Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Panel helyett új bérlakásokat építenek

Sopronban a jövőben sem költöztetik a rászorulókat a panelházakba. Az önkormányzat szerint fenntartásuk ugyanis drágább, mint az újaké és a rezsiköltségek is magasabbak.
Országszerte egyre nagyobb nehézségekbe ütközik az új, piaci alapon épülő szociális bérlakások lakbértámogatása, ezért felmerült, hogy az önkormányzatok vásároljanak panellakásokat – nagyjából felébe kerül mint egy új építése – és azokat adják bérbe a rászorulóknak.
Sopronban jelenleg 195 szociális bérlakást tartanak nyilván, amelyek az önkormányzat tulajdonában vannak. A Hátulsó és a Táncsics utcában épül összesen 69, további 78 pedig előkészítés alatt áll. Piaci alapon még nem épült önkormányzati bérlakás a városban, a korábbi és a jelenlegi vezetés inkább az állami támogatással megvalósuló bérlakás-építési szisztémát támogatja, amely a kormányzati elképzelések szerint továbbra is megmarad. Ezek a lakások az önkormányzat tulajdonába kerülnek, míg a piaci alapon építetteket csak bérbe adja a tulajdonos, a rászorult pedig lakbértámogatást kaphat.

Ezt szabályozná egy új rendelet, de a számítások szerint a havi több tízezer forintos állami hozzájárulásra nincs pénz. Olcsóbb lenne, ha panellakásokat vásárolnának az önkormányzatok, amelyeket felújítás után olcsóbban lehetne bérbe adni. A panellakások elvben kiválthatnák az állami támogatással épülő új otthonokat is, de erre Sopronban kevés lehetőséget látnak a szakemberek.

– Az elképzelés nem új – tudtuk meg Kónyi-Kiss Gábornétól, a hivatal szociális irodájának vezetőjétől. – Sopronban is felmerült ez a lehetőség, de elvetettük, mert a 25–30 éves paneltömbök korszerűtlenek, nem csak az épületek fenntartása költséges, hanem a rezsi is magas. Félő, hogy a nehéz helyzetben lévők nem, vagy csak nehezen tudnák a számlákat kiegyenlíteni. Abban az esetben, ha sikerülne egy teljes tömböt megvásárolni és azt korszerűsíteni, akkor hosszabb távon talán kifizetődő lenne, de erre nincs lehetőség.

Sopronban az idén több mint egymilliárd forintot szánnak szociális bérlakásépítésre, amelyből az állam közel négyszáz milliót vállal. Az önrész az elképzelések szerint az épületek alá tervezett mélygarázsok értékesítéséből megtérül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ágfalván gyászolják a polgármestert

Életének 59. évében szerdán elhunyt Wágner Géza, Ágfalva polgármestere, aki 1992 óta töltötte be ezt… Tovább olvasom