Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Ötvenéves a geofizikai obszervatórium

Sopron–Nagycenk - Ötvenéves idén a nagycenki MTA Széchenyi István Geofizikai Obszervatórium, amelyhez a világ leghosszabb adatsora fűződik. A jubileumi ünnepségsorozatot vándorgyűlések és nemzetközi szimpóziumok fémjelzik.
Ötven évvel ezelőtt kezdődött el a nagycenki Széchenyi István-obszervatóriumban a földkéregben keletkező áramok folyamatos mérése, amely mára a világ leghosszabb adatsorává vált. Az első mérések 1957 nyarán zajlottak le, s mind a mai napig tartanak. A munka egy világhálózat részét képezi, s a nyersanyagkutatásban és a földtani szerkezetek meghatározásában játszik szerepet.

A jeles évforduló kapcsán szeptember 21-én, pénteken délután fél 2-től különbuszok indulnak a soproni Szieszta szállótól az obszervatóriumba. A soproni Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézet, az MTA VEAB geofizikai munkabizottsága, a Magyar Geofizikusok Egyesülete és a Soproni Tudós Társaság rendezésében az érdeklődők csoportját – többek között – a „hőskor" pályakezdő kutatói fogadják, így Bencze Pál, az MTA doktora, az obszervatórium létrehozója; továbbá Märcz Ferenc, Verő József, Wallner Ákos, Ádám Antal és az obszervatórium jelenlegi vezetője, Wesztergom Viktor.

A geofizikai eredményeket a helyszínen Szarka László, Szalai Sándor és Novák Attila ismerteti. Ezt megelőzően – szeptember 19-én – az Akadémia Sopronban tartja földtudományi osztályának ülését, valamint geofizikai tudományos bizottságának szimpóziumát. Szeptember 20-án vándorgyűlésen nemzetközi szakmai konferenciát rendeznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Informatikai konferencia Sopronban

Sopron - A kormányzat és az informatika kapcsolatát taglaló konferencia kezdődött a Hotel Fagusban.… Tovább olvasom