Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Ötödször a pályaválasztásról

A nyolcadik osztályosok és a középiskolások döntését megkönnyítendő, tegnap ismét pályaválasztási kiállítást tartottak Sopronban.
Ötödik alkalommal rendezett pályaválasztási kiállítást Sopronban a megyei munkaügyi központ tegnap. A rendezvényen – melyre főként Sopron és környékének nyolcadik osztályosait és középiskolásait hívták meg – szakképző iskolák, felsőoktatási intézmények és különböző szakmák mutatkoztak be. A résztvevők megismerkedhettek például a virágkötészettel, a lányok szépségápolási módszereket próbálhattak ki, de tartottak sütőipari és üvegipari bemutatót is. A kiállítás interaktív volt, a diákok bármit kipróbálhattak és kérdezhettek a szakmák és iskolák képviselőitől.

– A kiállítás célja, hogy megkönnyítse a diákok döntését, de a burkolt szándék, hogy a munkaerőpiaci kereslet és kínálat minél inkább összhangba kerüljön – mondta el a Kisalföldnek Török Zoltán, a megyei munkaügyi központ szakmai igazgatóhelyettese. – A munkanélküliségi ráta tekintetében egyébként a megye és Sopron is megőrizte kedvező helyét. Központunk és Sopron önkormányzata kiemelt feladatának tekinti, hogy a szakképzési kínálat igazodjon a tényleges munkaerő-piaci igényekhez. Természetesen Sopronban is vannak olyan slágerszakmák – ilyen a fodrász, a kozmetikus vagy a diplomások között a közgazdász és a jogász –, amelyekben évek óta nehéz elhelyezkedni. A kiállítás, melyben a képzési és elhelyezkedési lehetőségek széles skálája megismerhető, talán segíti a több mint hétszáz, általános iskolából kikerülő fiatalt és ezerkétszáz középiskolást a döntésben.
Kocsi Jánostól, a kiállítást támogató kereskedelmi és iparkamara titkárától azt is megtudtuk, a slágerszakmákon kívül hiányszakmák is léteznek a városban. A magas fizetés ellenére kevés fiatal szeretne gépipari szakemberként, géplakatosként vagy szerszámgépészként elhelyezkedni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meddig bírják az új utcák a terhelést?

Sopronban hosszú évek óta probléma, hogy egy adott területen előbb épülnek meg a házak és csak azt követően alakítják ki az utcákat. Így volt (van) ez az Újdűlő, a Lomb és a Szőlőskert utcában is, ahol a lakók már most számos kifogást fogalmaztak meg az épülő utak kialakításával és minőségével kapcsolatban. Az Újdűlő utcában most is dolgoznak a kivitelezők. Tovább olvasom