Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Pályázat: újragondolható maradékaink

Nyilvános pályázaton vehetnek részt mindazok, akiknek jó ötlete van maradék anyagok, szemétre kerülő holmik újrahasznosítására.

Munkaértekezletet tartott csütörtökön a Nyugat-magyarországi Egyetemen az a csapat, aminek tagjai egy európai pályázat keretében nemcsak koordinálják a használt anyagok felhasználásának ötletpályázatát, hanem azokat a nagy nyilvánosság előtt bemutatják, szociális foglalkoztatók bevonásával meg is valósítják, sőt, piaci lehetőségeket is felkutatnak.

Dr. Walter Katalin gondolatébresztőként néhány, hulladékanyagból készített terméket is bemutatott. Fotó: Magasi
Dr. Walter Katalin gondolatébresztőként néhány, hulladékanyagból készített terméket is bemutatott. Fotó: Magasi


Az osztrák és magyar szakemberek sajtótájékoztatójukon az európai ötletvadászat kapcsán elmondták, a legfontosabb szempontok a gazdaságosság, a környezettudatosság és az, hogy a szocálisan hátrányos helyzetűek is munkához, lehetőséghez juthassanak.

Dr. Walter Katalin, az egyetem Technológia Transzfer Irodájának vezetője bemutatott néhány gondolatébresztő ötletet is: a mosógép ablakából lett gyümölcsös tálat, a kamionponyvából varrt táskát, a nyomtatott áramkörökből készített retikült. Dénes Levente, a Faipari Mérnöki Kar Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézetének vezetője pedig arról szólt, hogy a pályázat legjobbjaiból Sopronban jövőre kiállítást is szerveznek majd.

Az egész Európában meghirdetett ötletpályázaton január 31-ig bárki indulhat. Négy kategóriát hirdetnek: mobilitás – nyilvános terek, háztartás – lakás, kiegészítők – ajándéktárgyak, ékszer – divat. Felhasználható bármi, ami egyszer már kész volt: használt vagy maradék anyagok, ipari nyersanyagok vagy termékek. A kategóriagyőztesek ezer eurós díjban részesülnek, ráadásul az ötletük is megvalósul majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Natura - családi délelőtt Sopronban

Natura - Családi délelőtt az egészségért címmel renddez programot november 17-én, 9-től 13 óráig a… Tovább olvasom