Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Ötödik éve igényelhető a diákhitel

Beérkezett a Diákhitel Központba a kétszázezredik igénylés is. Az első kifizetés október 14-én várható.
A soproni Solymos Szilvia a program és saját tanulmányainak kezdete, 2001 szeptembere óta veszi fel a hallgatói hitelt. Az első időkben havi huszonegyezret, egy ideje már havi huszonötezret igényel. Szilvia az ELTE jogi karának ötöd-, politológia karának pedig negyedéves hallgatója.
– Régebben főleg az egyetemmel kapcsolatos kiadásaimat fedeztem ebből a pénzből – mondta el Szilvia.
– Tankönyvekre, jegyzetekre, kollégiumi díjra költöttem el – folytatta Solymos Szilvia. – Mindenképpen nagy segítséget jelentett a tanulmányaimhoz. Amióta dolgozom, a kapott összeget félrerakom.

A törlesztés kibírható

A joghallgató nem aggódik a törlesztés miatt, mivel a havonta fizetendő részletet kedvezőnek tartja, úgy véli, fizetéséből könnyedén ki tudja majd gazdálkodni.
Az elsőéves Schütz Péter a hitel felvételének másik módját választotta: ő egy összegben kérte a havi harmincezret.

Amint megkapja, utalja is

– A Széchenyi István Egyetemen tanulok, mérnök–informatika szakon, levelező tagozaton, mellette dolgozom. Egy-egy szemeszter elején nagy megterhelést jelentene a tandíj befizetése. Így azonban, amint megkapom a százötvenezret, már utalom is át az egyetemnek.
A diákhitel ma már számos banknál igényelhető. A felsőoktatásban tanulók közül a nappalis, levelezős, esti vagy távoktatásban részt vevő hallgatók is kérhetik a hitelt, 35 éves korig.

A hallgatói jogviszony vagy legkésőbb a hiteligénylési idő lejártát követő első hónapban külön felszólítás nélkül meg kell kezdeni a törlesztést. Ennek összege 2005-ben 3420 forint (a minimálbér hat százaláléka a visszafizetés első két évben, utána a két évvel azelőtti, éves bruttó jöveledem havi átlagának hat százaléka). Aki most dönt úgy, hogy szüksége lenne erre a pénzre, december 15-ig még igényelheti a hitelt. Így az őszi szemeszter kimaradt hónapjait illető hiteleket is visszamenőleg megkapja.

3433 megyei igénylő

A Diákhitel Központ tájékoztatása szerint a tavalyi tanév végén 3433 Győr-Moson-Sopron megyében élő diák igényelte rendszeresen a diákhitelt. Ez a jogosultak mintegy 25 százaléka. A központ Sopronnal kapcsolatban csak az itt tanuló diákokról rendelkezik adatokkal: 1389 hallgató kérte ezt a fajta pénzügyi segítséget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indul a SopronÉRt-program

Lakossági szintű érrendszeri megelőzési program indult Sopronba, amibe a Kisalföld is bekapcsolódik.… Tovább olvasom