Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Ózon szennyezte Sopron levegőjét

Sopronban működő légszennyezettség-mérő monitorállomáson július közepén a tájékoztatási küszöböt meghaladó ózonszennyezettséget mértek.
Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség levegővédelmi osztályvezetője, Varga Tibor a Sopronban mért ózon-légszennyezettséghez kapcsolódóan elmondta a Kisalföldnek: a megyén belül Sopronban és Sarródon egy-egy, Győrben két, folyamatos mintavételezésű monitorállomást működtet a felügyelőség.
– Az állomások adatai szerint a nyári időszak visszatérő problémájával, az alsó légköri ózon feldúsulásával szembesültünk a magas napfénytartalmú időszakokban.

Ez nem függ össze az úgynevezett ózonlyukproblémával, a földközeli légrétegekbe kerülő szénhidrogének, nitrózus gázok következménye. A feldúsulás térségi probléma, döntően vegyipari, kőolaj-finomítási és közlekedési eredetű kibocsátások eredménye – tudtuk meg Varga Tibortól.

A felügyelőség Sopronban, a Kodály Zoltán téren működő légszennyezettség-mérő monitorállomásán július 12-én délután 2 és 3 óra között mérte a tájékoztatási küszöböt meghaladó légszennyezettséget.
– Tájékoztattuk a város környezetvédelmi referensét, hogy az esetleges helyi intézkedésekre előkészülhessenek. Amennyiben ugyanis a szennyezettség a tájékoztatási küszöböt három óra időtartamig vagy azon túl is meghaladja, szükségessé válik a lakosság tájékoztatása arról, hogy miként védekezzen – magyarázta az osztályvezető.
A felügyelőség online mérőállomásainak adatai szerint északnyugati irányból, a határon túlról érkezett a fokozott ózonterhelés.

A megye területén jelentkező nitrózusgáz-kibocsátások nem indokolták a jelenséget. Az „ózonfelhő" Sopronban a délután 3 és 4 óra közötti időszakban már az O3-terhelés-tájékoztatási küszöb alá süllyedt.
– Amennyiben Sopronban a terhelés három órát meghaladóan túllépte volna a tájékoztatási küszöbértékeket, azt ismételten jeleztük volna a város polgármesterének. Az ominózus időszakot követően a terhelés megnyugtatóan alakult, de nem kizárt, hogy elsősorban Sopron térségében a nyár folyamán ismételten magas lehet a koncentráció – tájékoztatta a Kisalföldet Varga Tibor.

Az Országos Légszennyezettség Mérő Hálózat mérési eredményeiről némi késleltetéssel, továbbá a légszennyező anyagok hatásairól a www.kvvm.hu/olm/ lapon lehet tájékozódni.
Tegnap Sopronban az ózonszennyezettség értéke jó volt.

Az immunrendszert gyengíti

Az alsó légköri ózon (O3) feldúsulása a nyálkahártyákat irritálja, az immunrendszert gyengíti, ezért a légzőszervi betegségben szenvedők, a gyermek- és időskorúak, de mások részére sem ajánlott a szabadtéren való tartózkodás. A védekezés módja lehet a lakásokban, illetve zárt térben való tartózkodás, az ablakok zárva tartása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzifahiányra számítanak

Még csak július közepe van, de Sopronban mind többen szerzik be már most a téli tüzelőanyagot. A sietség oka a tervezett energiaár- emelésekben keresendő. Ekkora rohamra a kereskedők sem számítottak. A megkérdezett Tüzép-vezetők véleménye szerint erős kereslet uralkodik a tűzifapiacon. Kevés van ugyanis az akácból, tölgyből, gyertyánból. Tovább olvasom