sopronpusztán. Fotó: Magasi Dávid

Dr. Magas Lászlótól, az alapítvány kuratóriumának elnökétől a gyakorlati feladatokról érdeklődtünk. A piknik helyszínén van ugyan egy kút, de a szivattyúhoz nincs áram, sem infrastruktúra, így pedig nehéz lesz tömegeket fogadni Sopronpusztán. Mint megtudtuk, az önkormányzat idei költségvetésében elkülönített 30 millió forintot arra a célra, hogy ezt a problémát megoldják. A tervek szerint kivezetik az áramot, mert ez minden más ellátásnak és szolgáltatásnak előfeltétele.

A piknik területe a magyar állam tulajdona, kezelője, a Taeg Zrt. Sopron közgyűlése csütörtökön felhatalmazta a városvezetést, kezdeményezze a Fertőrákos közigazgatási területén lévő terület ingyenes önkormányzati tulajdonba kerülését. Fertőrákos képviselő-testülete már május közepén kifejezte együttműködési szándékát. A részletek persze további tárgyalásokon dőlnek majd el.

Olvasóink írták

 • 7. c1 2008. június 06. 18:42
  „6
  matriné=énirtam (forditva)
  Ne legyetek hozzá durvák.
  1bukott "ujság-iró-árus"-nak nincs Isten! Csak ÉN VAGYOK a többi...
  Kisz-tag volt? én nem.”
 • 6. mat(r)iné 2008. június 04. 17:44
  „matriné

  1. kutba kéne dobni
  2. majd ha túlélnéd akkor aknazárba küldeni
  3. ha ezt is túléled akkor börtönbe
  4. ha innen szabadulsz akkor pedig űrhajóval ki kellene lőni a Holdra...

  kb ilyen szintüek a hozzászólásaid...
  semmi szimpátia vagy együttérzés nincs benne, semmi kontruktív hozzászólás... vitted Te vmire az életben vagy csak egész nap ülsz a gép előtt és lököd a hülyeségeket?”
 • 5. matriné 2008. június 03. 17:32
  „A Rákosi és a Kádár rendszet nem kéne külön neked visszaállitani egy kicsit? Utána lépj a nyomsávra, vagy csak gondolj a diszidálásra! Mit gondolsz mennyi börtönt kapnál?”
 • 4. erdész 2008. június 03. 08:06
  „A régi SZÉP időkben határőr voltam.Könyörgöm,hogy a piknik helyszínén normálisan állítsák helyre az elektromos jelzőrendszert!Ez a pár szál lógó szögesdrót nem mutatja be, hogy milyen volt a kerítés valójában.Csinálják meg hosszabban,teljes magasságában,vadfogókkal,nyomsávval együtt!”
 • 3. kovox 2008. június 02. 21:45
  „Azt még értem, hogy a komoly döntéshozókat elismerés illeti a történelmi lépésért. De,hogy kapunyitogatók kitüntetésben részesültek,azt már nem. Valahogy úgy törént, hogy Ferkó nyissál kaput,mert hazaértek a lovak. Ezért kitüntetés kész röhej.Pedig néhányan ebben tetszelegnek.”
 • 2. matriné 2008. június 02. 20:00
  „A nagy nyálverés közben, ha megszomjaznak kút van! Lehet, hogy vödör nincs, de ,ha mindkettő van, akkor az is lesz aki felhúzza a vizet.”
 • 1. Kút 2008. június 02. 11:58
  „Bocs nem értem miért is olyan lényeges a kút? A villanyt megértem de a kút valahogy nem fér a fejembe hogy mit akarnak vele ? Inni ? nem hiszem ! öntözni netán ? vagy minek a nagy tömeg fogadására kút ???
  Nekem tünik csak érthetetlennek?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három tűzeset egy időben

Sopron - Az elmúlt szombaton este szinte egy időben három erdőtűzhöz is riasztást kaptak a soproni… Tovább olvasom