Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Ötvenöt évre emlékeznek

Sopron - Jubileumot ünnepel idén a TIT. A tudományok népszerűsítését, a széles körű ismeretterjesztést is felvállaló egyesület nehéz évek után lépett a megújulás útjára.
Ötvenöt éves fennállását ünnepli idén a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat soproni szervezete. 1954 óta nagyot fordult a világ, s benne a tudomány és az ismeretterjesztés is, de a soproni szervezet – néhány éve egyesületi formában – haladt a korral. A szellem, a cél ugyanaz, de a forma új.

– A soproni TIT több szempontból is különleges – mondja Horváth Eleonóra igazgató. – Kalkulálható támogatások nélkül működik, pedig tulajdonképpen közművelődési feladatot lát el, Sopronban tíz témakörben szabadegyetemet működtet úgy, hogy az előadások ingyenesek. Minőségi kultúrát nyújtunk – sorolja az igazgató.

Horváth Eleonóra igazgató
Horváth Eleonóra igazgató

A Széchenyi-palota második emeletén valódi kulturális, tudományos fellegvárként működő soproni TIT több lábon áll. A már 11 szemesztert megélt szabadegyetemi sorozaton kívül más ingyenes rendezvényeik is vannak; a kiállítóteremben tárlatokat tartanak, a tehetséggondozás jegyében versenyeket, fórumokat szerveznek. Nem ritkák a kisebb konferenciák sem a TIT berkein belül. Persze valamiből meg is kell élni és meg kell teremteni az anyagi hátterét az ingyenes tudománynak. A felnőttképzés és a pályázatok jelentik azt a bázist, amivel a soproni szervezet sokszor nehezen és hatalmas munkával, de előteremti az ismeretterjesztéshez szükséges anyagiakat. Ehhez persze kell az elnökség támogatása dr. Faragó Sándor rektorral az élen, de kell az is, hogy a TIT dolgozói nem restellnek időnként festékesvödröt és ecsetet ragadni, s megteszik maguk azt is, ami nem feltétlenül lenne egy igazgató vagy egy oktatásszervező feladata.

– Bár Sopronban 55 éve működik a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat, még sohasem ünnepeltünk – jegyzi meg Horváth Eleonóra. – Idén viszont komolyan vesszük a jubileumot, s szeretnénk méltó módon emléket állítani az elmúlt több mint fél évszázadnak. Júniusban mi adunk otthont a TIT-szövetség évi közgyűlésének, itt lesz Vizi E. Szilveszter elnök is, emellett előadásokat és kiállításokat is szervezünk, sőt, rendhagyó névadókat is tervezünk – mondta el az igazgató.

Üzenet a múltnak

A TIT munkatársai az elmúlt 55 év relikviáiból szeretnének egy kiállítást összeállítani, ezért várják mindazok jelentkezését, akik kölcsönöznének régi plakátot, műsorfüzetet, oklevelet, fotót vagy bármilyen tárgyi emléket. Horváth Eleonóra igazgató várja azokat is, akik az emlékeiket osztanák meg vele a régi TIT-ről.


Olvasóink írták

 • 3. vorosa 2009. március 17. 07:07
  „Végre egy hiteles ember, pozitív kisugárzással, jószándékú cikkel, - egyelőre - zéró negatív hozzászólással.
  És mindez egyszerre!

  További sok sikert Nóra!

  Üdv:

  V.Á.”
 • 2. adlerzsigabá 2009. március 16. 20:11
  „Gratulálok Nóra! Munkád alapján megérdemled az elismerést.
  Aláírás: "netuddki" (Rejtő Jenő után)”
 • 1. SAmu 2009. március 16. 17:14
  „Gratulálok, kedves Eleonóra!
  További szép sikereket kívánok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húszmilliós projekt bormarketingre

Sopron - Több mint 16,5 millió forint uniós támogatásban részesült a Bormarketing Műhely. A pénzt a… Tovább olvasom