Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Páneurópai Piknik - Nagy lépéssel közelebb az Európai Örökséghez

Az európai szakértői testület a Páneurópai Piknik Emlékparkot is javasolja az Európai Örökség címre.

Európai Örökség címre pályázik a Páneurópai Piknik Emlékparkkal Sopron önkormányzata – írtuk már több mint egy éve. Most nagy lépéssel közelebb került Sopron a lehetőségeket rejtő címhez: az európai szakértői testület Magyarországról egyedül az emlékparkot javasolta a cím elnyerésére, így a soproni pályázat újabb fordulót tudhat maga mögött.

Előny – Az Európai Örökség cím – ha megnyeri Sopronpuszta – olyan lehetőség, amivel élővé tehetik az emlékparkot. Fotó: Magasi
Előny – Az Európai Örökség cím – ha megnyeri Sopronpuszta – olyan lehetőség, amivel élővé tehetik az emlékparkot. Fotó: Magasi


A tizenhárom tagállam összesen 36 helyszínnel pályázott és ebből 16-ot támogattak a szakértők. Magyarország először jelölhetett helyszínt, s ha Sopronpuszta nyer, olyan előkelő körbe kerülhet, mint az athéni Akropolisz vagy a gdanski hajógyár. Az elismerő címre olyan helyszínekkel lehetett pályázni, amelyek az európai történelemben, kultúrában és integrációban fontos szerepet töltenek be. Döntés várhatóan február közepén lesz. A soproni pályázatot korábban az Emberi Erőforrások Minisztériuma is támogatta, a szaktárca továbbította Brüsszelbe.

A Páneurópai Piknik Emlékpark minden tekintetben megfelelt a kiírásnak. Mintegy hatszáz NDK-állampolgár itt törte át 1989. augusztus 19-én a határsorompót, ezzel itt ütötték ki a berlini falból az első téglát, s így vált Sopronpuszta az európai újraegyesítés jelképévé. A cím közvetlenül nem jár majd anyagi haszonnal. Viszont ahol jól használják, széles körű európai nyilvánosságot kapnak általa.

A címmel jár

Internetes gyűjtőportál, önálló weboldal, nemzetközi kommunikációs stratégia, logó, plakett – ennyit biztosan megkapnak majd a nyertesek. A cím minden bizonnyal előnyt jelent a későbbiekben az európai pályázatoknál is. 
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akadoznak a buszjegy-automaták Sopronban

A javítás miatt naponta érdeklődnek a budapesti szerviznél, de nincs megfelelő alkatrész. Tovább olvasom