Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Panelprogram: Változik a felújítási pályázat

Sopron - „A panelprogram új nyílászáróinak beázása a háztömbök műszaki elhanyagoltságából eredeztethető” – mondta Virágh Katalin független műszaki ellenőr. A jövőben megváltozik a szisztéma, csak teljes felújításra nyújtható be pályázat.
Nagyobb esőzéskor Sopron megannyi helyén sok olyan új nyílászáró beázik, amely az energiatakarékossági program keretében – egyharmadnyi önerős, továbbá állami és önkormányzati támogatású beruházásként – került a régi ablak helyére. Virágh Katalin építész az elmúlt esztendőben harminc, idén több mint ötven panelprogramos háztömb független műszaki ellenőre.

– A jogszabályok szerint a közös képviselőnek a társasházra vonatkozóan évente műszaki felülvizsgálatot kellene kezdeményeznie. A költségek eltérőek lehetnek az adott ház korától és műszaki állapotától függően. A szemrevételezéses vagy feltárásos épületdiagnosztikai vizsgálatokat a döntő többség az elmúlt 30–40 év alatt nem végeztette el, a szakszerűtlenül elvégzettek pedig nem várt gondokat okoztak – mondta tapasztalatairól a műszaki ellenőr.

– Pedig az időben észrevett hibák megszüntetése sok problémától mentesítené a lakókat. Megtörtént például, hogy panelhézag-repedés miatt, amikor egy utcafronti homlokzatról levették a reklámtáblát, a lyukakból mintegy negyven liter víz ömlött a járdára. Az is előfordult, hogy a tetőbádog alá befolyó csapadék az egyik földszinti lakás konyhaablakánál csorgott ki. Érthető, hogy a lakók a minél kisebb közös költség megfizetését szeretnék elérni, de az is nyilvánvaló, hogy a lakástulajdonosoknak az osztatlan közös tulajdonért is felelniük kell.

Az energiatakarékos panelprogram tapasztalatai azt mutatják, hogy többnyire csak a teljes körű felújítás hozhat mindenki számára megnyugtató eredményt. Értesüléseink szerint a közeljövőben országos szinten csak azok a lakóközösségek pályázatai számíthatnak sikerre, amelyek a háztömb teljes felújítását tűzik ki célul. Számos megoldásra váró kérdést kell addig kidolgozni, hiszen ennek költségei a többszörösét teszik ki a szimpla energiatakarékossági panelprograménak.
Megtagadva a felújítás átvétele

Virágh Katalin műszaki ellenőr a beázások miatt a napokban három olyan háztömb műszaki átadás-átvételét tagadta meg, amelynek az új nyílászáróinak beépítettsége nem volt kifogástalan.

Olvasóink írták

 • 1. Kéri Károly 2007. november 27. 15:48
  „A fenti cikket olvasva teljessen egyetértek az abban foglaltakkal. Mi is dolgoztunk Sopronban a panelprogramon és a felelös műszazaki ellenőr Virágh Katalin volt teljes megelégedésünkre.
  A felvetett probléma nem csak a nyillászárók egyre gyengülő minősége,hanem főképpen a beépítéseknél alkalmazott ugynevezett szakemberek tudásából ered, mely néha kritikán aluli. A külső hőszigetelési problémák szintén ebből az okból adódnak.Nem ismerik a technológiai előírásokat ill.sorrendet. Amennyiben a hőszigetelő lapok szélei körbekenve és két három ponttal megerősítve kerül felragasztásra úgy a rendszer mögé nem kerülhet víz. Személyes észrevételem hogy ezeken az épületeken a Generálkivitelező költségkimélés céljából nagyon alacsony árakat fogad el az alvállalkozók részéröl,és talán az elvégzett munkák kifizetésének késedelmei és egyébb okok mely nagyban befolyásolja a mínőségi munkákat(Alvállalkozó alvállalkozója ,2-3 lépcsőfok) .A másik ok ami része az elöbbinek a nemmegfelelő szakemberek végzik a munkálatokat,képzetségük még az alapvető szintet sem üti meg.Találkoztam olyan ugynevezett szakemberekkel akik még sohasem végeztek ilyennemü munkákat.
  Tisztelettel: Kéri Károly
  Vállalkozó
  9300 Csorna Szt.Ístván tér 33.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

19,5 milliót fordított saját céljaira

Sopron - Ismét jelentős kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntettében hozott ítéletet… Tovább olvasom