Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Ötven fokban a munkagödörben

Sopron - A csütörtöki volt az év egyik legmelegebb napja. Az élet mégsem állt meg, pedig a munkagödörben, a déli napsütésben 50 fokra is felkúszott a hőmérő higanyszála.

Az országos tiszti főorvos csütörtökön elrendelte a másodfokú hőségriadót. Arra kérték a közigazgatásban dolgozó munkahelyi vezetőket, hogy tekintsenek el a hivatali ruházatra vonatkozó szigorú előírásoktól. A nyakkendő meglazítása azonban nem sokat segített, a csütörtöki hőségben egy helyben ülve is nyirkos volt az ember bőre. Szerencsére a munkáltatók komolyan veszik az előírásokat, s igyekeznek gondoskodni szabadban dolgozó kollégáik komfortjáról és a védőitalról is, ha már árnyékot nem húzhatnak alkalmazottjaik feje fölé.

Sopronban az egyik Győri út menti építkezéshez már kora reggel kivonult a brigád. Igyekeztek megkezdeni a munkát a hőség előtt, mert elmondásuk szerint ahogy melegszik az idő, úgy fogy a lendület.

Baranyai László, a Hotel Sopron mesterszakácsa.
Baranyai László, a Hotel Sopron mesterszakácsa.

– Pedig mi nem is panaszkodhatunk. A főnökünk hűtőtáskában hoz jeges ásványvizet és hideg gyümölcsöt is. De ezek a napok embert próbálóak, pedig gyakori pihenőidőket iktatunk be. Hétfőn volt utoljára elviselhető a hőmérséklet – mondta el a Kisalföldnek Halász Tamás brigádvezető.

– Kivitelezhetetlen, amit az íróasztalok mögött kitalálnak, hogy 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a szabadban – tette hozzá a munkagödörből Boros Tamás. – Ha így lenne, megállna az élet. Örülünk, hogy van állásunk, inkább sietünk elvégezni a napi melót, mint hogy üldögéljünk a fa alatt. Olykor kíváncsiságból megmérjük a hőmérsékletet a gödörben, a déli napsütésben 50 fokra is felkúszik a hőmérő higanyszála.

A Győri úton dolgozó brigád nem panaszkodott, főnökük hűtőtáskában viszi nekik a jeges vizet. Hétfőn volt utoljára elviselhető a hőmérséklet.
A Győri úton dolgozó brigád nem panaszkodott, főnökük hűtőtáskában viszi nekik a jeges vizet. Hétfőn volt utoljára elviselhető a hőmérséklet.

A munkáltatók komolyan veszik az előírásokat, s igyekeznek gondoskodni kollégáik komfortjáról és a védőitalról is, ha már árnyékot nem húzhatnak alkalmazottjaik feje fölé.
– Gyakorlott kollégáink megszokták már, hogy nyaranta a konyhán szinte kibírhatatlan a hőség, de ezt a munkát választottuk, ezt szeretjük, s most van a csúcsszezon, szerencsére vendég is akad. A munkaidő nem lehet rövidebb, lazítani sem lehet. Hűtött védőitalt biztosítunk és igény szerint naponta többször is zuhanyozhatnak a kollégák. A legnehezebb dolguk azoknak van, akik ingáznak a hűtőkamra és a forró konyha között. Nekik a folyamatos hőingadozás alaposan megterheli a szervezetüket – sorolta Varga Géza, a Hotel Sopron étteremvezetője.

Takács Antal soproni kereskedő az utcán kínálta a portékáját. Árnyék nem volt a közelében s délre a védőital is elfogyott. – Ha van vevő, nem érez kimerültséget az ember. De ez a mai nem volt egy sikeres nap, a kiadás több, mint a bevétel. Ritkán jövök ki hétköznapokon, most mégis dolgoztam, mert kánikula ide vagy oda, meg kell keresni a kenyérrevalót. Kicsit aggódtam a tűző nap miatt, de megittam egy üveg vizet, így kibírtam.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vendégségben Eszterházán

Fertőd–Eszterháza - Az idei jubileumi esztendőben számtalan rendezvényt tartanak Haydn… Tovább olvasom