Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 6°C Még több cikk.

Otthon szülni boldogság

Magyarországon évente százhúsz–százötven nő tudatosan választja otthonát gyermeke megszülésének helyszínéül. A jogszabály nem tiltja, de az orvosi kamara szülészeti szakmai kollégiuma még ma sem fogadja el ezt a gyakorlatot.
Mit jelent otthon szülni? Mit jelent szabadnak születni? Többek között erről tartott előadást az elmúlt héten Sopronban Haas György, az Alternatal Alapítvány kuratóriumának elnöke. Mondandójára egyelőre csak egy kisebb hölgycsoport volt kíváncsi, de a résztvevők szerint mozgalmuk egyre több követőre talál.

– Nem az intézményeken belüli szülés kritikáját jelenti a mozgalmunk, hanem egy másik alternatívát, amikor valaki szabadon úgy dönthet, otthon, családja körében, de előre tervezetten és segítséggel hozza világra gyermekét – mondta az elnök. – Magyarországon ennek az évezredek óta természetes dolognak ma még kevés híve akad, de Hollandiában például annyira elfogadott, hogy a társadalombiztosítás csak akkor fizet a kórházi ellátásért, ha valamilyen komplikáció lép fel az ott szülő asszonynál. Az Egészségügyi Világszervezet egy 1985-ös állásfoglalása is kiáll mellette és ajánlja ezt a lehetőséget a világ minden asszonyának. Tavaly tavasszal az akkori kormányzat egészségügyi tárcája tervbe vette az otthoni szülés körülményeinek, feltételeinek, szabályozásának szakmai kidolgozását.

A kormányváltás után a mozgalom képviselőinek a szakmai párbeszédet folytatniuk kell. Ezért is jött el elnökük Sopronba, hiszen egy országos hálózat szervezését indítják el. A jövő év első felében egyhetes kampányba kezdenek. Bábakonferenciát, az otthon született gyerekek találkozóját, jótékonysági estet terveznek.

– Számomra mindez szolgálat – magyarázta el Haas György. – Saját lányom születését még az egyik budapesti kórházban élhettem át, de az egyik volt évfolyamtársamnak köszönhetően megtudtam, milyen élmény, mekkora boldogság, ha egy asszony otthon adhat életet a gyermekének. Azóta én is ennek az ügynek a képviselője vagyok, görög szóval „doula", aki szolgál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háromszáz tonna évente az utakra

Háromszáz tonna sót raktározott fel a soproni Városüzemeltetési Kft. az útfelületek síkosságának… Tovább olvasom