Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Pályáznak a cukorgyár bezárása után

A petőházi önkormányzat is részt vesz azon a pályázaton, amellyel a cukorgyárbezárás miatti bevételkiesést lehet pótolni.

Az egyes támogatási területeken mintegy ötvenmillió forint az elnyerhető összeg.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium kiírta a cukorgyárbezárások okozta bevételkiesést pótló pályázatát, s meghatározta a résztvevők körét is. Erre gyakorlatilag bármely település jelentkezhet, hiszen az üzemek megszüntetése az egész országra kihatással volt. Lényeges, hogy az egyes támogatási területeken az elnyerhető összeg legfeljebb 200 ezer euró, azaz mintegy 50 millió forint lehet.

Térségünkben Petőháza érezte meg a legjobban, hogy már nem működik a településen a cukorgyár. Igaz, az önkormányzat a korábbi években jelentős tartalékokat halmozott fel. Ám az iparűzésiadó-bevétel mindenképpen hiányozni fog a költségvetésből. Tegyük hozzá azt is, hogy a településen még nem jelentek meg tőkeerős nagyvállalkozások, amelyek átvehették volna a cukorgyár helyét és szerepét.

A cukorgyár bezárása után csupán a raktár és a csomagolórészleg maradt meg.
A cukorgyár bezárása után csupán a raktár és a csomagolórészleg maradt meg.

– A pályázatban több címen is lehet támogatást nyerni, önkormányzatunk három területen vesz részt – mondta el portálunk megkeresésére Piskolti Béla, a település polgármestere. – Az egyik a Dózsa György utca, ahol már elkészült a felújított útburkolat és a zárt csapadékvíz-elvezetés, most a település tulajdonképpeni főutcájának parkosítása a cél. A tervek szerint a közösségi ház emeletét is átalakítjuk. Itt kap majd helyet a helytörténeti és a cukorgyár történetét és fejlődését bemutató gyűjtemény és kiállítás. Mindezek mellett a tekepályát is felújítanánk. Az idő sürget, hiszen néhány hét áll rendelkezésre a pályázat megírására és beadására.

Piskolti Béla beszámolt arról is, hogy a közelmúltban fejeződött be a Kinizsi utca egy szakaszának útszegélyezése és burkolatfelújítása, ehhez mintegy 3,9 millió forintos támogatást kapott a település. Továbbá a Kinizsi utca egy részében és a Kossuth Lajos utcában is elkészült a zárt csapadékvíz-elvezetés, míg a folytatódó járdafelújítási program keretében mintegy 500 méteres díszkő burkolatú járda épült.

Olvasóink írták

 • 5. Kikelet 2009. december 10. 22:40
  „Azt mondták, hogy majd jön olcsóbb cukor külföldről! Mi nagyon drágán állítjuk elő! Nálunk mindent a pénzzel indokolnak meg! OLCSÓ!!!!! Ez a varázsszó!
  Természetesen a külföldi áru csak addig olcsóbb, míg a konkurenciát nem vásárolták meg!!!! Utána nagyon sajnálják, de emelni kell az árakon!
  Érdekes Magyar cégeknek semmit nem éri meg gyártani!!!!?????”
 • 4. info2009* 2009. december 10. 21:49
  „Mi lenne, ha nem bontank tovabb a cukargyarat, hanem ujjaepitenek. A cukor ara felment, a helyi cukorrepa termelest ismet fel lehet dolgozni. Nem ez a legegyszerubb megoldas? Van szaktudas, csak modernizalni kell. Ez senkinek nem jutott eszebe? Hiszen azert vette meg anno a kulfoldi ceg hogy bezarja - igy nincs konkurencia.”
 • 3. miracle 2009. december 08. 17:41
  „Jól néz ki a képen a mobil rakétakilövő állás. :)”
 • 2. látó 2009. december 08. 11:03
  „Valóban minek gyárakat, üzemeket működtetni, amikor lehet pályázni is...ja kérem, ha az országnak hitelből futja!
  Persze ezzel párhuzamosan Koppenhágában a világméretű konferencia mottójává vált: "KÖZEL A VÉG", attól félek ez több mint mottó..”
 • 1. Kikelet 2009. december 08. 10:12
  „"Térségünkben Petőháza érezte meg a legjobban, hogy már nem működik a településen a cukorgyár."
  - Nahát! Nem gondoltam volna.....Azért az újságíró ezt ügyesen kinyomozta!
  Érdekes, Ausztriában miért nem zárták be az összes cukorgyárat??!! Mint 18-19-ben! A patkányok leszerelték a katonaságot, mert a bolsevizmusban nincs szükség katonákra, mert beköszönt a világbéke.
  Az volt csak a baj, hogy az idők szavát csak a mi kazárjaink hallották meg, mert a csehek és az oláhok nem szerelték le a hadsereget. A folytatást ismerjük.....
  Szóval nem kellett volna elkótyavetyélni a magyar cukoripart! Pl. egy része a dolgozóké lehetett volna.... még mindig jobb, mint a külföldi tulajdonos, aki csak piacot vett! Az UNIO meg bekaphatta volna, mit csinálnának??? Kizárnak ????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitüntették a véradókat

A Magyar Vöröskereszt Sopron Területi Szervezete és a Vérellátó Intézet a Véradók Napja alkalmából… Tovább olvasom