Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Óvják a hársfasort

A nagycenki hársfasor kezelési terve egy miniszteri rendelet részeként megjelent, így jogforrássá vált.
A több száz éves fák alatt egykor Széchenyi Béla lovagolt ifjú hitvese sírjához, később Jászai Mari sétált rajta végig egészen odáig, ahonnan már látni lehetett a Fertőt. A nagycenki hársfasor védelme nem pusztán koros fák életben tartása a végsőkig, hanem egy természetvédelmi szempontból értékes történelmi emlékhely megőrzése.

Miniszteri rendelet része

Az 1942 óta védett terület kezelési tervét a Fertő–Hanság Nemzeti Park mint az érte felelős szervezet készítette el. A kezelési terv a közelmúltban egy miniszteri rendelet részeként megjelenve jogforrássá vált.
– Ez azt jelenti, hogy a jövőben a fasort érintő minden kérdésben, a vonatkozó egyéb jogszabályok mellett, a kezelési tervben foglaltakat is figyelembe kell venni. Ami abban tiltott tevékenységként szerepel, arra nem is érdemes engedélyt kérni, hiszen egy hatályos jogszabály tiltja az adott tevékenységet – mondja Takács Gábor, a Fertő–Hanság Nemzeti Park természetvédelmi felügyelője.

A fennmaradás biztosítása

A legfontosabb célkitűzés a „tájképi és kultúrtörténeti jelentőségű fasor" fennmaradásának biztosítása. Ehhez kapcsolódik az itt lévő állatvilág védelme, megőrzése. A védett denevérfajok mellett az énekesmadarak közül például az örvös légykapó, a nyaktekercs, vagy az erdei pityer, illetve számos gerinctelen faj él a hársfák védelmében.
– A már évek óta tartó egyszeri teljes rekonstrukció is folytatódhat, figyelembe véve a kezelési terv utasításait. Ezek értelmében fát csak abban az esetben szabad eltávolítani, ha az elkerülhetetlen és nem sérti a természeti értékek érdekeit, illetve a pótlásokat a fák eredeti helyén kell elvégezni – mondja Takács Gábor.

Fontos szempont a tájképvédelem

A hosszú távú tervek között szerepel a tájképvédelmi szempontból nem megfelelő objektumok áthelyezése, elrejtése.
– A vasút és egy 20 kilovoltos villanyvezeték szeli ketté a hársfasort. A hosszú távú, tíz–ötven évre vonatkozó célok között a tájképet romboló objektumok áthelyezése vagy átalakítása is szerepel. A kezelési terv célkitűzéseit a terület vagyonkezelőjével, a Tanulmányi Erdőgazdasággal közösen valósítja meg a nemzeti park. Ehhez pályázati forrásokra lesz szükség – tette hozzá Takács Gábor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az elmaradt ügyeleti díjak miatt perelnek

Az Alkotmánybíróság február 14-i ítélete szerint megnyílik a lehetőség, hogy a háziorvosok önkormányzati képviselők lehessenek – jelentette be sajtótájékoztatóján dr. Éger István. Az elmaradt ügyeleti díjak miatt tizenegy soproni kórházi orvos perli munkáltatóját.
Tovább olvasom