Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Pályáznak a szenvedélybetegek rehabilitációs központjára

Sikertelen pályázat miatt késedelmet szenved annak a rehabilitációs központnak a létrehozása, amelyet a szenvedélybetegek számára építenének a megyében – hangzott el a megyei Kábítószerügyi Egyeztető Fórum tegnapi, Sopronban rendezett ülésén.
Sopronban tartotta soros ülését tegnap a megyei Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF). A társadalmi testületben szakmai intézmények és hatóságok, az önkormányzatok, egyházak és civil szervezetek képviselői foglalnak helyet.

A megbeszélésen egyebek mellett elhangzott: a drogprevenció, a drogambulancia szakemberhiánya nemcsak Sopronban, de az egész megyében – s az országban is – alapvető problémát jelent.
Számítások szerint a szükségesnél négyszer kevesebben – kétezer-hétszáz helyett hétszázan – foglalkoznak a drogosok problémáival, illetve a megelőzéssel.

Ebből eredően a településeken zajló munka – minden jó szándék ellenére is – csak a „felületet" érinti. Feltételezések szerint jóval nagyobb a kezelésre szoruló drogfogyasztó fiatalok száma, mint amennyit az ambulanciák forgalma mutat. Megint más gondot jelent az, hogy a drogambulanciákat az Országos Egészségügyi Pénztár alulfinanszírozza, így a helyi önkormányzatok pénzügyi hozzájárulása elengedhetetlen.

– Ilyen körülmények között válik fontossá minden egyes KEF-ülés, hiszen a tapasztalatcserével egymás munkáját segítjük – nyilatkozta Firtl Mátyás, a megyei KEF elnöke, aki elmondta: célul tűzték ki, hogy a megyében a szenvedélybetegek számára rehabilitációs intézményt hoznak létre.

– Ehhez a városok és más települések együttműködésére lenne szükség – húzta alá az elnök. – Ugyanakkor a megyei önkormányzat címzett támogatás iránt már benyújtott egy pályázatot, de azt forráshiány miatt elutasították. Szándékunk szerint újra pályázunk majd, uniós alapokra.

– Sajnos, mind a megyében, mind Sopronban növekszik a drogot kipróbálók és használók száma – tette hozzá Farkas Gábor, a KEF soproni szervezetének alelnöke. – Úgy tűnik, a felvevőpiac is átrendeződött: ma már kevésbé a diszkókban, sokkal inkább a nehezebben kontrollálható házibulikon találkozhatunk drogfogyasztó fiatalokkal. Ez is mutatja a rendőrség felderítő, megelőző munkájának a fontosságát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szőlőprést állítottak fel a körforgalomban

Sopron borváros. Ezt jelképezi most már egy hatalmas szőlőprés is, melyet a Győri úti körfogalom… Tovább olvasom