Kisalföld logö

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -6°C | -1°C

Pályáznak a helikopter- leszállóra

Sopron benyújtja pályázatát a helikopter leszállóra, és biztosítja az ehhez szükséges 1,75 millió forintos önrészt.
Közgyűlés
Az októberi közgyűlésen a soproni Erzsébet-kórház területén elképzelt helikopterleszálló, az intézmény kapacitásbővítése és a brennberg- bányai rendőri iroda létesítése váltotta ki a legnagyobb vitát. A képviselők az aréna tetőcseréjéhez szükséges hitelről is döntöttek.

Az Erzsébet-kórház területére elképzelt helikopter fel- és leszállóhely már régóta foglalkoztatja Sopron önkormányzati képviselőit és a közvéleményt. A tegnapi képviselő-testületi ülésen – némi vita után – végre döntés született az ügyről, a város benyújtja pályázatát az Egészségügyi Minisztériumhoz és a 2006. évi költségvetés terhére biztosítja az ehhez szükséges 1,75 millió forintos önrészt.

Az ellenzék részéről Mágel Ágost (Polgári Összefogás-frakció) azt nehezményezte, hogy a városvezetés már jókora darabot értékesített a kórház területéből, ám Hegyi Ferenc (MSZP) felvilágosította a képviselőt: mindössze szabályozási elképzelés szintjéig jutott a dolog és ott meg is állt, tehát a kórház területe nem csökkent. Végül egyhangúlag elfogadták a pályázat benyújtásáról szóló határozati javaslatot.

Hosszabb rendelési idő

Az Erzsébet-kórház kapacitásbővítését érintő kérdések szintén félreértésre adtak okot az ellenzék körében, de kiderült, a javaslatok nem érintik az Állami Szanatóriumot. Így döntés született egyes – mint aneszteziológiai, gasztroenterológiai, pszichiátriai és diabetológiai – szakrendelések rendelési idejének, valamint egyes osztályok ágyszámának növeléséről.

A költségvetési rendelet módosítása körül már parázs vita alakult ki, Havas András (Polgári Összefogás-frakció) kifogásolta, hogy a város hitelállománya az egekbe szökött, nincs meg az egyensúly a bevételek és a kiadások között. – A februári költségvetés-elfogadásnál még 569 millió, most már 936 millió forintos hitellel számolunk, ezenkívül újdonságként főkönyvelőt és főmérnököt alkalmazna a város, ami pluszkiadást jelent – mondta a képviselő. Hegyi Ferenc válaszában elmondta, a költségvetési hiány csökkentése valóban szükséges, ám az említett címek nem járnak létszámbővítéssel, csak átszervezéssel. Szekeres Csaba (Szövetség Sopronért Egyesület) hozzászólásában kijelentette: a polgármesteri hivatal szervezeti felépítése a jegyző hatáskörébe tartozik. Ezért óva intette képviselőtársait attól, hogy politikai kérdést csináljanak belőle. Abdai Géza (Polgári Összefogás-frakció) – némileg elvonatkoztatva a témától – a városban uralkodó káoszt, sorozatos útfelbontásokat firtatta és szervezetlenséggel, kapkodással vádolta a városvezetést. 15 igen és 8 nem szavazattal végül elfogadták a költségvetés-módosítást.
A következő téma már a Kőműves köz 4. szám alatti volt bölcsőde szociális központtá történő alakítása volt. A város a döntés értelmében 35 millió forintot biztosít az intézmény létrehozásának második ütemére – szintén a jövő évi büdzsé terhére.

Új rendőri iroda

A brennbergbányai rendőri szolgálati lakás és iroda is megvalósulhat a jövő évi költségvetés húszmillió forintja terhére, igaz, sarkalatos pontként innen is, onnan is felvetődött, miért éppen ez a településrész kap körzeti megbízottat. A meghívott rendőrkapitány, Farkas Gábor kifejtette, a szolgálatot teljesítő rendőr Hermes, Görbehalom, Bánfalva és a Kutyahegy lakóit is szolgálja majd.

Reklámcélú hasznosítás

Harmincmillió forintból újul meg az MKB Aréna Sopron tetőszerkezete novemberben. Az üzemeltető (Raabersport Kft.) ajánlatot kapott a felújításra, melyet a Graviterm Kft. végez majd, az MKB tízmillió forint plusz áfa összeggel járul hozzá a munkálatokhoz. A Raabersport Kft. az önkormányzat készfizető kezességvállalását kérte a fennálló húszmillió forintos hitelhez, melyet a képviselők megszavaztak tegnap. A közterületek reklámcélú hasznosításáról szóló javaslat is szerves részét képezte a vitáknak. A város pályázatot ír ki a rendszergazdai feladatok ellátására, az ellenzék viszont azt nehezményezte, miért nem a Sopron Holding végzi a tevékenységet. Hegyi Ferenc válaszában elmondta, a holding szintén továbbadná a feladatot. Végül tizenhárom igennel megállapodás született a pályázat kiírásáról.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magyar tudomány őrzi helyét

A magyar tudomány ünnepe nyitányaként Sopronban ismét megrendezték a Széchenyi-emléknapot. Tovább olvasom