Kisalföld logö

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 17°C | 30°C Még több cikk.

Pali bácsi főtörzszászlós lett

Megbecsülni sem tudná, hány kilométer van a két lábában, hány csalót, betörőt juttatott rács mögé, hányszor mentett értéket, életet. Horváth Pált közel harmincéves szolgálat és kilenc aktív nyugdíjasesztendő után főtörzszászlóssá léptették elő.

Horváth Pál bár már régóta nem hord egyenruhát, de ma is gyakran felsiet a kapitányság lépcsőjén. Ügyeket intéz, a nyugdíjas-rendőregyesület prog-ramjait szervezi. De nemcsak a rendőrségen éri utol a Jó napot, Pali bácsi! üdvözlés, az utcán is rá-ráköszönnek.

Horváth Pál nyugalmazott főtörzszászlós – egy aktív nyugdíjas elismerése. Fotó: Magasi Dávid
Horváth Pál nyugalmazott főtörzszászlós – egy aktív nyugdíjas elismerése. Fotó: Magasi Dávid


Sokszor éppen azok, akiket anno ő kísért be a fogdába. 1976-ban lett rendőr és 2004-es nyugdíjba vonulásáig a közrendvédelem területén dolgozott. Az a Papp Károly írta alá az előléptetéséről szóló dokumentumot, aki egykor közvetlen felettese volt, most pedig országos rendőrkapitány. Pali bácsinak ez külön öröm...

– Mindig jó főnökeim voltak és rendkívül jó kollégáim. Bár a város, a munka és az emberek is sokat változtak, én ma is szívvel-lélekkel rendőr vagyok – mondja mosolyogva Horváth Pál, akinek a rendőr nyugdíjasok egyesületében végzett sok-sok munkáját ismerték el az előléptetéssel.

Aktív éveinek nagy részében még gyalog járták a várost, úgy ismeri az utcákat és az ott lakókat, mint a tenyerét. De nemcsak Sopronban, a környező negyven település bármelyikén találna ismerőst. – Hány éjszakát töltöttünk Iván és Szakony környékén! – sóhajt emlékein Pali bácsi. Mégis nehéz kihúzni belőle a jó sztorikat, talán éppen azért, mert olyan sok volt...

– Azt tényleg nem fogom elfelejteni, amikor egy csalót hónapokig kerestünk. Már közeledett az ügye elévülési ideje, amikor elkaptuk. Kiderült, hogy női ruhát hordott, azért nem találtuk. Az is emlékezetes, amikor Szakonyban egy öreg cigányasszony a tollal töltött dunyhát vágta fel. Úgy nézett ki a kollégám, mint egy hóember – mesél nevetve mégis.

Veszélyre nem emlékszik, hiába kérdezzük, pedig az állandóan a nyomában járt. – Akkor nem gondoltam rá, pedig sok veszélyes bűnözőt elkaptunk, most meg már minek kérkednék ilyesmivel – mondja.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az osztrákokat SMS-ben riasztja a minisztérium, ha jön a cunami

SMS-üzenetet küld a trópusokon nyaraló osztrák állampolgároknak a minisztérium, ha üdülőhelyüket terror vagy cunami fenyegeti. Tovább olvasom