Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Ötszáz eurót érő ötletek

Sopron–Budapest - Spanyolország, Belgium és hazánk alkotja 2010-től az EU csoportos elnökségét, amelyet egy közös logó szimbolizál majd. A kiírt logópályázat legjobb tíz alkotója közül öten a Nyugat-magyarországi Egyetem hallgatói.
Varga Tünde, Hangyás Gergely, Nagy Dániel, Bihon Roland (az NYME Alkalmazott Művészeti Intézetének hallgatói) és Horváth Judit (az NYME szombathelyi művészeti karának diákja) pályamunkája is bekerült az 500–500 euróval díjazott legjobb tíz hazai logótervezet közé. (További három díjazott a képzőművészeti, a másik kettő az iparművészeti egyetem hallgatója.) A pályázatot a csoportos elnökség szimbólumának megalkotására írták ki hazánkban, Belgiumban és Spanyolországban. Mint ismeretes, 2010-től e három ország tölti be ezt a posztot. (A soros elnöklésben 2007 óta alkalmazzák azt a gyakorlatot, mely szerint a tagállamok 18 hónapos periódusokban, hármasával látják el a feladatokat.)

Varga Tünde, Hangyás Gergely és logóterveik – két hallgató az öt NYME-s díjnyertes közül.
Varga Tünde, Hangyás Gergely és logóterveik – két hallgató az öt NYME-s díjnyertes közül.

– A nemzetközi pályázaton a három ország művészeti felsőoktatási intézményeinek hallgatói indulhattak – mondta érdeklődésünkre Varga Tünde. – A hazai versenyre hatvan diák küldte be tervezetét, ezért is jó érzés volt bekerülni a legjobb tíz közé. Kilenc logótervezetet elismert szakemberekből álló, héttagú szakmai zsűri, a tizediket a www.magyarorszag.hu/eulogo oldalon a közönség szavazata juttatott a döntőbe. Logótervem koncepcióját a felgyorsult világból merítettem: SMS-hangulatjelekből állítottam össze az adott három országra jellemző, kódszerű szimbólumokat. Ezek külön-külön és együtt is reprezentálhatják a közös elnökséget. Az ötszáz eurós díjamból Londonba utazom.

– Tavaly december elején fogott mindenki a munkához, az ötleteléshez. Január 19-ig kellett benyújtani a terveket. A díjakat a Parlamentben ünnepélyes keretek között adták át – vette át a szót Hangyás Gergely. – A munka során kikértük egymás véleményét, s az elképzelések finomhangolása már a tanárok vezette konzultációkon zajlott le. Elsősorban Orosz István grafikusművésznek és Juhász Márton tipográfusnak, formatervezőnek tartozunk hálával. Jómagam az uniót összefűző csillagokból és a három ország betűjelzéseiből készítettem a pályázatomat.

Tízezer euró jár a győztesnek

A nemzetközi forduló győztesének jutalma már 10 ezer euró lesz, amelyet egyenlő részben finanszíroz a pályázatot kiíró három tagállam. A nemzetközi zsűri a tagállamonkénti 10–10 legjobb pályaműből Budapesten választotta ki a csoportos EU-elnökség jelképét, mely a program kialakításában és megvalósításában viselt közös felelősség kifejezője lesz. A nyertes alkotást, amely a csoportos elnökség ideje alatt a három ország szimbóluma lesz, 2010 januárjában ismerheti meg a nagyközönség. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Járai: Nem keresik, így gyengül a forint

Sopron – Senki nem keresi a forintot, a befektetők nem bíznak a magyar gazdaság jövőjében… Tovább olvasom