Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Pályázati pénzt nyertek a kármentesítéshez Lászlómajorban

A tervek szerint közel 600 millió forint összköltséggel mintegy tízhektáros, nemzetközi egyezményekkel védett területet tisztítanak meg a szennyeződésektől a Fertő–Hanság Nemzeti Park területén lévő sarródi Lászlómajorban.

A major és környezete rendkívül értékes természeti terület. A hazai és nemzetközi környezetvédelmi, természetvédelmi és élőhelyvédelmi előírások alapján védelem alatt áll.

Sajnos azonban kiderült, hogy fertőzött, a talaj és a talajvíz szénhidrogén-származékokkal szennyezett, amelyet egy szigetelés nélküli föld alatti fáradtolaj-tároló akna okozott. A kimutatott növényvédőszer-hatóanyagok vélhetően a földműveléshez használatos vegyszerek helytelen kezelése miatt szivárogtak le.

A több éve ismert, de pénz hiányában megoldatlan probléma kezelésére, a szükséges tervek elkészítésére a ˝Szennyezett területek kármentesítése˝ című pályázati konstrukció keretében a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság pályázati támogatást nyert.

A műszaki beavatkozási terv és a vízjogi létesítési terv elkészült. Az előkészítés az utolsó állomásához, a pályázat összeállításához ért.

A kedvező elbírálást követően – néhány hónapon belül – megkezdődhet a kármentesítés. A tervek szerint összesen 52 ezer köbméter szennyezett talajt és talajvizet tisztítanak meg.

A majorság története

A Lászlómajort az Esterházy család alapította. A major a II. világháborút követően a téeszesítés sorsára jutott. 2001-ben a major területe a magyar állam tulajdonába és így a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság kezelésébe került.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Berzsenyis gimnazisták - Egyenes út az egyetemre

Az biztos, hogy a soproni Berzsenyi-gimnázium diákjai a felsőoktatásban szeretnének tovább tanulni.… Tovább olvasom