Kisalföld logö

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Óvodai étlap zsonglőrködéssel

Sopron - Nem mindegy, mi kerül a gyerekek tányérjába, pedig mindössze ötszáz forint jut az óvodások napi menüjére. A kicsik elégedettek, szerencsére semmit nem észlelnek abból a zsonglőrködésből, amit az étlap összeállításánál a szakemberek végeznek.
A háziasszonyok tudják, sokba kerül az étkezés, hónap végén sokszor inkább tápláló, mintsem egészséges fogások kerülnek az asztalra. Komoly számításokra van szükségük az intézmények étkeztetésért felelős szakembereinek is, hiszen az árak emelkednek, a nyersanyagnorma stagnál, a hatóság pedig ellenőriz.

– Jogszabály rendelkezik arról, hogy korcsoportonként mennyi tápanyagot, kalóriát kell biztosítani a gyerekeknek.

Az ÁNTSZ időnként megvizsgálja az étlapokat, s észrevételeiről jelentést küld.

Jelzik, ha például szénhidrátban gazdagnak tartják a menüt és javaslatot tesznek a változtatásra – kezdte Áder Frigyes, a Központi Gyermekkonyha vezetője. – Van rengeteg kedvenc, a tejberizs, a makaróni, a sült csirke. A főzeléket az ovisok még kedvelik, de az iskolában már nem szívesen fogyasztják a diákok. Ha kicsivel több pénzünk lenne, akkor több gondot fordíthatnánk a reformtáplálkozásra. Persze lehet, hogy a barna kenyér a tányérokon maradna, ugyanis azok az ételek népszerűek, amit otthonról jól ismernek a gyerekek. Gyümölcsből is szívesen adnánk többet, de mind nagyon drága, így többnyire almát kínálunk – tette hozzá.

Primőrből kapnak a legkevesebbet a gyerekek a Zsilip utcai óvodában is, noha az óvónők és az étkeztetésért felelős szakemberek minden igyekezetükkel azon vannak, hogy egészséges, egyben finom ételeket kínáljanak.

A Napsugár csoport apróságai lelkesednek a bundázott húsokért, így a rántott csirke burgonyával is nagy sikert aratott a napokban. Fotó: Magasi
A Napsugár csoport apróságai lelkesednek a bundázott húsokért, így a rántott csirke burgonyával is nagy sikert aratott a napokban. Fotó: Magasi

– Az egyetem konyhájáról kapjuk a menüt, csakúgy, mint a másik gyakorlóóvoda. Az étrend összeállításában mi is közreműködünk, sajnos megérezzük az áremeléseket – mondta Kozák Tamásné, a Zsilip utcai óvoda vezetője. – Gyakran kényszerülünk olcsóbb megoldásokra, gyümölcsöt például sok esetben a nagyszülőktől kapunk. Ezzel együtt hálásak vagyunk a szakácsainknak, hiszen figyelembe veszik az ünnepeinket, s a gyerekek ízlését is.

A Napsugár csoport apróságai tegnap ebédidőben örömmel kanalazták a hagymakrémlevest és fogyasztották a második fogásként tálalt rántott húst, amihez petrezselymes burgonyát és káposztasalátát kaptak. Rövid közvélemény-kutatásunkból kiderült, hogy állandó favorit a paradicsomleves, a krumplifőzelék. Robi a borsófőzelékért rajong, Dani a tésztát szereti. Mindig elfogy a spagetti, a szilvás és a túrógombóc, a bundázott húsok és a sült csirke. Tízóraira örömmel fogadják a kenőmájast, de a vajas kenyeret is, és nagy az ováció, ha müzli van az étlapon. Ha a kicsiken múlna, akkor töpörtyűkrémes kenyér, gomba biztosan nem kerülne senki tányérjára, és a szaftos húsokat is kétkedve fogadják.


A menü ára

A Zsilip utcai óvodásoknak a napi háromszori étkezés díja 500 forint, ebből 300-at fizetnek a szülők, a többit normatív támogatásból fedezik. A Központi Gyermekkonyha menüje 462 forint egy napra, ebből a szülők pénztárcáját 207 forint terheli.

Olvasóink írták

  • 2. ittahola 2009. június 04. 20:43
    „<moderálva off>”
  • 1. ittahola 2009. június 04. 20:42
    „hoppá!!!
    itt még van fórum:)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mire elég a segély?

Sopron - Nincs ország, ahol a válság ne járt volna leépítésekkel. Mindenkit megráz, ha elveszíti… Tovább olvasom