Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 13°C | 25°C Még több cikk.

Ötszázhét új hallgatóval kezdték a tanévet

Az ötszázhét elsőévessel együtt több mint kétezren tanulnak idén a Nyugat-Magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karán.
– A hazai felsőoktatásban bevezetett lineáris egyetemi képzési rendszer – a három év alap-, plusz két év mesterképzés – beindításával párhuzamosan, idén ősszel karunk nevéből már elhagytuk a „főiskolai" jelzőt – utalt az intézmény névváltozására dr. Szála Erzsébet dékán, aki már közel egy évtizede vezeti a kart. – Az úgynevezett bolognai folyamat a Nyugat-Magyarországi Egyetem e karán nem okozott általános átstrukturálási kényszert, hiszen az óvodapedagógus szakon amúgy is hároméves volt a tanulmányi idő. Az erre ráépülő kétéves mesterképzés tananyaga, követelményrendszere kidolgozását egy országos konzorciumra bízta az oktatási tárca, a Budai Tanítóképző irányításával. Ugyanez a helyzet a szociálpedagógiai szakon, bár ott négyéves volt a képzési rendünk. Ez utóbbi szerkezeti átalakításánál mi is szerepet vállaltunk.

Száz új diákkal kevesebb

– Az utóbbi esztendők felvételi létszámához viszonyítva idén mintegy száz diákkal kevesebb – ötszázhét – elsőéves kezdte meg felsőfokú tanulmányait a karon. Diákjaink száma így is eléri a kétezret – mondta a dékán. – Az elsőévesek létszámcsökkenésének egyik oka, hogy az idei esztendőtől már nem folytatjuk Szlovákiában a magyar ajkú óvónők képzését, ezt a feladatot most ősztől a Selye János szlovákiai magyar egyetem vette át. Tanáraink egy évtizeden át nagy lelkesedéssel vettek részt – éves szinten – száz-százötven szlovákiai magyar óvónő képzésében.

Szigorú keretgazdálkodás

– Karunk tanári bázisa negyvenhét főállású oktatóból áll, sokan minősítettek, adjunktusok, docensek, tizennyolcan pedig doktori tanulmányaikat is folytatják – tette hozzá dr. Szála Erzsébet. – Ami pedig a kar pénzügyi helyzetét illeti, elmondhatjuk, hogy a megszorítások ellenére is szigorú keretgazdálkodást folytattunk. Eddig minden évben – ha kellett, konyhabezárással, a műszaki gárda szűkítésével és más átcsoportosításokkal – megteremtettük az anyagi egyensúly feltételeit. Ez persze bizonyos mértékig gátolta a kar személyi és infrastrukturális fejlesztését. Ilyen körülmények között kiváltképp sikernek könyvelhetjük el, hogy az elmúlt két évben csecsemő- és kisgyereknevelő felsőfokú szakképzést indítottunk be, valamint folyamatban van egy új – két-három szakiránnyal kiegészített – alapszak létrehozása a szabad bölcsészet területéről. Ideális esetben e szakon 2007-ben már elsőéveseket is fogadhatunk. További jó hír, hogy összegyetemi szinten komoly fejlesztések zajlanak, s ennek részeként – reményeink szerint 2007 elején – a mi karunkon kezdetét veheti a tetőtér beépítése. A 250 milliós beruházás révén mobilszerkezetű, variálható nagyságú előadók, speciális művészeti foglalkozásoknak otthont adó termek alakíthatók ki.

A névadóra emlékeznek

Az intézmény már a névadóra emlékező közösségi programra készülődik. – Október 11-én, születésének évfordulójához kapcsolódóan rendezzük meg a Benedek Elek-napot, amelynek keretében kötetet jelentetünk meg a nagy mesemondó eddig nem publikált, vagy a nagyközönség számára nehezen hozzáférhető tanulmányaiból. A könyv díszbemutatóján a Magyar Tudománytörténeti Intézet igazgatója is részt vesz.

Az óvóképzés a XIX. századra nyúlik vissza

A NYME Benedek Elek Pedagógiai Kar őse a Soproni Gyermekkert Egylet 1874-ben nyílt meg, majd 1875-ben indult az első gyermekkertésznői tanfolyam. 1879-ben kétéves képzési idővel és a gyakorlati oktatás számára két óvodával, azaz gyermekkerttel rendelkezett az egyesület. Az első óvóképzős intézet a tanítóképzővel együtt kezdte meg működését az Irgalmas Rend épületében az 1899/1900-as tanévtől. Az Isteni Megváltóról elnevezett szerzetesnők kongregációjának tulajdona volt az épület, melyben középfokú óvóképzés folyt az államosításig. 1959 szeptemberében nyitotta meg kapuit Sopron új felsőoktatási intézménye, az Óvónőképző Intézet. 1991-ben Benedek Elek nevét vette fel a főiskola, amely pedagógiai karként 2000. január 1-től került a Nyugat-Magyarországi Egyetemhez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy éve húzódik a vakolat javítása

Egy éve húzódik a soproni Újteleki utca 45-ös szám alatti ház vakolatának javítása, pedig már nagyon… Tovább olvasom