Kisalföld logö

2018. 10. 18. csütörtök - Lukács 10°C | 21°C Még több cikk.

Pályázat Margit hercegné emléke

Ifjúsági helytörténeti pályázatot írtak ki az Esterházy-kastélyban élt hercegné, Cziráky Margit életéről.

Ifjúsági helytörténeti pályázatot írtak ki az Esterházy-kastélyban utoljára élt hercegné, Cziráky Margit (1874-1910) grófnő életéről. A beadási határidő június ötödike. A díjakat a fertődi Margit napi ünnepségen adják át az Esterházy család jelenlétében.

Cziráky Margit - kattintson a képre!
– Szeretnénk, ha a hercegné még fellelhető emlékei mellett a szájhagyomány útján fennmaradt történetek napvilágra kerülnének, és azokat összegyűjtve megőrizhetnénk az utókornak – foglalta össze a pályázat lényegét Dobó Ágota, a Műemlékek Állami Gondnokságának igazgatóhelyettese. – Nem tudományos dolgozatokat várunk, s a történetek hitelességét sem vizsgáljuk, csupán az emlékek dokumentálásával szeretnénk az ifjúság figyelmét a velünk élő történelemre irányítani. A pályázatokat a fertődi Esterházy-kastély címére várjuk „Legendárium" megjelöléssel. Az eredményhirdetésre a Margit-napi ünnepségen, június második hétvégéjén kerül sor az Esterházy család részvételével. A legjobb alkotások szerzőit értékes díjakkal jutalmazzuk, a pályamunkákból kötetet állítunk össze.

– Apósom, aki az uradalom parádés kocsisa volt, sokat mesélt a hercegi párról – eleveníti fel a múltat Fertődön özv. Szilágyi Jenőné nyugdíjas. – Soha nem felejtette el áldó szavakba foglalni Cziráky Margit grófnő, Miklós Pál herceg feleségének nevét. A hercegné gondosan törődött cselédei életével is:  ingyen tűzifát, tejet biztosított nekik. Bevezettette a cselédlakásokba a villanyt és a vizet. Az úrnőt közvetlen asszonynak ismerték: bement a cselédek konyhájába is, hogy megkóstolja a főztjüket. Apósom azt is mondta, más birtokokon jóval szegényebb körülmények között élt akkor a nép.

– Édesanyám is gyakran emlegette Margit hercegné jó tetteit – vette át a szót özv. Kertész Istvánné nyugdíjas.
„Igazi keresztény lehetett, ő alapította az óvodát és az iskolát. Öt gyermeket szült a hercegné, az utolsó gyermek, Bernadett születése után hunyt el nem sokkal, 36  éves korában."

– Az idősek klubja nagy megtiszteltetésnek vette, hogy Margit hercegné menye, Melinda hercegné – Esterházy Pál herceg özvegye – tavaly júniusban ellátogatott hozzánk – mondta  Dori Horváth Márta klubvezető. – Sok adományt kaptunk tőle előzőleg, az ő jóvoltából rendezhettük be és szerelhettük fel háztartási berendezésekkel a klubot. Személyes látogatásakor is százezer forintot kaptunk tőle. Jószívűsége méltó Margit hercegné emlékéhez.

– Illőnek tartjuk, hogy nagymamánkról, Cziráki Margit grófnőről ilyen jellegű megemlékezések szülessenek – nyilatkozta érdeklődésünkre XIII. Esterházy Antal herceg. – Nagyon szerette Eszterházát, s ő volt az, aki a XIX-XX. század fordulóján utoljára nagyszabású felújítást végeztetett a kastélyon. Cziráky Margit  hercegné és nagyapám, Pál herceg az egyedüliek a családban, akik nem Kismartonban, hanem Eszterházán vannak eltemetve. A június második hétvégéjén Fertődön rendezendő Margit-napi ünnepségre – ahol átadjuk a pályázat díjait – jó szívvel várjuk a környék lakóit is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új neve lesz a Matávnak

Egy január végi igazgatósági ülés hagyta jóvá, hogy a Matáv nevét Magyar Telekomra változtassák anyacége, a Deutsche Telekom mintájára. Az ügyfelekre semmilyen teher nem hárul a névváltoztatás miatt – jelentette ki dr. Nagy Bálint, a Matáv Rt. kommunikációs igazgatója a Kisalföldnek. A részvénytáraságot napokon belül Magyar Telekom Rt. néven jegyzi be a cégbíróság. Tovább olvasom